Kerran keittiöstä kuului reilun puolen vuoden ikäisen siskonpoikani aivan vastustamatonta naurua. Kun menin katsomaan, hän kikatti mahallaan lattialla eteensä sattuneelle kuivalle sipulinkuorelle, joka liikkui hänen hengityksensä tahdissa. Itse sipulinkuorikin oli viehättävä siinä keikkuessaan, mutta suurin ilo tuli varmaan vastavuoroisuudesta. Aivan kuin sipulinkuori olisi vastannut lapsen hengitykseen ja nauramiseen. Lapsille koko maailma on uusi, ja he…
Ystäväni kertoi minulle aamuliikenteessä kohtaamastaan isästä ja rattaista istuvasta pikkupojasta, jotka olivat näyttäneet vielä hyvin unisilta ja jopa äreiltä haukotustensa välillä. Yhtäkkiä isä oli kuitenkin huomannut ystäväni myötätuntoisen katseen, jolloin hän oli kääntynyt poikansa puoleen ja koskettanut tätä hellästi. Poika oli pyörähtänyt katsomaan isäänsä kirkastunein kasvoin leveästi hymyillen, johon isä vastasi yhtä rakastavalla hymyllä. Ystäväni…
1. Onneksi voimme vaikuttaa ajatuksiimme, kun tiedostamme mielemme toimintatavan ja oivallamme kaiken arvostelun, syyttelyn, moittimisen, mitätöinnin ja vähättelyn olevan vain mielemme ylituomarin toimintaa. Mielemme ylituomarin ajatukset eivät todellakaan ole totuus meistä, vaan se suoltaa ulos ainoastaan aivojemme stressitilasta syöksähteleviä värittyneitä mielipiteitä. Niinpä itsensä satuttaneena, väsyneenä tai stressaantuneena ei todellakaan kannata uskoa omia ajatuksiaan. Silloin kannattaa…
Usein kuulen, että sopivasti onnellisuutta on olla riittävästi onnellinen, muttei liian paljon. Koska täydellinen onnellisuus pelottaa. Mutta voimmeko olla liian onnellisia? Ja onko onnellisuus oikeasti vaarallista?
Olenko onnellinen? -kysymys ohjaa meitä harhaan ajattelemaan onnellisuutta joko/tai -tunteena. Kuitenkaan onnellisuus ei monimuotoisuudessaan taivu kyllä/ei-vastaukseksi. Onnellisuus ei ole keinulauta, pikemminkin rajaton avaruus.
Aidosti itsensä rakastaminen on varmaan yksi vaikeimpia taitoja, joita tässä elämässä opettelemme. Varsinkin kun itsensä rakastamisen ja itserakkauden käsitteet menevät usein meiltä suloisesti sekaisin.
Minkälainen on sinun onnellisuuskäsityksesi? Kokemuksista ja uskomuksista koostuva alitajuinen onnellisuuden lakikirja, jonka mukaan mielemme ylituomari antaa meidän olla onnellisia tai sitten ei.
Meillä jokaisella ego kaipaa tai vaatii jotakin. Tarvitsemme tai haluamme jotain. Mutta mitä jos meillä tietämättämme onkin jo tuo, mitä kaipaamme? Olenko tietämättäni ollut menestynyt? Tai onko elämässäni suuresti kaipaamaani ilman, että huomaan sen?
Kun käytämme tahdonvoimaamme tai pakonomaisesti pyrimme kohti päämäärää, niin stressaantuneet aivomme haittaavat tavoitteen saavuttamista. Sen sijaan kun onnistumme unelmoinnin avulla pitämään aivomme myönteisinä, haluamme asian eteen toimiminen tuntuu kevyeltä ja mukavalta.
Valitettavasti halutessamme muutosta meillä on taipumus tuijottaa epäkohtaa, sitä minkä haluamme paremmaksi. Kuitenkin jokainen muutosprosessi ja uudenvuodenlupaus tulisi lähteä liikkeelle myönteisyydestä.
Usein kuulumisia vaihtaessamme kerromme huippuhetkistä tai jostain erityisestä. Harvemmin pysähdymme katsomaan elämäämme arjen keskellä. Kuitenkin nuo arkiset, lähes huomaamattomat touhut ja tavat ovat usein niitä, joita menetettyämme eniten kaipaamme.
Elämänmatkallani yksi isoimmista käännekohdista on ollut se hetki, kun hyväksyin rakkaudettomuuden koloni ja päästin siitä irti. Pelon sijasta tunsinkin itseni vapaaksi ja vahvaksi.
