Hei rakkaat ystävät,
Kuinka usein sitä löytääkään itsensä tilanteesta, jossa ahdistaa, hartiat ovat jumissa ja pää liian täynnä asioita. Olo on yksinkertaisesti stressaantunut. Ja silloin odottaa vain iltaa, että saisi tipahtaa sohvalle, unohtaa kaiken ja muuttua zombiksi. Valitettavasti TV:n passiivinen tuijottele ei ole parhaita mahdollisia stressinpoistokeinoja.
Jokainen meistä tietää, miten stressi vaikuttaa mielialaamme ja olotilaamme. Ja tuskin olemme välttyneet kuulemasta myös stressin pitkäaikaisista terveysvaikutuksista. Koemme usein olevamme stressin armoilla, stressin voimattomia uhreja. Kuitenkin meillä on koko ajan käytössämme kehon luonnollinen ja supervahva rentoutumiskeino, hengittäminen. Se saa sydämen sykkeen rauhoittumaan, verenpaineen laskemaan ja lihasjännitykset laukeamaan. Keino, joka vapauttaa meidät niin fyysisestä kuin psyykkisestä stressistä.
Rick Hanson ja Richard Mendius toteavat kirjassaan Buddhan aivot (2009), että on sitten kyseessä pieni uhka tai suuri vaara tai vain itsensä moittiminen, sympaattinen hermosto aktivoituu valmistautuen taisteluun tai pakenemiseen vaikuttaen kaikkialla aivoissa ja kehossa. Sen sijaan parasympaattisen hermoston tehtävä on säilyttää kehon energiaa ja huolehtia sen jatkuvasta, vakaasta toiminnasta. Sen viilentävä ja rentouttava vaikutus hiljentää mieltä ja pitää huolta tyyneydestä, auttaa ajattelemaan selkeästi ja välttämään äkkipikaisia tekoja.
Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto toimii kuin keinulauta. Kun toinen nousee ylös, toinen laskee alas. Niinpä parasympaattisen hermoston aktivointi rauhoittaa Taistele tai pakene -stressimieltä. Itse olen päässyt eroon lentopelosta hyödyntäen tätä tietoa. Kun ilmakuoppa saa pelkona tuntuvan stressireaktion lehahtamaan päälle, yksinkertaisesti vaan muistutan itseäni parasympaattisen hermoston aktivoimisesta ja hengitän syvään ja rauhallisesti. Rauhoittumista tehostan vielä toistamalla hiljaa mielessäni ’Mieleni on tyyni ja rauhallinen’.
Joskus olet ehkä huomannut huokailevasi raskaan tai vaativan tilanteen edessä. Se on hyvä esimerkki, miten keho käyttää omaa viisauttaan selvitäkseen tilanteesta. Valitettavasti meidän supervahva rentoutumiskeino ei kuitenkaan pääse toimimaan täydellä teholla, ellemme aktivoi sitä hengittämällä tietoisesti.
Hengittäminen ei kuitenkaan vie aikaa. Todennäköisesti hengität juuri nytkin. Ainoa, mitä tarvitset, on tietoinen päätös ja halu rentouttaa mielensä ja kehonsa. Niinpä tulevan viikon ajan keskitymmekin HENGITYKSEN HYVÄÄ TEKEVÄÄN VOIMAAN.
Aina aamuisin tee päätös keskittyä muutaman kerran päivän aikana tietoiseen hengittämiseen.
Heti ylös noustuasi avaa ikkuna ja hengitä viisi kertaa syvään ja rauhallisesti raikasta kevätilmaa. Tunne hengityksen lempeä rytmi. Huomaatko, miten yhtä aikaa koet olosi keskittyneeksi ja virkistyneeksi? Voit milloin tahansa päivän aikana toistaa syvähengitykset. Erityisesti kannattaa hyödyntää siirtymät tilasta tai tehtävästä toiseen.
Päivän aikana voit tehdä silloin tällöin myös noin kuuden sekunnin harjoitteen. Aloita tietoinen hengittäminen aina hymyilemällä kevyesti sisäänpäin ja vapauttamalla jännitykset hartioistasi. Kuvittele jalkapohjiisi reiät, joiden kautta hengität sisään. Tunne, miten lämmin ilma nousee hitaasti jalkojasi pitkin ja mahasi kautta täyttäen keuhkosi. Samalla tunne, miten lihaksesi rentoutuvat lämpimän ilman liikkuessa ylöspäin. Ja sitten puhalla rauhallisesti tuo lämmin ilma ulos jalkapohjiesi kautta. Toista harjoitus päivän mittaan aina, kun huomaat jännittäväsi tai stressaavasi.
Illalla voit tehdä hengitysharjoitteen vaikka lapsesi kanssa. Käy selinmakuulle lattialle ja laita toinen kätesi rintakehän päälle ja toinen napasi päälle. Pyydä lastasi tekemään samoin ja laittamaan pehmolelun mahansa päälle. Ohjaa lastasi harjoitteen ajan. Sulje silmäsi ja rentouta kehosi. Hengitä hitaasti nenän kautta sisään niin, että mahan päällä oleva käsi tai pehmolelu liikkuu ylöspäin, mutta rintakehä pysyy paikallaan. Sisäänhengityksen jälkeen pidä tauko kolmeen laskien, ennen kuin hitaasti hengität ulospäin. Toista tätä rauhallista hengitysrytmiä kunnes tunnet olosi täysin rentoutuneeksi.
Harjoitteissa lähteenä osittain käytetty The American Institute of Stress –sivustoa.
Raikasta ja rentouttavaa viikkoa sinulle toivottaen
Auli
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.