https://www.iloversum.fi/files/kuntosali/itsensa_arvostaminen_pioni_640.jpg

Miten uudenvuodenlupaukset pidetään?

Miten uudenvuodenlupaukset pidetään?

Onnellista Uutta Vuotta sinulle, rakas ystäväni!

Uuden, edessä olevan vuoden puhtaus ja koskemattomuus puhuttelee meitä. Alitajuisesti se muistuttaa meitä sisäisestä kauneudestamme ja hyvyydestämme. Mutta valitettavasti ego kääntää sen arkikielelle ja toteaa, että pystyt parempaan kuin aiemmin. Egomme vaatii meitä olemaan parempia ja kelvollisempia ihmisiä. Niinpä aloitamme Itsemme paremmaksi hiomisen –muutosprojektin.

Moni meistä teki vuoden vaihtuessa uudenvuodenlupauksia. Kuka päätti laihtua, toinen liikkua enemmän tai joku pitää tipattoman tammikuun. Mutta ensimmäiset ovat jo ehtineet rikkomaan lupauksensa. Miksi lupausten pitäminen on niin vaikeaa? Ja mitä oikeasti haluamme saavuttaa lupauksillamme?

Ennen Iloversumin aikaa 12 vuotta laihdutin ihmisiä työkseni. Sadat ja sadat ihmiset hakivat apua painonpudottamiseen. Kuulin todella usein inhoa ja halveksuntaa omaa ulkonäköä kohtaan. Pettymystä, ettei ollut onnistunut laihtumaan. Häpeää, että oli jälleen lihonut. Sekä pelkoa siitä, että epäonnistuu jälleen. (Kaikkien näiden vuosien aikana en tavannut yhtäkään ylipainoista, joka ei olisi yrittänyt laihtua tai estää lihomista. Jokainen ylipainoinen on parhaansa yrittänyt.)

Kukaan ei halua oikeasti laihtua. Todellinen motivaatio asiakkaillani oli useimmiten saada parempi itsetunto. Suunnaton halu arvostaa itseään enemmän ja hyväksyä itsensä syvemmin. Tietyllä vaakalukemalla tai juostuilla kilometreillä ei ole mitään merkitystä. Oikeasti kaipaamme arvostusta ja hyväksyntää, niin muilta kuin itseltämmekin. Uskomme, että jos laihdumme tai onnistumme jossain muussa muutosprojektissa, olemme parempia ja siten hyväksytympiä ihmisiä.

Valitettavasti muutoksissa meillä on taipumus tuijottaa epäkohtaa, sitä minkä haluamme paremmaksi. Ja haluamme sen paremmaksi, koska mielestämme se on huono, paha tai ruma. Mitä tiukemmin epäkohtaan keskitymme, sitä tärkeämmäksi se mielessämme kasvaa. Ja sitä varmemmin alitajuntamme haluaa meille tarjota tuota tärkeää asiaa. Se kasvaa, mihin keskittyy.  

Lisäksi tahdonvoima, pakonomainen pyrkiminen tai negatiiviset tunteet saavat aivomme stressitilaan. Stressaantuneet aivomme kokevat olevansa puutteessa, jossa jokainen tarve on kiireellinen. Välittömissä tarpeen tyydytyksissä aivomme eivät pysty pitkän ajan suunnitelmiin. Aivomme huutavat tarttumaan ensimmäiseen eteen tulevaan pelastusköyteen ja ahnehtimaan kyseistä pelastusta lisää. Ja siten pitkän aikavälin lupauksemme katoavat tyystin aivoistamme.

Koska aivomme ohjaavat kehoamme ja toimintaamme, niitä vastaan tappeleminen on ihan turhaa. Lisää tahdonvoimaa ja itsekuria ei auta. Ne ainoastaan lisäävät stressiä, jota vastaan yritämme jo muutenkin toimia.

Miten sitten pitää uudenvuodenlupauksensa?

Muutosprosessien ja uudenvuodenlupausten ei pitäisi pohjautua itsensä moittimiseen ja arvostelemiseen, vaan itsensä arvostamiseen. Jokainen tietää, miten vähän moittiminen tai arvosteleminen motivoi esimerkiksi työelämässä. Yhtä huonosti ne toimivat itsemme kohdalla. Sen sijaan kun arvostamme itseämme, haluamme antaa itsellemme hyvää.  

Keholleenkin huomattavan paljon helpompi tarjota hyviä vaihtoehtoja, jos sen kokee hyväksi ja arvokkaaksi. Kun oivallamme, että kehomme on kaiken hoivan, liikuttamisen ja hyvän ravitsemuksen arvoinen ja ainutlaatuisuudessaan ihan ihmeellinen, niin toki silloin sille haluaa kaikesta sydämestään tarjota vain parasta. Silloin tekee ilolla muutokset niin ravitsemukseen kuin liikuntatapoihin.

Jokainen muutosprosessi ja uudenvuodenlupaus tulisi lähteä liikkeelle myönteisyydestä. Kaikesta siitä, mikä on jo hyvin ja mikä jo toimii. Ja erityisen tärkeää on löytää ne asiat, joita arvostaa itsessään. Sillä rennot ja myönteiset aivot vievät meidät vaivattomasti kohti haluamaamme.

Jos haluat jumpata mieltäsi arvostamaan itseäsi enemmän, harjoitteen löydät täältä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin sivuilta.

Ainoa uudenvuodenlupaus, jonka itselleni annoin, on yrittää olla armollisempi itseään kohtaan. Egon vaatimusten keskellä armollisuus muistuttaa minua, että jokainen meistä on sisimmässään aina ehjä, kaunis ja täydellisen hyvä.

Arvostavin terveisin 
Auli

ps. Jos et ole vielä Iloversumin sähköpostilistalla ja haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uusista teksteistä, mielenjumppaharjoitteista ja koulutuksista, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan. 

Valitettavasti halutessamme muutosta meillä on taipumus tuijottaa epäkohtaa, sitä minkä haluamme paremmaksi. Kuitenkin jokainen muutosprosessi ja uudenvuodenlupaus tulisi lähteä liikkeelle myönteisyydestä.