https://www.iloversum.fi/files/blogi/aarte_van_benzooyen.jpg

Kumpi valita: Epäluuloisuus vai luottavaisuus?

Kumpi valita: Epäluuloisuus vai luottavaisuus?

Vuosia sitten olin lähdössä junalla Pariisista Toulouseen. Iloisena tulevasta matkasta kävelin rautatieaseman hallin poikki. Vastaani tuli nuori mies, joka pysähtyi eteeni ja pyysi rahaa junalippua varten. Sen enempää harkitsematta avasin käsilaukkuni, otin esille lompakkoni ja kysyin, kuinka paljon hän tarvitsee. Hän mainitsi pienehkön summan, jonka hänelle sitten ojensin. Hän kiitti kauniisti ja minä jatkoin matkaani tyytyväisenä siitä, että olin voinut auttaa häntä.


Viime viikolla tilanne toistui Helsingin rautatieasemalla, jossa aikaa tappaakseni katselin hivenen ahdistavaa valokuvanäyttelyä Intian lapsimorsiammista. Yhtäkkiä viereeni ilmestyi nuori mies, joka pyysi rahaa junalippuun. Sen enempää harkitsematta tiukalla äänensävyllä kieltäydyin sitä antamasta. Ja vaistomaisesti vedin käsilaukun tiiviimmin kiinni kylkeeni. Todennäköisesti koko kehonkieleni kuvasti torjuntaa.

Jatkoin valokuvien katselemista, mutta kuvat eivät enää päässeet tajuntaani. Mieleni jäi askartelemaan turvattomuuden ja pelon kanssa. Epäluuloisuuteni ohikulkijoita kohtaan kasvoi. Toisaalta huomasin myös olevani pahoillaan pyytäjän puolesta ja surullinen kyvyttömyydestäni auttaa.

En tiedä, miksi tällä kerralla toimin toisin kuin aiemmin. Syynä saattoi olla jo alkujaankin erilainen mielentila. Valmiiksi iloisena olin valmis jakamaan iloani myös toiselle, kun taas alavireisenä minusta ei ollut iloa kenellekään. Ja vähiten itselleni, sillä epäluuloisuus ja luottamuksen puute vain lisäsi pahaa mieltäni.


kuva © Aarte Van Benzooyen

Kirsikkana kakun päällä huomasin kotiin päästyäni sähköpostissani ystäväni minulle lähettämän jutun: Itä-Suomen yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan epäluottamus muita kohtaan kolminkertaistaa riskin sairastua dementiaan*. Lukemattomat lähteet kertovat myös, että hyvän tekeminen ja luottamus muita kohtaan tekee onnellisemmaksi**.

Siispä yksinkertainen kysymys: Kumpi on viisaampaa, olla epäluuloinen vai luottavainen?

Ja haaste itselleni: Luotan muihin ja teen halukkaasti hyvää erityisesti silloin, kun olen alakuloinen.

Lue lisää aiheesta:
* Neuvonen, Rusanen, Solomon, Ngandu, Laatikainen, Soininen, Kivipelto, Tolppanen: Late-life cynical distrust, risk of incident dementia, and mortality in a population-based cohort. Neurology 2014; 82:1-8
**Sonja Lyubomirsky, Kuinka onnelliseksi, 2007

 

Vuosia sitten olin lähdössä junalla Pariisista Toulouseen. Iloisena tulevasta matkasta kävelin rautatieaseman hallin poikki. Vastaani tuli nuori mies, joka pysähtyi eteeni ja pyysi rahaa junalippua varten. Sen enempää harkitsematta avasin käsilaukkuni, otin esille lompakkoni ja kysyin, kuinka paljon hän tarvitsee.