https://www.iloversum.fi/files/blogi/ksi_olkapll.jpg

Suuria ihmisiä

Suuria ihmisiä

Tämän päivän HS:ssa on Erno Rautarinnan hieno kirjoitus bussissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa kanssamatkustajat taltuttivat riehumaan ryhtyneen miehen. Yleensä saamme lukea päinvastaisista tilanteista, joissa välinpitämättöminä tuijotetaan pois tai jäädään passiivisiksi sivustaseuraajiksi. Ja näinhän se menee psykologisten tutkimustenkin mukaan. Vastuun jakautuessa kukaan ei tunne tarvetta toimia.

Mutta espoolaisbussissa oli toisin. Siellä oli välittäviä kanssaihmisiä, jotka nopeasti saivat tilanteen hallintaan, hankkivat apua, jäivät bussista selvittämään tilannetta poliisille ja olivat turvana säikähtyneille, yksinmatkustaville lapsille. Suurimman vaikutuksen niin kirjoittajaan kuin minuunkin lukijana teki nainen, joka rauhoittelevasti silitti taltutetun, paikallaan kyyhöttäneen riehujan olkapäätä poliisia odotettaessa.Tuo nainen sai liikutuksen tunteen nousemaan sisälläni. Miten helppoa tuossa tilanteessa olisikaan ollut päivitellä, paheksua ja kritisoida tai lietsoa lisää pelkoa. Mutta tuolla naisella, niin kuin muillakin tilanteessa auttaneilla – ja jutun kirjoittajalla - oli rohkeutta ja kykyä mennä pelon ja paheksunnan toiselle puolelle ja ymmärtää tilanne sydämestään käsin. Tuollaisessa ymmärryksen täyttämässä läsnäolossa kyetään näkemään kokonaiskuva ja auttamaan kaikkia oikealla tavalla. Jolloin ymmärretään myös pahantekijän hätä.

Rohkeus olla aidosti läsnä, välittää ja ymmärtää myötätuntoa antaen liikuttaa suuruudessaan meitä. Sillä me kaikki tiedämme, että oikeasti meillä jokaisella on sisällään tuo sama mahdollisuus. Ainoa, mitä se vaatii, on rohkeus. Rohkeus olla se sydämeltään suuri ihminen, jollaisiksi meidät on luotu.
Lue Erno Rautarinnan kirjoitus
http://www.hs.fi/kaupunki/Bussihy%C3%B6kk%C3%A4ys+sai+matkustajat+toimimaan/a1397024642657
 

Tämän päivän HS:ssa on Erno Rautarinnan hieno kirjoitus bussissa tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa kanssamatkustajat taltuttivat riehumaan ryhtyneen miehen. Yleensä saamme lukea päinvastaisista tilanteista, joissa välinpitämättöminä tuijotetaan pois