Onnellisuuttani pahiten on elämäni aikana verottanut vasemmalle olkapäälleni majoittautunut näkymätön olio, joka on jatkuvasti vähätellyt minua, vertaillut muihin, vaatinut tekemään enemmän ja piiskannut parempaan. Kun vihdoin nääntyneenä pääsen maaliin,
Mieheni huomasi viime syksynä arkiaamujemme olevan niin rutiinin täyttämiä, että tervehdimmekin toisiamme ohimennen suomatta varsinaisesti edes ajatusta toiselle. Niinpä hän päätti ryhtyä toivottamaan tietoisesti hyvää huomenta.
Miten ihana aamu, ajattelin tänä aamuna ulos katsoessani. Jäin kuitenkin ihmettelemään, miten tämä tavallista aikaisempi aamu poikkesi muista arkiaamuista. Tiesin sen välittömästi. Syynä oli kunnon pitkä yöuni.
Onnellisuuden kannalta ystävyys, läheiset ihmiset ja ryhmään kuulumisen tunne ovat erittäin merkityksellisiä. Tämän tietäen ystävänpäivän aamuna jälleen huolella valitsin facebookiin sopivasti ystävyyttä symboloivan kuvan ja toivotuslauseet.
Laatiessani kiitollisuusaiheista harjoitetta Ilon ja onnellisuuden kuntosalille törmäsin netissä videoon, jossa oli tutkittu kiitollisuuden ilmaisemisen vaikutusta onnellisuuteen. Tutkimukseen osallistuneet miettivät henkilön, joka oli vaikuttanut heidän elämäänsä ja jota he eivät
Ystävälläni on eteisessä ihanan paksu matto, jonka päällä hän venyttelee juoksulenkiltä palattuaan. Eräänä päivänä hän oli venyteltyään heittäytynyt matolle pitkäkseen, laittanut kännykästään musiikkia soimaan ja jäänyt siihen nauttimaan.
Vuosia sitten meillä oli yökylässä naapurin 4-vuotias Milla. Hän halusi nukkua minun ja mieheni välissä. Siinä sitten yöpuulle käytyämme Milla ryhtyi miettimään, kenen kanssa hän menisi naimisiin ja kenen kanssa hän ei voisi mennä naimisiin (isän, koska hän on jo äidin).
Tänä aamuna herättyäni ihana aikainen kevät oli mennyttä ja maassa oli kymmenkunta senttiä märkää lunta. Olin toivonut, että ennustettu lumisaderintama olisi jäänyt Suomenlahden eteläpuolelle virolaisten kiusaksi. Mutta ei. Ei auttanut lorut ja loitsut. Ja lisää satoi.
Onnellisuus on yksi ihmisen perustarpeista. Jokainen sen tietää ja tuntee, mutta määritellessä se ikään kuin livahtaa käsistä. Mitä onnellisuus on minulle? Minkälainen on minun onnellisuuteni?
Eräänä päivänä autolla ajaessani huomasin ärsyyntyväni. Enkä usko edes olevani ainoa, joka liikenteessä höyryää typeristä kanssakulkijoista. Ruuhkat ovat varmaan yksi helpoimmista paikoista polttaa päreensä. Nyt kuitenkin onnistuin nappaamaan kiinni ärsyyntymisestäni kohtuullisen nopeasti ja huomasin, että päätäni kuumotti.
Se mihin keskittyy, se lisääntyy. Varmaan moni meistä on kuullut tuon sanonnan. Samoin vetovoiman laki alkaa jo saada tunnettuvuutta. Kuitenkin hyvin harva tietoisesti toteuttaa tuota sanontaa edistääkseen omaa elämäänsä tai lisätäkseen hyvää oloa arjessaan.
Tämän päivän HS:ssa on Erno Rautarinnan hieno kirjoitus bussissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa kanssamatkustajat taltuttivat riehumaan ryhtyneen miehen. Yleensä saamme lukea päinvastaisista tilanteista, joissa välinpitämättöminä tuijotetaan pois
Eräänä iltana mieheni totesi puolileikillään ilmassa leijuvan sulosointuja ja säyseyttä. Vaikka kommentti oli ihana ja kannustava, jäin miettimään, että näin ei varmaankaan jatkuvasti ole.
