Hei rakkaat kanssajumppaajani Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla,
Luin kesän aikana loistavan Rick Hansonin kirjan Hardwiring happiness, joka kertoo mahdollisuudestamme ja kyvystämme tietoisesti muovata aivojamme positiivisemmiksi. Kiitos evoluution, aivojemme toiminnassa on tietty negatiivinen vinouma, joka lisää ärsyyntymisherkkyyttämme ja saa meidät tuntemaan levottomuutta, tyytymättömyyttä ja erillisyyttä silloinkin, kun tilanne on hyvä. Lisäksi tuo negatiivinen vinouma pitää huolen siitä, että yliopimme huonoista kokemuksistamme ja liioittelemme niiden vaikutusta. Eikö kuulostakin tutulta?
Mutta eipä hätää! Voimme vähentää tuon vinouman vaikutusta vahvistamalla tietoisesti positiivia kokemuksia. Käyttämällä jatkuvasti ja järjestelmällisesti muutaman ylimääräisen sekunnin siihen, että otamme tietoisesti hyvän sisäämme, pystymme jättämään aivoihin jäljen positiivisesta tapahtumasta. Ilman noita muutamaa tietoista sekuntia, jolloin aktiivisesti keskitymme sisäistämään hyvän, joko emme huomaa koko hyvää juttua tai se vain vilahtaa lyhytkestoisen muistimme läpi sen kummemmin vaikuttamatta.
Hyvä uutinen Hansonin mukaan on, että voimme opetella taidon, jonka avulla hyvän sisäistäminen onnistuu. Hän on jakanut sisäistämisen kolmeen vaiheeseen: 1) Huomaa hyvä, 2) Rikasta sitä ja 3) Sisäistä se osaksi itseäsi.
Ajattelinkin, että voisimme täällä Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla harjoitella noita vaihe vaiheelta. Eli tulevan viikon harjoitteena on HYVÄN SISÄISTÄMINEN, osa1: Huomaa Hyvä.
- Päätä muutamia arjen virrassa olevia hetkiä, jolloin tietoisesti keskityt huomaamaan hyvän. Se voi olla esim. joka kerta vettä juodessasi tai hedelmää kuoriessasi. Tai se voi olla aina tietokoneen käynnistymistä odottaessasi. Ja hyviä hetkiä ovat myös aamulla heti heräämisen jälkeen ja nukkumaan käydessäsi.
- Huomaa hyvä, joka on tietoisuutesi selvästi havaittavissa. Jotain hyvää nenäsi edessä tai juuri tapahtuneena. Tällä hetkellä voin itse tiedostaa esimerkiksi näppäimistön kosketustuntuman (miten kevyellä kosketuksella kirjaimet ilmestyvätkään) tai työpöydällä olevien puuhelmien punaisten eri sävyt (ex tempore –ostos eilen) tai musiikin levollisuuden (rauhoittavaa ambience-musiikkia). Nämä tapahtumat tai asiat ovat kuin tietoisuuden teatterilavalla, valokeilassa.
- Mutta tietoisuuden kulisseissa, jossain tuolla lähes hämärän rajamailla, voin tuntea myös istuintyynyn pehmeyden, hengitykseni rauhallisen keinunnan, huoneen miellyttävän lämpötilan… Opettele huomaamaan hyvä myös kulisseista tai kuiskaajan kopista. Mitä hyvää juuri nyt on jossain tietoisuutesi rajoilla?
- Ole tietoinen myös myönteisen kokemuksen eri osa-alueista. Harjoittele tiedostamaan samasta kokemuksesta mahdollisimman monta osa-aluetta.
- Mitä ajatuksia, näkökulmia, odotuksia, suunnitelmia tai muistoja kokemukseen liittyy? Tiedosta sisäinen puheesi.
- Entä aistien ja kehon tuntemukset? Tunnetko tuulenvireen ihollasi? Haistatko kukkien tuoksun?
- Huomaa myös tunnetilasi ja mielialasi. Oletko luottavainen? Vai innostunut?…
- Liittyykö kokemukseen aikeita, toiveita tai haluja? Kenties jatkaa purjehdusta loputtomiin? Halu poimia kukka mukaasi?
- Muuttaako kokemus toimintaasi, ilmeitäsi, eleitäsi tai käyttäytymistäsi. Pyyhkäisetkö hiukset silmiltäsi? Haistatko kukkaa?
Itselleni oli riemastuttavaa tajuta, kuinka monella eri tavoin saman kokemuksen tiedostaa pelkän hyvän toteamisen sijasta.
Siispä nautitaan tulevasta viikosta ja huomataan hyvää laajasti ja monipuolisesti.
Iloisin terveisin
Auli
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.