Hei rakkaat ystävät,
Kerran juttelin erään äidin kanssa, joka oli pohtinut, miksi lapset viihtyvät niin hyvin mummolassa. Eräänä syynä hän piti sitä, että päinvastoin kuin normaalisti kiireen ja tuhannen touhun keskellä mummolan rauhassa lapset tulevat kuulluiksi. Isovanhemmat kuuntelevat ja keskittyvät jokaiseen lauseeseen, jonka lapsi sanoo. Ja hän saa vastauksen jokaiseen kysymykseensä. Näin hän kokee olevansa tärkeä ja arvostettu.
Jokainen meistä aikuisistakin tietää, miten ihanalta tuntuu, kun tulee kuulluksi. Kun toinen pysähtyy ja aidosti kuuntelee. Ja on jopa kiinnostunut asioistani. Muistan, miten varsinkin seurustelun alkuvaiheessa saatettiin jutella tunteja ja kokonaisia öitäkin pelkästään siitä ilosta, että kokee tulevansa nähdyksi ja kuulluksi.
Ja tiedämme myös, miten loukkaavaa on, kun keskustelukumppani on ajatuksissaan jossain kaukana tai multitaskaa keskittyen muutamaan muuhunkin asiaan yhtä aikaa. Silloin ei voi todellakaan puhua kuulluksi tulemisesta. Ja pahinta on, jos sinulle tärkeän asian kanssa koet tulleesi täysin ohitetuksi.
Meillä on ihan sisäsyntyinen kyky ja tarve samantahtisuuteen. Jo aivan pienet vauvat ”keskustelevat” äitinsä tai isänsä kanssa äännellen vuorotellen. Ja jos lapsi – tai aikuinen – ei saa vastausta kommunikointiyritykseensä, hän kokee häpeää. Häntä ei ole nähty tai kuultu. Hänen minuutensa ohitetaan. Ja välttääkseen tuon kipeän tunteen on parempi vetäytyä. Olla piilossa kuin kilpikonna kuoressaan. Onkin todettu, että toistuvasti ohitetuksi tuleminen on yksi syrjäytymisen syistä. *
Kun lähdin opiskelemaan elämäntaidon valmentajaksi, ensimmäisenä päivänä kouluttajamme Marika Borg teetti meillä erittäin vaikuttavan – ja vuorovaikutustapaani muuttaneen – harjoituksen. Nyt haluan jakaa tämän harjoitteen kanssanne ja annan sille nimen KUUNTELEMISEN TAIKA.
Tämä harjoite on helppo toteuttaa perheenjäsenten ja työkavereidenkin kanssa. Kun joku tulee juttelemaan sinulle, niin pysähdy ja lopeta kaikki muu tekeminen. Tai halutessanne voitte sopia kaverisi kanssa, että teette tämän tietoisesti harjoitteena, jolloin molemmat saavat 15 minuuttia keskeytymätöntä aikaa kertoa asiansa.
Aloita tulemalla läsnä olevaksi hengittämällä pari kertaa tietoisesti syvää. Ja sen jälkeen keskity kuuntelemaan. Sinun tehtäväsi on pelkästään kuunnella seuraavat 15 minuuttia. Sen lisäksi voit katsoa silmiin ja halutessasi hymyillä. Ja muistaa hengittää.
Aluksi päässäsi saattaa risteillä kommentteja, eri näkökulmia tai vasta-argumentteja. Aina kun huomaat keskittyväsi omaan ajatteluusi tai oman puheenvuorosi valmisteluun, hengitä tietoisesti. Ja siirrä jälleen kerran huomiosi vain keskustelukumppaniisi ja hänen kuuntelemiseen.
Tarvittaessa voit kysyä selventäviä kysymyksiä tai antaa kannustavia kommentteja: Kerro lisää! Avaa vähän, mitä tarkoitit sillä…? Ymmärsinkö oikein, että…? Ja anna kumppanisi jatkaa hänelle tärkeän aiheen puhumista tai näkökulmansa esittämistä. Ja keskity jälleen kuuntelemaan.
Kun olet kuunnellut 15 minuuttia tai niin pitkään kuin toisella riitti puhuttavaa, niin huomio omaa olotilaasi. Miltä kuunteleminen tuntui? Mitä oivalsit kuuntelemisen aikana? Opitko kenties jotain uutta keskustelukumppanistasi? Tai jos teet harjoitteen yhdessä kaverisi kanssa, vaihtakaa vuoroja ilman välikommentteja. Ja vasta lopuksi jakakaa tuntemuksianne ja oivalluksianne.
Tein tämän harjoitteen ensimmäisen kerran kurssikaverini kanssa, jonka olin vasta tavannut. Hämmästyin, miten nopeasti loppujen lopuksi pää tyhjeni omista ajatuksista ja jäljelle jäi vain toisen kuunteleminen. Ja mitä pitempään kuuntelin, sitä selvemmin kykenin kuulemaan hänen sisäisen kauneutensa. Aivan kuin hänen oma yksilöllinen, minuudestaan nouseva laulu olisi kutoutunut sanoihin ja lauseisiin. Olisin voinut jatkaa hänen kuuntelemistaan loputtomiin.
Tuon harjoitteen jälkeen olen ollut varma, että toiseen ihmiseen voi rakastua 15 minuutissa. Kunhan vain aidosti haluamme nähdä ja kuulla hänen sisäisen kauneutensa. Sillä jokainen meistä on kaunis. Ja jokaisen uskomattoman kauniisti soiva sävel ansaitsee tulla kuulluksi.
Kauniisti soivia keskusteluhetkiä viikkoosi!
t. Auli
*Lähteenä lastenpsykiatri Jukka Mäkelä, Näkökulmia positiiviseen psykologiaan –luentosarja, Avoin yliopisto, syksyllä 2014
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.