Hei rakas ystävä,
Viime viikolla avasimme vapautta valinnanvapauden kautta. Ja erityisesti tutustuimme mahdollisuuteemme lisätä vapauttamme valitsemalla myönteisiä ja hyvää oloa tuottavia ajatuksia ja tulkintoja. Tällä viikolla jatkamme vapauden teemaa ja syvennymme vapaaehtoisuuteen.
Jotta vapaus toisi meille hyvää oloa ja lisäsi onnellisuuttamme, meidän on hyväksyttävä myös vapauteen liittyvä vastuu. Usein arjen painamana väsyneessä mielessä saattaa käydä toivomus elämästä ilman minkäänlaisia vastuita. Ei tarvitsisi huolehtia mistään, ei päättää mitään eikä huomioida ketään eikä mitään. Saisi vain olla. Saisi olla totaalisen vapaa. Ja hetkittäin vastuuton vapaus saattaa tuntua huolettomuudelta. Mutta pitemmän päälle olo saattaa olla orpo kuin lastulla lainehilla, ilman päämäärää, ilman juurtumista, ilman mihinkään kuulumista.
Elämä ilman minkäänlaista vastuuta rupeaa ahdistamaan, koska elämästä puuttuu suunta. Kaipaamme elämäämme suuntaa, koska sisäisesti valittuun, omaan suuntaan kulkiessamme koemme toteuttavamme itseämme. Elävämme itseämme todeksi.
Kun vapauteen yhdistyy omia arvoja toteuttava suunta, voimme puhua vapaaehtoisuudesta. Teemme vapaaehtoisesti asioita, joista pidämme ja joita arvostamme. Ja tekemisemme kautta ilmaisemme ja toteutamme itseämme. Koemme vapautta, sillä olemme ottaneet vastuun itsestämme ja rohkeasti tarttuneet elämämme ohjauspyörään.
Tätä mahtavaa VAPAAEHTOISUUDEN ILOA juhlimme tulevan viikon ajan laatimalla innostavien tekojen listan tai mielekartan.
Ota esille onnellisuuspäiväkirjastasi puhdas aukeama. Ja kirjoita siihen niitä asioita ja toimia, joita teet todella mielelläsi, jotka innostavat sinua ja jotka ovat niin mukavia, että teet niitä niiden itsensä takia. Yritä miettiä noita innostavia toimia jokaiselta elämäsi alueelta. Halutessasi voit myös piirtää tai kuvittaa karttasi, jos se on sinua innostava puuha 🙂
Kun paperi on täynnä, pisteytä toimet: anna 3 pistettä niille asioille, joita teet jo tarpeeksi. 2 pistettä niille, joita teet jonkin verran, mutta haluaisit tehdä enemmän. Ja 1 piste asioille, jotka eivät juuri nyt toteudu elämässäsi.
Tällaista listaa Lauri Järvilehto kutsuu kutsumuskartaksi, ja tarkemman ohjeet sen tekemiseen löydät täältä.
Kun olet selvittänyt itseäsi innostavat asiat, pyri mahdollisuuksien mukaan lisäämään niitä innostavia asioita ja toimia elämääsi, jotka vielä eivät toteudu ja joita haluaisit tehdä enemmän. Vaikka ihan pienessäkin määrin. Jos nautit laulamisesta, laula yksinäsi vaikka työmatkalla autossasi, ennen kuin löydät itsellesi sopivan kuoron. Mieti, miten voisin sisällyttää elämääni pikkuisen juuri tuota nautinnollista tekemistä? Älä kuuntele mielesi selitystä, miksi se ei onnistu. Kysy vaan uudelleen, miten voisin…
Vapaaehtoisuudessa ei ole niinkään kyse varsinaisesta toiminnasta, vaan vapaaehtoisuuden tunteesta. Siitä ilosta, jonka tunnet sisälläsi toimeen tarttuessasi ja sitä tehdessäsi. Sen takia kuuntele itseäsi tarkalla korvalla. Joka kerta kun kuulet ajattelevasi, että tuokin asia täytyy/tai pitäisi tehdä, pysähdy. Pysähdy ja kysy itseltäsi täytyykö minun vai haluanko minä? Pitäisikö vai haluanko? Usein arkikielessä käytämme sanaa täytyy, vaikka oikeasti saatamme haluta. Unohda tämän viikon ajaksi pitäisi- ja täytyy –sanat.
Tehdään viikon ajan vapaaehtoisuuden pohjalta mahdollisimman paljon asioita, jotka tuottavat iloa ja hyvää mieltä myös itsellemme.
Innostavaa oloa ja vapauden tunnetta viikkoosi toivottaen
Auli
Lue lisää mm. Frank Martelan kirjaa Valonöörit (2015) ja Lauri Järvilehdon kirjaa Tee itsestäsi mestariajattelija (2012)
ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.