Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Kannustamisen kauneus - Hyvän suhteen salaisuus osa 4 / Iloversum

Kannustamisen kauneus - Hyvän suhteen salaisuus osa 4

11.11.2016

Rakas ystävä,

Olemme käyneet läpi hyvän ihmissuhteen viidestä olennaisen tärkeästä tekijästä kolme ensimmäistä. Aikaisempien viikkojen kunnioittamisen, kuuntelemisen ja kysymisen jälkeen on vuorossa neljäs K eli kannustaminen.

Tutkimusten* mukaan onnellisissa ihmissuhteissa myönteisiä ilmauksia esiintyy viisi kertaa enemmän kuin kielteisiä ilmauksia. Eli jokaisen kielteisen kommentin tai teon eli väheksymisen, nalkuttamisen ja arvostelemisen vastapainona pitäisi olla viisi myönteistä ja kannustavaa toteamusta.

Uskallan väittää, että meistä kukaan ei ole koskaan saanut liikaa aitoa myönteistä huomiota. Tunnetta siitä, että olen arvokas ja merkityksellinen tuolle toiselle. Varmuutta siitä, että olen hyvä ja kelpaan tällaisena. Olen rakkauden arvoinen. Meistä jokainen janoaa rakkautta. Ja kannustaminen on tuon janon helpottamista.

Muistan, miten vuosia sitten olin hyvin huolissani eräästä ystävästäni ja hänen tavastaan suhtautua elämään. Vein hänelle usein mukanani elämäntaitoihin liittyviä kirjoja ja toivoin koko sydämestäni hänen löytävän niistä toisenlaista näkökulmaa. Eräänä päivänä hän tiuskaisi minulle, että enkö ymmärrä, miten jokaisen kirjan myötä kerron hänelle, että hänen tapansa elää on huono. Että en hyväksy häntä ja hänen tapaansa elää.

Ystäväni oli oikeassa, en ollut ymmärtänyt. Ja näinhän meille käy usein arjessa. Pyrkiessämme parantamaan tilannetta tulemme viestineeksi toisen huonommuudesta ja tilanne muuttuu vain pahemmaksi. Koska niin kovasti toivomme toisen onnistuvan, mutta valitettavasti odotamme ja mittaamme onnistumista omien mittareidemme ja tavoitteittemme mukaan.

Jokainen meistä loppujen lopuksi pyrkii aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Aina vaan tuo toisen paras mahdollinen ei ole sama kuin minulla. Siinä kun minä pyrin järjestykseen ja tehokkaaseen toimintaan toisen tavoitteena on myönteinen, rauhallinen ilmapiiri. Kunnioittamisen, aidon kuuntelemisen ja kysymisen kautta voimme oppia näkemään, miten kauniita ja hyviä ovat myös muiden, omistani poikkeavat, pyrkimykset ja tavoitteet.  

Aito kannustaminen nousee  luottamuksesta toisen pystyvyyteen ja sisäiseen viisauteen. Kun luotamme toistemme parhaisiin mahdollisiin lopputuloksiin, niin on helppoa olla rohkaiseva ja kannustava. Nähdä hyvyys jokaisessa.

Kauniisti kannustaen

Kiinnitä tietoisesti huomiota kaikkeen, mistä voit antaa positiivista palautetta, mikä jo toimii ja mikä on jo hyvin. Vaikka mieli tekisi huomauttaa kotiin tullessaan sekasotkusta eteisessä tai ilmaista pettymyksensä, kun pyydettyä imurointia ei oltu tehty, niin maltetaan mielemme ja kielemme.  Ja käännetään ajatuksemme ja huomiomme seikkoihin, josta voimme kiittää tai kehua. Esim. olitpa hoitanut hienosti koulujutut tai kiva, kun muistit ostaa maitoa.

Päivän mittaan pyri hyödyntämään mahdollisimman moni tilaisuus kehua, kannustaa ja rohkaista läheisiäsi, työkavereitasi tai vaikka satunnaisia kanssaihmisiä bussissa, kaupoissa, odotustiloissa.

Joskus kannustamiseen riittää hyväksyvä katse, hymy tai pieni kosketus. Jos olet aidosti läsnä tilanteessa, niin pelkästään myönteinen ajattelu ja hyvä tunnetila välittyvät kyllä ilman sanojakin toiselle ihmiselle.

Kannustamisen kauneus voi tehdä ihmeitä myös parisuhteessa. Jospa tämän viikon ajan mahdollisimman usein ilmaisisit ihailusi ja arvostuksesi kumppaniasi kohtaan. Voit todeta sen ihan sanallisesti, mutta myös koskettaen tai rakkaudellisia tekoja tehden. Spontaani hellyydenosoitus keskellä arkikiireitä piristää kummasti.

Seuraa, miten lausumasi ystävälliset kommentit muille vaikuttavat muihin sekä omaan tunnetilaasi.  

Illalla nukkumaan käydessäsi muista vielä kiittää itseäsi. Käy läpi viisi hyvää asiaa itsestäsi, jotka olet havainnut päivän aikana.

Uskon vahvasti siihen, että kun tinkimättömästi päätämme nähdä hyvän jokaisessa, tuo hyvyys pääsee oikeasti sädehtimään. Ja tekee ihmissuhteistamme kauniita, arvostavia ja rakkaudellisia.

Säteilköön hyväksyvä kannustus valoa viikkoosi!

Auli

*Sonja Lyubomirsky 2009 Kuinka onnelliseksi? s.135

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Sari HN 11.11.2016 15:34:47

Kiitos Auli<3

Kiitos TAAS kerran Auli!
Ihanaa päiwää!
<3
Sari

Auli 18.11.2016 09:33:44

Kiitos palautteestasi

Kiitos sinulle Sari! Myönteinen palaute, miten se lämmittää sydäntä ❤
Auli
-------------Lainaus alkaa-------------
Kiitos TAAS kerran Auli!
Ihanaa päiwää!
<3
Sari


------------Lainaus päättyy------------


1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet