Hei rakkaat kanssajumppaajani,
Vuosia sitten huomasin, miten voimakkaasti sanat voivat vaikuttaa tunnetilaamme. Olin itse ollut nivelreumani takia polvileikkauksessa ja kuljin kainalosauvoilla. Ja samaan aikaan mummoni oli huonossa kunnossa sairaalassa, jonne raahauduin päivittäin häntä katsomaan. Kuitenkin mielessäni valitin, kuinka poikki olen ja miksi minun tämänkin täytyy tehdä.
Kunnes eräänä päivänä tajusin kysyä itseltäni: Täytyykö minun vai haluanko minä? Ymmärsin, että todennäköisesti on kyse mummoni viimeisistä elinkuukausista. Mitä minä oikeasti haluan? Eikä ollut vaikea kuulla sydämestäni nousevaa vastausta: Minä haluan vierailla sairaalassa ja nähdä mummoni päivittäin niin pitkään, kuin se vielä on mahdollista.
Yhden sanan vaihtaminen täytymisestä haluamiseen vapautti minussa valtavasti energiaa ja tuotti sisimmässäni paljon iloa ja kiitollisuutta mummoni viimeisinä viikkoina.
Sanojen vaikutuksesta kertoo myös Rick Hanson kirjassaan Hardwiring happiness, miten voimakas tahtominen ja pyrkimyksen täyttämä haluaminen (want) saa aivomme reaktiiviseen tilaan ja meidät kokemaan stressiä, kun taas jonkin asian tai tekemisen tykkääminen (like) tuntuu meistä keveältä ja mukavalta.
Samoin on todettu, että pyrkimys olla onnellinen vähentää onnellisuutta (Frank Martela, 2014, Valonöörit). Aivot stressaantuneena on vaikea olla onnellinen, mikä on ihan ymmärrettävää. Siispä onkin tärkeää, että opimme suojaamaan aivojamme stressiltä valitsemalla sanoja, jotka tukevat hyvää oloamme ja mahdollistavat ilon ja onnen kokemisen ilman siihen pyrkimistä.
Tulevan viikon harjoitteena onkin kuunnella sisäistä puhettaan ja tutkia sanojen vaikutusta TÄYTYMISESTÄ TYKKÄÄMISEEN.
Kuva by Sam Howzit
Pysähdy joka kerta, kun kuulet itsesi sanovan itsellesi Minun täytyy… tai Minun pitää… tai Minun on pakko… Ensin onnittele itseäsi, että tiedostit sanasi. Voit olla oikeasti ylpeä itsestäsi, sillä emme me joka hetki pysy tietoisina sisäisestä puheestamme.
Sen jälkeen kysy itseltäsi, täytyykö minun todella, ihan oikeasti? Esim. täytyykö minun siivota? Vai käytänkö juuri tahdonvoimaa eli tahdon meillä olevan siistiä? Mitä jos siirtyisin tahtomisesta astetta keveämpään haluamiseen? Mitä olotilassani tapahtuu, jos haluankin siivota? Vai olisiko minusta peräti kiva siivota? Jospa tykkäänkin siivoamisesta?
Samalla kun nouset sanojen tikapuita täytymisestä tykkäämiseen, tunnustele olotilaasi. Mikä vaikutus noilla sanoilla on sinun tunnetilaasi? Huomaatko eron?
Käytämme usein täysin tiedostamatta täytyy– tai pitää -sanoja, silloinkin kun itse asiassa tykkäämme tehdä jotakin. Yrittäjäni minulla on usein lista päässä asioista, jotka täytyy tehdä, vaikka oikeasti haluan ja jopa tykkään tehdä ne. Joskus kuitenkin edessäni on jokin todella vastenmielinen tehtävä, silloin ei auta kuin hengittää syvää ja keskittyä lopputulokseen, jonka haluan ja tykkään saavuttaa.
Onko sinun To do –listasi Täytyy tehdä –lista vai Haluan tehdä -lista? Mitäpä jos aamulla työpöydän kulmalla odottaisi Tänään tykkään tehdä –lista tai Onpa kiva tehdä -lista? Kokeile, miten päiväsi muuttuu listan nimeä muuttamalla.
Ehkäpä aivojen rentoudesta ja tunnetilan keveydestä on kysymys myös laulussa ”Ain laulain työtäs tee…”
Rakkain terveisin
Auli
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.