Vain epätäydellisenä voit olla täydellinen

6.11.2019

Hei rakas ystävä,

Onko sinulla sisäinen tarve tehdä asiat aina oikein ja virheettömästi? Tai oletko joskus ollut tilanteessa, jossa olet lähes epätoivoisesti pyrkinyt kohti täydellistä lopputulosta?

Minulle tämä saattaa tapahtua esim. kirjoittaessani tai koulutusmateriaaleja tehdessäni. Deadline painaa jo päälle – väsymyksestä puhumattakaan -, mutta vielä pitää hioa lauseita. Tai siivouspäivinä voi tuntea sisällään kihisevän kiukun, kun muut perheenjäsenet eivät noudata kunnollisella ja oikealla tavalla tehdyn siivouksen käytänteitä ja vaatimuksia. Tai juhlia järjestäessä kiireestä kädet täristen pitää vielä taitella serviettejä netistä poimitun mallin mukaan juuri ennen vieraiden tuloa.

(Enneagrammi-persoonallisuusmallin mukaan virheettömyys on ykköstyypin perustarve, mutta kyllä me muutkin osataan täydellisyyteen pyrkiä.)

Täydellisyyttä tavoitellessamme olemme äreitä muille, koska he eivät pyri samaan lopputulokseen kanssamme. Koemme, etteivät muut arvosta meitä ja pyrkimyksiämme. Lisäksi lisäämme tuskaamme olemalla itsellemme vihaisia siitä, että olemme suuttuneet. Sillä sisäisen kriitikkomme mielestä myös ihmisinä meidän pitäisi pystyä täydellisyyteen.

Mitä stressaantuneempia olemme, sitä joustamattomampia perfektionisteja meistä tulee lopputuloksen suhteen. Kiire ja stressi saavat aivomme jumiin emmekä tahdo löytää ulostietä täydellisyyden vaatimuksesta. Täydellisyyden armottomuus tuntuu kipuna sisällämme, koska olemme unohtaneet yhden elämän suurista totuuksista: Olemme täydellisiä vain epätäydellisinä.

Ilman epätäydellisyyttä ei ole täydellisyyttä

Aivan kuten valoa ei ole olemassa ilman pimeyttä, niin ei ole täydellisyyskään olemassa ilman epätäydellisyyttä. Valoisassa tilassa uutta valonlähdettä ei erota, niinpä se menettää merkityksensä. Ilman epätäydellisyyttä täydellisyyskin lakkaa olemasta.

Kokonaisuus pitää aina sisällään aivan kaiken, myös kaksi ääripäätä ja kaiken siltä väliltä. Aivan kuten perhosen toukka kantaa mukanaan jo koko aikuisen perhosen häkellyttävän kauneuden tai kukan siemen sisältää jo avautuvan kukan väriloiston ja huumaavan tuoksun.

Kokonaisuus ja täydellisyys ovat sisäänrakennettuina jo keskeneräisessä. Kaikki kehitysvaiheet ovat harmonisesti linjassa keskenään. Ja jokainen vaihe on täydellinen sellaisenaan. Mitään niistä ei voi jättää pois.

Emme rakasta pieniä lapsia tai koiranpentuja niiden täydellisyyden takia. Suloisia niistä tekee nimenomaan niiden kömpelyys, osaamattomuus ja kyvyttömyys toimia täydellisesti. Heillä ei ole vielä tarvetta hävetä ja peittää epätäydellisyyttään.

Niinpä heistä huokuu viaton ja puhdas tieto siitä, että epätäydellisenä ja keskeneräisenäkin on hyvä ja täydellinen. Kaiken rakkauden arvoinen.

Hengitä, hellitä ja hyväksy

Kiireen hellittäessä ja aivojen rentoutuessa esim. syvähengityksen avulla voimme ymmärtää, ettei täydellinen aina olekaan paras mahdollinen lopputulos. Ystäväni totesi kerran viimeisen päälle kauniisti kattamani pöydän ääressä, ettei hän ikinä jaksaisi tehdä samoin eikä näin ollen koskaan voisi kutsua minua heille syömään.

Olen myös oppinut, että täydellisesti, viimeiseen piirtoon hiottu esitys ei anna tilaa spontaaneille ideoille tai antoisille keskusteluille. Täydellisyys ei anna tilaa olla avoin ja inhimillinen – ei itselle, ei muille eikä tilanteelle.

Täydellisyyden vaatimus hukuttaa kykymme nauttia hetkistä sellaisina kuin ne ovat.

Mutta kun hyväksymme todellisuuden sellaisena kuin elämä sen kulloinkin eteen tuo, löydämme itsestämme yllättävää ja huoletonta vapautta. Elämän hetkiin rennosti heittäytyminen on perfektionistille ihan täydellinen avain pulppuavaan iloon ja onnellisuuteen.

Onnellista oloa päiviisi!
t. Auli

Teksti on julkaistu myös Hidasta elämää -sivulla .

Kursivoitu teksti on kirjasta Onni asuu jo sinussa, joka auttaa sinua ymmärtämään syvemmin itseäsi ja muita sekä löytämään oman tapasi olla onnellinen. Se on myös loistava lahja kaikille, joiden toivot olevan onnellisia.

Ps. Jos et ole vielä Iloversumin sähköpostilistalla ja  haluat saada aina tuoreeltaan tiedon uudesta mielenjumppaharjoitteesta, blogiteksteistäni tai koulutuksistani niin liity tästä linkistä. Saat liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.
Iloversumin tietosuojaseloste

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Direlycle 30.03.2021 00:45:05

https://fcialisj.com/ - brand cialis online

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet