Hei kaikki rakkaat kanssajumppaajani,
Uskon, että jokainen meistä tietää ja tuntee sisällään, että elämämme pyrkii täyttymään yli äyräiden. Tv ja radio tuuttaa ilmoille koko ajan uutisia, joista olisi hyvä olla tietoinen. Ja lehdessä oli juuri mielenkiintoinen artikkeli. Ja nettijutun haluan kyllä liittää faceen, joka jo muutenkin pullistelee fb-ystäviemme päivityksiä, joihin pitäisi reagoida. Ja sitten Wilma muistuttaa lapsen urheilupäivästä ja hammaslääkäriltäkin tuli tekstari tarkistuskäynnin varaamisesta. Ja mihin mennessä se veroilmoituskin piti korjata ja palauttaa.
Ei siis mikään ihme, että esi-isiemme luola nuotiotulineen rupeaa kuulostamaan ihanan rauhoittavalta ja rentouttavalta paikalta. Ja itse asiassa aivomme eivät ole juurikaan muuttuneet noista ajoista, jolloin päiväämme mahtui vain muutama kymmenen valintaa ja päätöstä. Ei tarvinnut pohtia, mikä myslin niistä tusinasta kaupan hyllyltä ottaisin, vai vaihtaisinko sittenkin aamumyslini puuroon.
Meidän aivot yksinkertaisesti tarvitsevat lepoa. Mielenrauhaa, ihan kirjaimellisesti. Ja sitä me jumppaamme tulevalla viikolla SISÄINEN AIKA –harjoitteen avulla.
Kuva North Sea by Roman Boed
- Varaa harjoitusta varten joka päivä pieni hetki. Se voi olla minuutti tai kolme tai vaikka kymmenen. Tärkeää on, että annat aivoillesi lepohetken, vaikka se olisi lyhytkin. Kun muutaman kerran harjoittelet, voit tehdä tätä vaikka kaupan kassajonossa.
- Istu tai seiso hetki paikallasi. Hengitä rauhallisesti syvään ja puhalla ulos. Voit halutessasi sulkea silmäsi tai kiinnittää katseesi johonkin tiettyyn pisteeseen.
- Käännä katseesi sisällesi. Kuvittele, että sisäinen tilasi on laaja meri. Ja kehosi tuntemukset, mielikuvat, ajatukset ja tunteet ovat osa tuota merta. Ne ovat ikään kuin meren aaltoja, välillä voimakkaampia ja myrskyisämpiä ja välillä rauhallisempia ja tyynempiä.
- Kiinnitä sitten hetkeksi huomiosi hengitykseesi, missä tunnet sen, miten se liikuttaa kehoasi. Tunne, miten hengityksesi aaltoilee sisään ja ulos. Ja huomaa, miten hengitykseesi keskittymällä pääset meren pinnan alapuolelle, jossa on aina tyyntä ja rauhallista. Hengityksesi huomioiminen on portti mielenrauhaan.
- Jatka hengitykseesi keskittymistä. Välillä mielesi tarttuu ajatuksiin, ideoihin, muistoihin, mielikuviin, tehtävälistoihin tai koettuihin tunteisiin. Heti kun tulet niistä tietoiseksi, anna niille tuomitsematta ja arvostelematta nimi tyyliin ”Ajatuksia.” tai ”Muistoja”, jolloin niiden irti päästäminen helpottuu. Ja sen jälkeen siirry jälleen huomioimaan hengitystäsi.
- Vielä hengitykseesi keskittyen, huomioi meresi laajuus, avaruus ja loputon aika. Ja sinä olet se, joka näkee tuon kaiken ja joka lempeästi ja rakastavasti katselee merta. Voit tuntea meren tyyntyvän ja aivojesi rentoutuvan.
- Lopuksi hengitä vielä ikään kuin huokaisten ulos ja tunne, miten rentous leviää koko olemukseesi. Voit mielessäsi vielä kiittää: Kiitos. Kiitos. Kiitos.
Daniel J Siegel toteaa kirjassaan Brainstorm (2013), että sisäisen ajan viettäminen eheyttää aivotoimintojamme. Se saa aivoissamme syntymään uusia hermosyitä ja rakentaa yhteyksiä eri alueiden välille. Se kohentaa terveyttämme ja parantaa tarkkaavaisuuttamme, ajattelukykyämme, tunteiden säätelyä ja lisää kykyä myötätuntoon raviten näin ihmissuhteitamme.
Ja parasta sisäisen ajan oppimisessa on se, että meillä on aina rajaton mielenrauha ulottuvillamme.
Tyyntä ja rauhaisaa viikkoa toivottaen
Auli