Miten uudenvuodenlupaukset pidetään?

13.1.2017

Onnellista Uutta Vuotta sinulle, rakas ystäväni!

Uuden, edessä olevan vuoden puhtaus ja koskemattomuus puhuttelee meitä. Alitajuisesti se muistuttaa meitä sisäisestä kauneudestamme ja hyvyydestämme. Mutta valitettavasti ego kääntää sen arkikielelle ja toteaa, että pystyt parempaan kuin aiemmin. Egomme vaatii meitä olemaan parempia ja kelvollisempia ihmisiä. Niinpä aloitamme Itsemme paremmaksi hiomisen –muutosprojektin.

Moni meistä teki vuoden vaihtuessa uudenvuodenlupauksia. Kuka päätti laihtua, toinen liikkua enemmän tai joku pitää tipattoman tammikuun. Mutta ensimmäiset ovat jo ehtineet rikkomaan lupauksensa. Miksi lupausten pitäminen on niin vaikeaa? Ja mitä oikeasti haluamme saavuttaa lupauksillamme?

Ennen Iloversumin aikaa 12 vuotta laihdutin ihmisiä työkseni. Sadat ja sadat ihmiset hakivat apua painonpudottamiseen. Kuulin todella usein inhoa ja halveksuntaa omaa ulkonäköä kohtaan. Pettymystä, ettei ollut onnistunut laihtumaan. Häpeää, että oli jälleen lihonut. Sekä pelkoa siitä, että epäonnistuu jälleen. (Kaikkien näiden vuosien aikana en tavannut yhtäkään ylipainoista, joka ei olisi yrittänyt laihtua tai estää lihomista. Jokainen ylipainoinen on parhaansa yrittänyt.)

Kukaan ei halua oikeasti laihtua. Todellinen motivaatio asiakkaillani oli useimmiten saada parempi itsetunto. Suunnaton halu arvostaa itseään enemmän ja hyväksyä itsensä syvemmin. Tietyllä vaakalukemalla tai juostuilla kilometreillä ei ole mitään merkitystä. Oikeasti kaipaamme arvostusta ja hyväksyntää, niin muilta kuin itseltämmekin. Uskomme, että jos laihdumme tai onnistumme jossain muussa muutosprojektissa, olemme parempia ja siten hyväksytympiä ihmisiä.

Valitettavasti muutoksissa meillä on taipumus tuijottaa epäkohtaa, sitä minkä haluamme paremmaksi. Ja haluamme sen paremmaksi, koska mielestämme se on huono, paha tai ruma. Mitä tiukemmin epäkohtaan keskitymme, sitä tärkeämmäksi se mielessämme kasvaa. Ja sitä varmemmin alitajuntamme haluaa meille tarjota tuota tärkeää asiaa. Se kasvaa, mihin keskittyy.  

Lisäksi tahdonvoima, pakonomainen pyrkiminen tai negatiiviset tunteet saavat aivomme stressitilaan. Stressaantuneet aivomme kokevat olevansa puutteessa, jossa jokainen tarve on kiireellinen. Välittömissä tarpeen tyydytyksissä aivomme eivät pysty pitkän ajan suunnitelmiin. Aivomme huutavat tarttumaan ensimmäiseen eteen tulevaan pelastusköyteen ja ahnehtimaan kyseistä pelastusta lisää. Ja siten pitkän aikavälin lupauksemme katoavat tyystin aivoistamme.

Koska aivomme ohjaavat kehoamme ja toimintaamme, niitä vastaan tappeleminen on ihan turhaa. Lisää tahdonvoimaa ja itsekuria ei auta. Ne ainoastaan lisäävät stressiä, jota vastaan yritämme jo muutenkin toimia.

Miten sitten pitää uudenvuodenlupauksensa?

