Hei rakkaat onnellisuusjumppaajat,
Olen juuri saanut luetuksi loppuun Frank Martelan tuoreen kirjan Valonöörit – Sisäisen motivaation käsikirjan. Sen innoittamana rupesin pohtimaan myös omaa elämääni neljän psykologisen perustarpeen – omaehtoisuuden, kyvykkyyden, läheisyyden ja hyväntekemisen – kannalta.
Nuo neljä asiaa ovat Martelan sanoin ihmisenä kasvun välttämättömiä ravintoaineita. Ja jotta voisimme kokea elämämme arvokkaaksi ja mielekkääksi, meillä tulee olla kokemus noiden neljän perustarpeen toteutumisesta arjessamme.
Niinpä ajattelin, että voisimme jumpata täällä Ilon ja onnellisuuden kuntosalillakin noita perustarpeita. Ja lähdemme liikkeelle omaehtoisuudesta, jonka ydin siinä kokemuksessa, kun on vapaa päättämään itse tekemisistään ja tekemään itseään kiinnostavia ja innostavia asioita.
Siispä tulevalla viikolla jumppaamme ITSEÄ INNOSTAVIA TEKOJA.
- Tee tällä viikolla enemmän niitä asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja jotka innostavat sinua.
- Jos haluat syventyä miettimään tarkemmin, ota kynä ja paperia. Ja kirjoita paperille niitä asioita ja toimia, joita teet todella mielelläsi, jotka innostavat sinua ja jotka ovat niin mukavia, että teet niitä niiden itsensä takia. Yritä miettiä noita innostavia toimia jokaiselta elämäsi alueelta.
- Kun paperi on täynnä, pisteytä toimet: anna 3 pistettä niille asioille, joita teet jo tarpeeksi. 2 pistettä niille, joita teet jonkin verran, mutta haluaisit tehdä enemmän. Ja 1 piste asioille, jotka eivät juuri nyt toteudu elämässäsi. Tällaista listaa Lauri Järvilehto kutsuu kutsumuskartaksi, ja tarkemman ohjeet sen tekemiseen löydät täältä.
- Kun olet selvittänyt itseäsi innostavat asiat, pyri mahdollisuuksien mukaan lisäämään niitä innostavia asioita ja toimia elämääsi, joita haluaisit tehdä enemmän. Vaikka ihan pienessäkin määrin. Esim. Jos rakastat kasvien kanssa puuhailua, vaihda kukkien mullat tai laita siemeniä nyt itämään. Tai jos se ei mahdu elämääsi, osta kaupasta valmiita yrttejä, joista huolehtia. Jos nautit laulamisesta, laula vaikka työmatkalla autossasi, ennen kuin löydät itsellesi sopivan kuoron. Mieti, miten voisin sisällyttää elämääni pikkuisen juuri tuota nautinnollista tekemistä? Älä kuuntele mielesi selitystä, miksi se ei onnistu. Kysy vaan uudelleen, miten voisin…
Kuva Vastavalo.fi
- Huomaa, vaatiiko joidenkin asioiden tekeminen rohkeutta ja uskallusta päättää itse ja toteuttaa omaa toivettaan. Omaehtoisuuteen kuuluu vapauden lisäksi myös vastuu omista valinnoistaan, mikä joskus vaatii uskallusta.
- Omaehtoisuuden perustarpeessa ei ole niinkään kyse varsinaisesta toiminnasta, vaan vapaaehtoisuuden tunteesta. Sen takia kuuntele itseäsi tarkalla korvalla. Joka kerta kun kuulet ajattelevasi, että tuokin asia täytyy/tai pitäisi tehdä, pysähdy. Pysähdy ja kysy itseltäsi täytyykö minun vai haluanko minä? Pitäisikö vai haluanko? Usein arkikielessä käytämme sanaa täytyy, vaikka oikeasti saatamme haluta. Huomasin juuri, että minä ainakin halusin vaihtaa kesäverhot, vaikka se olikin täytyy tehdä –listalla. Ja tällä viikolla teemme niitä asioita, joita oikeasti ja aidosti haluamme. Täytyy-listan unohdamme hetkeksi 🙂
Uskonpa, että aika monta innostaa viikonloppuna touhuilla ulkona, sillä sen verran kauniita päiviä on luvassa.
Innostavin ja innostunein terveisin
Auli