https://www.iloversum.fi/files/blogi/kuuraiset_heint.jpg

Kiitollisuuden nolous

Kiitollisuuden nolous

Laatiessani kiitollisuusaiheista harjoitetta Ilon ja onnellisuuden kuntosalille törmäsin netissä videoon, jossa oli tutkittu kiitollisuuden ilmaisemisen vaikutusta onnellisuuteen.

Tutkimukseen osallistuneet miettivät henkilön, joka oli vaikuttanut heidän elämäänsä ja jota he eivät olleet koskaan kunnolla kiittäneet. Sitten heitä pyydettiin kirjoittamaan kiitoillisuudestaan kyseistä henkilöä kohtaan. Tähän saakka katsoin videota ihan ilman mitään ongelmia. Mutta kun heitä pyydettiin videoinnin aikana soittamaan kyseiselle henkilölle ja lukemaan kiitollisuuskirjeensä ääneen, yhtäkkiä tunsinkin nolouden ja myötähäpeän täyttävän mieleni. Liian sentimentaalista, kuulin ajattelevani.

Mitä ihmettä? Mitä sentimentaalista on aidoissa kiitollisuuden tunteissa? Miksi kiitollisuuden ilmaiseminen saa minut nolostumaan? Vai oliko kyse julkisesta kiitollisuuden osoittamisesta? Onko yksityisesti osoitettu kiitollisuus helpompaa? Onko meillä uskomus, että julkinen on epäaitoa?

Tiedän, että kulttuurissamme ei ole tapana julkisesti osoittaa myönteisiä ja arvostavia tunteita toisia kohtaan. Amerikkalainen sentimentaalisuus ärsyttää. Mieluummin minäkin katselen hienovireisiä brittielokuvia. Ja Suomessahan on luvallista olla niin ihanan aidosti synkkä.

Mutta nouseeko nolostumisemme pelosta paljastaa itsemme? Jos tuo toinen torjuu minut? Onko syvä kiitollisuuden ja arvostuksen tunne niin yksityistä, ettei sitä voi kertoa edes kiitollisuuden kohteelle? Entä jos nolostutan hänetkin? Oltaisiin molemmat yhdessä noloja suuren tunteen äärellä.
 
Onko rakkaudettomuuden pelko liian suuri kiitollisuudelle ja arvostukselle?  Jatkanko siis luottaen siihen, että tuo minulle arvokas ihminen osaa lukea ajatukseni ja arvata tunteeni? Tai siihen, että koko kiitollisuuteni näkyy tavassani ojentaa sokeria kahvipöydässä?  Vai uskallanko ilmaista kiitollisuuteni muutenkin kuin hautajaisissa kukkaseppeleiden korulauseissa?

Kuuraiset heinät © Ida Bragge

Laatiessani kiitollisuusaiheista harjoitetta Ilon ja onnellisuuden kuntosalille törmäsin netissä videoon, jossa oli tutkittu kiitollisuuden ilmaisemisen vaikutusta onnellisuuteen. Tutkimukseen osallistuneet miettivät henkilön, joka oli vaikuttanut heidän elämäänsä ja jota he eivät