Hei rakkaat onnellisuusjumppaajat,
Perjantaina Hesarissa oli juttu dosentti Sakari Kainulaisen tutkimusartikkelista, jossa mm. todetaan, että ”Jos suhteet läheisiin ovat kunnossa, ihminen on usein varsin tyytyväinen elämäänsä riippumatta tuloista tai muista tekijöistä.” Ihmissuhteiden ja johonkin ryhmään kuulumisen tunteet ovat pitkälti tunnustettuja onnellisuutta lisääviä tekijöitä.
Tämän huomasin aikoinaan myös asuessani Rio de Janeirossa. Vieraillessamme apartementoksemme siivoojan Vandan luona köyhyyden aste oli suomalaiselle ihan käsittämätön, vaikka hän ei edes asunut slummissa. Ainoa huonekalu oli sohva ja viemäämme täytekakkua tarjottiin purkin kansien toimiessa kakkulautasina. Mutta vierailussamme tärkeintä oli, että kaikki hänen sukulaisensa kävivät tervehtimässä meitä. Vanda ei ollut lapsineen yksin, vaan hän oli osa suurta sukuyhteisöä. Ja vaatimattomista tuloistaan ja olosuhteistaan huolimatta ilo ja kiitollisuus olivat päällimmäiset tunteet heidän joukossaan.
Ajattelinkin , että voisimmekin yhdistää kaksi vahvaa onnellisuutta lisäävää tekijää, ihmissuhteet ja kiitollisuuden. Tulevalla viikolla harjoittakaamme siis KIITOLLISUUTTA IHMISISTÄ, jotka kuuluvat elämäämme ja ovat meille merkityksellisiä.
• Mieti ensin, minkälaisiin ryhmiin tai porukoihin sinä kuulut. Lähiperheen ja lapsuuden perheen lisäksi olet todennäköisesti osa työporukkaa ja naapurustoa. Erilaisia sukulais- ja ystävyysporukoitakin voi löytyä useita. Entä lapsuuden kaverit? Harrastepiirit? Tai opiskelu- ja armeija-ajan mukaan tuomat ihmiset?
• Jos olet visuaalinen ihminen, hahmottamista saattaa auttaa piirros, jossa itsesi piirrät ympyrään keskelle paperia ja erilaisia ryhmiä ihmisineen itsesi ympärille. Tai halutessasi voit tehdä tietokoneellesi tai tabletillesi ihmissuhdekarttasi, johon voit liittää tärkeimpien ihmistesi kuvat.
• Kun olet kartoittanut omat porukkasi, mieti muutama asia, mitä kukin ryhmä on sinulle antanut ja mistä voit olla kiitollinen kullekin ryhmälle. Jos olet tehnyt piirroksen, voit kirjoittaa kunkin ryhmän kohdalle 1-3 kiitollisuuden aihetta. Tai voit halutessasi aina iltaisin ennen nukahtamista miettiä jotakuta ryhmääsi ja mistä olet kiitollinen kyseiselle ryhmälle.
• Mieti myös sinulle tärkeitä ihmisiä, miksi he ovat sinulle tärkeitä. Mitä he ovat tuoneet elämääsi? Mistä olet heille kiitollinen? Voit kirjoittaa kiitollisuusvihkoosi tai ihmissuhdekarttaasi kyseisten henkilöiden kohdalle, miksi olet kullekin kiitollinen.
• Ja jos todella haluat lisätä onnellisuuttasi, tutkimusten mukaan kiitollisuuden ilmaiseminen kiitollisuuden kohteelle on todella toimivaa. Voit soittaa, kirjoittaa kirjeen tai sähköpostin tai tehdä kiitollisuusvierailun sen mukaan, mikä itsestäsi tuntuu luontevimmalta.
• Muista myös joka ilta kiittää itseäsi. Mistä juuri tänään olet kiitollinen itsellesi?
Tätä kirjoittaessani huomaan, että olen isolle osalle läheisiäni kiitollinen yksinkertaisesti vain, koska he ovat olemassa elämässäni. Ja saan rakastaa heitä.
Jos haluat lukea tarkemmin Sakari Kainulaisen artikkelin, löydät sen tästä linkistä.
Ja kiitos sinulle, rakas Ilon ja onnellisuuden kuntosalin jäsen! Annat minulle syyn ja tarkoituksen tehdä juuri sitä, mitä rakastan eniten.
Ihanaa viikkoa toivottaen
Auli