Hei rakas ystävä,
Viime viikolla harjoittelimme Rick Hansonin kirjan Sisäsyntyinen onnellisuus innoittamina hyvän huomaamista mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti. Nyt astumme aivojen onnellisemmiksi muuttamisen eli hyvä sisäistämisen toiseen vaiheeseen, jossa rikastamme ja syvennämme mielessämme olevaa positiivista kokemusta.
Rikastamalla ja syventämällä hyvän kokemuksen vielä paremmaksi muovaamme aivojamme ja kasvattamamme uusia yhteyksiä neuronien välille. Voimme siis ihan tietoisesti rakentaa uusia, myönteisiä neuronipolkuja. Rick Hanson kutsuukin hyvän sisäistämisen toista ja kolmatta vaihetta nimellä Brain Building, jossa asennamme ja upotamme kokemuksemme aivoihimme. Tällöin hyvä fiilis kokemuksesta muuttuu hermostolliseksi ominaisuudeksi.
Kokemuksen rikastaminen
Kokemusta voi rikastaa ja syventää. Mitä syvempi kokemuksemme hyvästä on, sitä suurempi on sen painoarvo uusien hermoyhteyksien syntymiseksi. Ja tuota kokemuksemme painoarvoa voi kasvattaa viiden eri tekijän avulla.
1. Kesto: Nyt tehtävänäsi on auttaa tietoisuutesi valokeilaa pysymään huomaamassasi hyvässä asiassa vähintään 5-10 sekuntia. Mitä kauemmin huomiosi pysyy kokemuksessasi, sitä parempi. Anna sille tilaa mielessäsi, omistaudu sille, antaudu sille kokonaan.
Kokeile esim. kuinka pitkään pystyt vielä maistamaan juuri nielaisemasi hedelmäpalan. Tai voit verrata sitä luistelemiseen, jossa annat liu’un jatkua mahdollisimman pitkään. Ja kun huomioisi herpaantuu, otat uuden potkun – tai haukkaat hedelmästäsi toistamiseen – liukuaksesi jälleen mahdollisimman pitkään. Voit palata uudelleen ja uudelleen hienoon kokemukseesi. Tai auttaaksesi keskittymistäsi voit sanoa hiljaa mielessäsi ”Pysy tässä.”
2. Intensiivisyys: Kokemuksen intensiivisyyden lisääntyessä lisääntyy myös aivoissa hermoyhteyksien uusiutumista ja kasvua edistävien välittäjäaineiden määrä. Niinpä meidän kannattaa mielessämme rikastaa kokemustamme, tehdä siitä vieläkin täydempi ja suurempi.
Voit kuvitella, miten kokemuksesi täyttää kokonaan mielesi ja kehosi ja miten lopulta voit upota siihen. Muuta kokemustasi vahvemmaksi ja herkullisemmaksi, kuin hedelmämehu, joka kulaus kulaukselta maistuu yhä vahvemmin ja vahvemmin hedelmiltä. Anna kokemuksesi kasvaa niin hyväksi ja intensiiviseksi kuin mahdollista. Voit jopa sulkea hetkeksi silmäsi, jos se auttaa keskittymään kokemuksesta nauttimiseen.
3. Monipuolisuus: Ole tietoinen mahdollisimman monista kokemukseen liittyvistä asioista, ajatuksista, tunteista, kehon tuntemuksista, toiveista tai toimintasi muutoksista.
Esim. hedelmää syödessäsi, ota mukaan kaikki aistit. Tutki hedelmän muotoa ja näe sen värisävyt. Löydä sen tuoksu ja tunne sen paino ja koko kielelläsi. Uppoudu sen makuun. Voit jopa kuulla hedelmän rakenteen rikkoontuvan sitä pureskellessasi. Tunnista siihen liittyvä kiitollisuuden tunne tai halu jakaa kokemus toisen kanssa. Huomaatko muutoksia asennossasi tai ilmeissäsi? Kehosi saattaa olla rentoutuneempi tai hengityksesi rauhallisempi. Mitä monipuolisemmin uppoudut kokemukseesi, sen parempi.
4. Tuoreus: Aivosi etsivät koko ajan jotain uutta ja odottamatonta, joten kiinnitä kokemuksessasi huomiota siihen, mikä siinä on tuoretta ja uutta. Varsinkin jos kyseessä on toistuvat tapahtumat, kuten kotiin saapuminen tai rakkaan ihmisen kohtaaminen. Tai hedelmää syödessäsi huomaa, onko seuraavassa palassa uusi, edellisestä poikkeava maku. Tiedosta asiat, jotka muuttuvat, esim. ilmeet juttukaverisi kasvoilla tai omat tunteesi puheenaiheiden mukaan. Jopa istuessasi aivan hiljaa paikallasi, voit huomata muuttuvia asioita näkökentässäsi, äänimaailmassa tai kosketustuntumassa.
5. Henkilökohtainen merkittävyys: Jos kävelet esim. kauppakeskuksessa, aivosi skannaavat näkymää koko ajan ja kiinnittävät huomiosi vain sinulle tärkeisiin tai merkittäviin asioihin. Tätä kykyäsi kannattaa hyödyntää. Ole tietoinen, miksi hyvä kokemuksesi on sinulle merkityksellinen. Miten se voi sinua auttaa tai mitä tarpeitasi se tyydyttää? Esim. tarjotessasi hedelmänpalasia jollekulle toiselle, saatat havaita, miten kokemus auttoi sinua tuntemaan kaipaamaasi läheisyyttä kiireenkin keskellä. Voit myös vahvistaa havaintoasi toteamalla hiljaa mielessäsi ”Tämä on minulle tärkeää, koska…”
Harjoitellessasi voit valita kullekin päivälle yhden näistä viidestä tavasta ja keskittyä siihen. Tai käyttää eri keinoja tilanteen mukaan joko yhdessä tai erikseen. Tärkeintä on, että pyrit olemaan tietoinen hyvistä kokemuksistasi ja tekemään niistä vieläkin syvempiä ja rikkaampia.
Meillä on lukuisia mahdollisuuksia vahvistaa ja rikastaa myönteistä kokemustamme. Tehdä hyvästä vielä parempaa. Ja samalla muovata ja rakentaa aivojamme onnellisimmiksi.
Kokemuksellisesti rikasta ja hyvää viikkoa sinulle toivottaen
Auli
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin sähköpostilistalla ja haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uudesta mielenjumppaharjoitteesta, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.