Hei rakkaat ystävät,
Moniin ystäviini on tarttunut sienestämisen himo. Ja olenpa itsekin saanut kokea sitä ripauksen kanttarelleja etsiessäni. Vaikka kuinka olen jo päättänyt lopettaa siltä päivältä, niin metsästä ei millään malta lähteä pois. Kurkistan vielä tuon mättään taakse tai tuolla puun alla voi olla vielä mahtava saalis odottamassa. On ihan riuhtaistava itsensä irti kiihkeästä löytämisen ja suuren palkkion odotuksesta.
Eikä ole mikään ihme, että kaikenlainen saalistaminen koukuttaa, oli sitten kyse onkimisesta, metsästämisestä tai valtavan vadelmapaikan etsimisestä. Kyse on yhdestä aivojemme alkukantaisimmasta palkitsemisjärjestelmästä, joka tavoitteena on aktivoida kaikkia eläimiä etsimään ravintoa ja turvaa oudostakin ympäristöstä. Tulevan palkinnon odotus saa meidät kokemaan miellyttävää, kiihkeää jännitystä. Ja uskaltautumaan yhä uusille alueille tuon mielihyvän toivossa.
Etsintäjärjestelmän mielihyvän taustalla on dopamiini-niminen välittäjäaine, joka on todella tärkeä aivojemme hyvinvoinnille ja vireyden ylläpitämiselle*. Eikä meidän ole pakko mennä edes metsään – vaikka metsä sinänsä on hyvin suositeltava ympäristö – vaan samaan etsintäjärjestelmään perustuu myös kaikenlainen utelias tutkiminen. Jopa nettishoppailu, kuten veljentyttäreni oivalsi, täyttää saman kiihkeän, sivustolta toiselle etenevän palkinnon etsimisen ilon.
Kuva by Martakat83
Ja mikä parasta, voimme omaehtoisesti itse aktivoida tuon välittäjäaineen vapauttamista ja tuottaa itsellemme mielihyvää. Tulevan viikon ajan annamme itsellemme dopamiinipurskeita keskittymällä UTELIAASEEN ETSINTÄÄN.
Jos tykkäät sienestää, marjastaa tai metsästää, go for it! Nyt on sen aika, joten siitä vaan. Tiedosta samalla, milloin koet mielihyvää. Ja laajenna ja rikastuta tuota mielihyvää tietoisesti ja imeytä hyvä sisääsi. Lue lisää hyvän sisäistämisestä aikaisemmista harjoitteista.
Herätä uteliaisuus itsessäsi. Koska etsintäjärjestelmä perustuu alun alkaen ravintoon, testaa tätä vaikka ruokakaupassa. Varaa kaupassakäyntiin hieman tavallista enemmän aikaa ja katso asioita uudella tavalla. Esim. tutki, miten hedelmät on laitettu esille ja miksi juuri niin? Tai ota joku hyllyväli ja etsi sieltä jokin mielenkiintoinen tuote. Se voi kiinnostaa pakkauksen, värin, muodon tai sisällön takia. Kukahan sen ostaa, mikähän vaikuttaa hänen ostopäätökseensä?… Pohdittavaa riittää ja aivot nauttivat.
Katso maailmaa lapsen silmin. Et koskaan voi tietää, mitä kääntämäsi kiven tai suljetun oven takana on. Huomaatko, että tarvitset hivenen rohkeutta? Anna tuon rohkeuden kasvaa kutkuttavaksi jännitykseksi. Mitä hienoa sieltä voisikaan löytyä? Kenethän mahdankaan kohdata? Maailma on täynnä mahdollisuuksia.
Voit myös tietoisesti päättää katsoa käsillä olevaa asiaa syvemmältä. Tuoko tilanne mieleen jonkin aikaisemman kokemuksen? Mihin tämän voisi liittyä esim. lapsuudessani? Tai sitten voit laajentaa ja etsiä uusia näkökulmia. Minkälaisia ja kuinka paljon erilaisia puolia asiassa on? Mitkä tilanteet voivat siihen vaikuttaa? Ketä kaikkia asia voi koskea?…
Tässä muistuukin mieleen eräs automatka vuosien takaa, kun siskoni ja hänen poikansa (6v ja 11v) pyrkivät löytämään mahdollisimman paljon erilaisia näkökulmia erilaisiin arkisiin tapahtumiin ja sattumuksiin. Kaikki ihan kilpailivat oivaltaakseen vielä jotain, mitä ei oltu aiemmin huomattu. Jokainen uusi oivallus palkitsi. Ja matka sujui todella rattoisasti.
Lue aiheesta lisää: Rick Hanson 2011. Kehitä Buddhan aivot.
Kutkuttavaa etsintää ja paljon dopamiini-purskeita viikkoosi toivottaen
Auli
*Sajaniemi, N. &Mäkelä, J. 2015 Ihminen voi joukossa hyvin. Teoksessa Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.) Positiivisen psykologian voima.
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.