Viime päivinä on mediassa kovasti keskusteltu, miksi arkikuvahaaste ärsyttää. Kuvia on arvosteltu milloin kaunistelluiksi, milloin inhorealistisiksi tai ihan turhiksi. Haluan puolustaa arkikuvahaastetta, sillä se on aivan loistava onnellisuusharjoite.
Minkälaisena näet oman tulevaisuutesi? Minkälainen olet 80-vuotiaana? Entä mitä teet 85-vuotiaana? Jäin pohtimaan omaa tulevaisuuttani, kun katsoin eilen aivan loistavan brittidokumentin Tinkimättömät tyylitaiturit Ylen Teemalta. Se kertoi kuudesta noin 80-vuotiaasta leidistä, joista jokainen nautti elämästään – ja töistään – täysin siemauksin.
Kirjoitin muutama viikko sitten keväänvihreistä autoista, kuinka keskistyessäni niihin näin niitä uskomattoman paljon. Ja olen nähnyt siitä lähtien. Ja eräänä päivänä huomasin, että keväänvihreistä autoista on tullut minulle onnellisuusankkuri.
Käpylässä tänään ajellessani huomasin hevoskastanjapuiden kukkivan. Ja samassa hetkessä olin siirtynyt muistoissani Pariisiin ja vuoteen 1986, jolloin olimme siellä kurssimatkalla. Juuri silloin siellä kukkivat minulle aivan oudot ja eksoottiset hevoskastanjapuut.
Vuosia sitten olin lähdössä junalla Pariisista Toulouseen. Iloisena tulevasta matkasta kävelin rautatieaseman hallin poikki. Vastaani tuli nuori mies, joka pysähtyi eteeni ja pyysi rahaa junalippua varten. Sen enempää harkitsematta avasin käsilaukkuni, otin esille lompakkoni ja kysyin, kuinka paljon hän tarvitsee.
Kuinka usein kaipaankaan ylimääräistä tuntia arkeeni. Ehtisi kerrankin tehdä kaikki, kunnolla ja kiireettömästi loppuun saakka. Kuvittelen mielessäni, kuinka tuo ylimääräinen tunti tekisi minusta tehokkaamman ja aikaansaavemman. Ja levollisemman ilman päässäni pyörivää Pitäisi vielä -listaa.
Muutama vuosi sitten olimme mieheni kanssa lomalla Roomassa. Eräänä iltana palaillessamme hyvin syöneinä ravintolasta kohti hotellia hiukan ennen puolta yötä kaukaa rupesi kuulumaan kaunista musiikkia. Jatkoimme matkaamme ja musiikki voimistui. Kunnes näimme, että antiikinaikaiseen kivimuuriin oli heijastettu upea valo- ja äänishow.
Muutama päivä sitten ilmestyneessä Kirkko ja kaupunki –lehdessä oli loistava artikkeli, missä lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoi, miten sylissä pitäminen on lapsen aivoille tärkeää. Syliin ottaminen lähettää aivoille viestin, joka rauhoittaa, rentouttaa ja vähentää stressiä. Lapsi kokee olonsa turvalliseksi, jolloin aito yhteys toiseen ihmiseen tulee mahdolliseksi.
Tämän päivän Hesarissa (su 25.1.15) on loistava Ann-Mari Huhtasen artikkeli ”Aivoissamme on ruuhkaa juuri nyt”, jossa hän kuvailee, miten ärsykevirta, informaatiotulva ja monen asian samanaikainen tekeminen stressaavat aivojamme.
Tapasin tässä muutama päivä sitten ystäväni, jonka elämäntilanne on todella haastava ja surullinen. Olisin onnellisuusvalmentajana mielelläni auttanut häntä, mutta pelkästään onnellisuuden mainitseminenkin olisi tuottanut hänelle vain lisää stressiä.
Luin tänään Hesarista, miten Englannissa ystävänpäivä aiheuttaa valtavia paineita parisuhteelle. Naiset odottavat tulevansa huomioiduiksi ja hemmotelluiksi. Ja miesrukat yrittävät arvata toiveet ja yltää ihmissuhdepelin sanattomiin vaatimuksiin.
Tapahtuuko teille muille koskaan, että jumiudutte ankeuteen? Vaikka kuinka tietäisi, mitä pitäisi tehdä, niin ei vain saa itseään liikkeelle eikä mielialaa kohoamaan? Ja jotta kurjuus todella tuntuisi surkealta, vielä moittii itseään. Ei kelpaa edes itselleen.