Kuinka paljon onnellisuutta on sopivasti sinulle?

3.3.2017

Hyvä ystäväni,

 

Olen usein kysynyt otsikon kysymyksen koulutuksiini osallistuneilta ihmisiltä. Pysähdy sinäkin nyt hetkeksi arvioimaan, mikä määrä onnellisuutta olisi sinulle sopivasti, jos asteikko on 0-100%.

Yleensä vastaus tulee mieleen nopeasti, sen enempiä miettimättä. Onko se 70% tai kenties 85%? Koulutuksissani useinmiten vastaukset pyörivät tuolla välillä. Juuri kukaan ei kerro sopivaksi onnellisuuden määräksi 100%.

Miksi emme halua olla täysin onnellisia?

Usein kuulen, että sopivasti onnellisuutta on olla riittävästi onnellinen, muttei liian paljon. Niin että elämä tuntuisi suhteellisen mukavalta, mutta ei joutuisi pelkäämään onnellisuuden menettämistä. Kuinka monta kertaa olenkaan kuullut ja myös itse sanonut: Olen niin onnellinen, että ihan pelottaa.  

Me siis pelkäämme olla todella, todella onnellisia. Todennäköisesti, koska pelkäämme onnellisuudesta pois tippumista. Pelkäämme pettymyksen tuomaa kipua niin paljon, että mieluummin rajoitamme mahdollisen onnellisuutemme määrää. Niin hassulta kun se kuulostaakin, olemme mieluummin vähemmän onnellisia koko ajan kuin silloin tällöin pettyneitä.  

Sisällämme saattaa myös kummitella sääntö, ettei saa poiketa muista. Olla onnellisempi kuin muut. Itse tunnistan erittäin hyvin tuon solidaarisuuden vaatimuksen. Täysin onnellisena erottuu liikaa joukosta. Ja  ainakin omassa mielessäni täydellisen onnellisuuden olettaminen saa sisäisen ankeuttajan varoittelemaan ylimielisyydestä. Siihenhän ei saa sortua. Lisäksi onnellisuus saattaa ärsyttää muita ihmisiä ja sen takia on turvallisempaa sulautua joukkoon.

Lienee protestanttisen kulttuurimme perintöä, että täydellisen onnellisuuden toivominenkin tuntuu röyhkeältä ja kiittämättömältä. Tunnistan mielessäni vilahtavan jopa ajatuksen synnistä.  Synnintunnossa sitten pelkäämme, että jotain pahaa tapahtuu, jos olemme liian onnellisia. Ikään kuin onnellisuutemme kutsuisi huonoa tuuria paikalle. Parempi siis tyytyä riittävään onnellisuuteen?

Vai onko sittenkin kyseessä oma riittämättömyyden tunne? Onko niin, että jonkin lujaan juurtuneen uskomuksen mukaan meidän täytyy olla riittävän hyviä tai riittävän ansioituneita ollaksemme täysin onnellisia? Täysin onnellinen voi olla vain täydellinen ihminen, saattaa mielemme ylituomari todeta.  Ja tuskinpa kukaan meistä pystyy pitämään itseään täydellisenä.

Mitä tapahtuisi jos…

Mitä tapahtuisi jos lakkaisimme rajoittamasta omaa onnellisuuttamme? Jos antaisimme itsellemme luvan täydelliseen onnellisuuteen?

Uskon, että kaikkien onnellisuuttamme rajoittavien uskomusten ja pelkojen taustalla on egomme pelko hylätyksi tulemisesta. Historian hämärissä hylkääminen on tarkoittanut kuolemaa, jonka pelkääminen on ollut ihan aiheellista. Valitettavasti evoluution varrella tuo pelko on juurtunut niin syvälle, että yhä vieläkin se pitää meitä vallassaan, vaikka perusteet pelolle ovat jo hävinneet.

Tuosta pelostamme emme pääse eroon muutoin kuin tiedostamalla ja hyväksymällä sen olemassaolo. Lohduttamalla pelkää mieltämme. Ja kysymällä itseltämme: Hei, kuinka vaarallista, ihan oikeasti, on olla täysin onnellinen?

Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla harjoittelemme 100% onnellisuutta minuutin ajan. Liity tästä mukaan harjoitteeseen.

Rohkeutta olla onnellinen sinulle toivottaa
Auli

ps. Jos et ole vielä Iloversumin sähköpostilistalla ja haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uusista teksteistä, mielenjumppaharjoitteista ja koulutuksista, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

greacieme 14.04.2021 13:42:02

https://gcialisk.com/ - best site to buy cialis online

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Edelliset blogikirjoitukset

Olenko onnellinen? Kysymys, johon ei ole vastausta

Julkaistu 17.2.2017

Olenko onnellinen? -kysymys ohjaa meitä harhaan ajattelemaan onnellisuutta joko/tai -tunteena. Kuitenkaan onnellisuus ei monimuotoisuudessaan taivu kyllä/ei-vastaukseksi. Onnellisuus ei ole keinulauta, pikemminkin rajaton avaruus.

Itsensä rakastamisen haaste

Julkaistu 10.2.2017

Aidosti itsensä rakastaminen on varmaan yksi vaikeimpia taitoja, joita tässä elämässä opettelemme. Varsinkin kun itsensä rakastamisen ja itserakkauden käsitteet menevät usein meiltä suloisesti sekaisin.

Onnellisuuden lakikirja eli 6 käsitystä onnellisuudesta

Julkaistu 3.2.2017

Minkälainen on sinun onnellisuuskäsityksesi? Kokemuksista ja uskomuksista koostuva alitajuinen onnellisuuden lakikirja, jonka mukaan mielemme ylituomari antaa meidän olla onnellisia tai sitten ei.

Entä jos tietämättäsi olet rikas, menestynyt ja onnellinen?

Julkaistu 27.1.2017

Meillä jokaisella ego kaipaa tai vaatii jotakin. Tarvitsemme tai haluamme jotain. Mutta mitä jos meillä tietämättämme onkin jo tuo, mitä kaipaamme? Olenko tietämättäni ollut menestynyt? Tai onko elämässäni suuresti kaipaamaani ilman, että huomaan sen?
Auli Malimaa

Auli Malimaa

Auliisti onnellinen -blogissani pohdin onnellisuuteen liittyviä asioita, seuraan oman mieleni tempauksia pyrkiessäni olemaan onnellinen ja jaan mahdollisia onnellisuusoivalluksiani. Uskon, että hyödyllisimmät ja mielenkiintoisimmat matkat teemme omaan mieleemme.

RSS
Auliisti onnellinen-blogi RSS-syötteenä

Lisää blogikirjoituksia