Muutosprosessien ja uudenvuodenlupausten ei pitäisi pohjautua itsensä moittimiseen ja arvostelemiseen, vaan itsensä arvostamiseen. Jokainen tietää, miten vähän moittiminen tai arvosteleminen motivoi esimerkiksi työelämässä. Yhtä huonosti ne toimivat itsemme kohdalla. Sen sijaan kun arvostamme itseämme, haluamme antaa itsellemme hyvää.  

Keholleenkin huomattavan paljon helpompi tarjota hyviä vaihtoehtoja, jos sen kokee hyväksi ja arvokkaaksi. Kun oivallamme, että kehomme on kaiken hoivan, liikuttamisen ja hyvän ravitsemuksen arvoinen ja ainutlaatuisuudessaan ihan ihmeellinen, niin toki silloin sille haluaa kaikesta sydämestään tarjota vain parasta. Silloin tekee ilolla muutokset niin ravitsemukseen kuin liikuntatapoihin.

Jokainen muutosprosessi ja uudenvuodenlupaus tulisi lähteä liikkeelle myönteisyydestä. Kaikesta siitä, mikä on jo hyvin ja mikä jo toimii. Ja erityisen tärkeää on löytää ne asiat, joita arvostaa itsessään. Sillä rennot ja myönteiset aivot vievät meidät vaivattomasti kohti haluamaamme.

Jos haluat jumpata mieltäsi arvostamaan itseäsi enemmän, harjoitteen löydät täältä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin sivuilta.

Ainoa uudenvuodenlupaus, jonka itselleni annoin, on yrittää olla armollisempi itseään kohtaan. Egon vaatimusten keskellä armollisuus muistuttaa minua, että jokainen meistä on sisimmässään aina ehjä, kaunis ja täydellisen hyvä.

Arvostavin terveisin 
Auli

ps. Jos et ole vielä Iloversumin sähköpostilistalla ja haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uusista teksteistä, mielenjumppaharjoitteista ja koulutuksista, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan. 

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Direlycle 30.03.2021 18:05:15

http://vskamagrav.com/ - come aquistare kamagra post.pay

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Edelliset blogikirjoitukset

Joulutervehdys

Julkaistu 22.12.2016

Usein kuulumisia vaihtaessamme kerromme huippuhetkistä tai jostain erityisestä. Harvemmin pysähdymme katsomaan elämäämme arjen keskellä. Kuitenkin nuo arkiset, lähes huomaamattomat touhut ja tavat ovat usein niitä, joita menetettyämme eniten kaipaamme.

Rakkaudettomuuden kolo minussa - So what?

Julkaistu 14.4.2016

Elämänmatkallani yksi isoimmista käännekohdista on ollut se hetki, kun hyväksyin rakkaudettomuuden koloni ja päästin siitä irti. Pelon sijasta tunsinkin itseni vapaaksi ja vahvaksi.

Egon panttivankina

Julkaistu 25.2.2015

Tapahtuuko teille muille koskaan, että jumiudutte ankeuteen? Vaikka kuinka tietäisi, mitä pitäisi tehdä, niin ei vain saa itseään liikkeelle eikä mielialaa kohoamaan? Ja jotta kurjuus todella tuntuisi surkealta, vielä moittii itseään. Ei kelpaa edes itselleen.

Elämä maistuu rakkaudelta

Julkaistu 13.2.2015

Luin tänään Hesarista, miten Englannissa ystävänpäivä aiheuttaa valtavia paineita parisuhteelle. Naiset odottavat tulevansa huomioiduiksi ja hemmotelluiksi. Ja miesrukat yrittävät arvata toiveet ja yltää ihmissuhdepelin sanattomiin vaatimuksiin.
Auli Malimaa

Auli Malimaa

Auliisti onnellinen -blogissani pohdin onnellisuuteen liittyviä asioita, seuraan oman mieleni tempauksia pyrkiessäni olemaan onnellinen ja jaan mahdollisia onnellisuusoivalluksiani. Uskon, että hyödyllisimmät ja mielenkiintoisimmat matkat teemme omaan mieleemme.

RSS
Auliisti onnellinen-blogi RSS-syötteenä

Lisää blogikirjoituksia