Egon panttivankina

25.2.2015

Tapahtuuko teille muille koskaan, että jumiudutte ankeuteen? Vaikka kuinka tietäisi, mitä pitäisi tehdä, niin ei vain saa itseään liikkeelle eikä mielialaa kohoamaan? Ja jotta kurjuus todella tuntuisi surkealta, vielä moittii itseään. Ei kelpaa edes itselleen. 

Juuri tänään olen painiskellut surkeuden kanssa. Ja lisäkuormana minulla on, että onnellisuusvalmentajana minulla pitäisi olla kaikki keinot ja harjoitteet jumista pääsemiseksi. Mutta nekään ei huvita. Ikään kuin ei löydä voimaa kiskoakseen itsensä irti mudasta. Ja odottaa apua jostain itsensä ulkopuolelta. Turhaan.

Ja kuitenkin se kaikista helpoin, tärkein ja ilmiselvin apu on vain yhden oivalluksen päässä: Lopeta vastaan tappeleminen! Hyväksy! 

Kun lopettaa taistelemisen ja hyväksyy asioiden tai tunteidensa olla niin kuin ne ovat, niin helpotus on heti käsillä. 
Kun minä sitten viimein muistin hyväksynnän voiman, annoin itselleni luvan olla ankea ja jumiutunut. Ja kappas, olotilani kohentui hetkessä.


Kuva Poppy love by Smlp.uk.com

Samalla tajusin olleeni taas egoni panttivankina. Ego siellä pääni sisällä visersi, mitä minun pitäisi osata ja kyetä tekemään ja kuinka surkea olin, kun en onnistunut. Hyväksynnän tuomalla huumorilla kysäisinkin egoltani, kuinka hyvin hänen toimintastrategiansa oli onnistunut. Kuinka hyvin hän oli vaatimuksillaan ja moitteillaan saanut minut liikkeelle? Eipä olleet haukut toimineet. Siispä lämpimästi suosittelin egolleni toimintatavan muutosta.  

Tuollaisessa tilanteessa on myös hauska havaita, miten paljon suurempi hyväksyntä onkaan kuin ego. Aiemmin kaiken lamauttanut egoni kutistui pikkuriikkiseksi olioksi ja sen ääni rupesi kuulostamaan pieneltä piipitykseltä.

Mutta suuri ja kaiken kattava hyväksyntä katsoo myös egoa lempeästi. Hyväksyntä ymmärtää, että egokin pyrkii vain parhaimpaansa. Hänellä ei vain ole parempia keinoja käytössään. Sen sijaan hyväksynnän työkalupakista löytyy lempeys, viisaus, armeliaisuus ja rakkaus.  Voimallisia työkaluja, sanoisin.

Kuva by JD Hancock

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Edelliset blogikirjoitukset

Elämä maistuu rakkaudelta

Julkaistu 13.2.2015

Luin tänään Hesarista, miten Englannissa ystävänpäivä aiheuttaa valtavia paineita parisuhteelle. Naiset odottavat tulevansa huomioiduiksi ja hemmotelluiksi. Ja miesrukat yrittävät arvata toiveet ja yltää ihmissuhdepelin sanattomiin vaatimuksiin.

Onnellisuutta on pikkuisen parempi olo

Julkaistu 4.2.2015

Tapasin tässä muutama päivä sitten ystäväni, jonka elämäntilanne on todella haastava ja surullinen. Olisin onnellisuusvalmentajana mielelläni auttanut häntä, mutta pelkästään onnellisuuden mainitseminenkin olisi tuottanut hänelle vain lisää stressiä.

3 tapaa helpottaa ruuhkaa aivoissamme

Julkaistu 25.1.2015

Tämän päivän Hesarissa (su 25.1.15) on loistava Ann-Mari Huhtasen artikkeli ”Aivoissamme on ruuhkaa juuri nyt”, jossa hän kuvailee, miten ärsykevirta, informaatiotulva ja monen asian samanaikainen tekeminen stressaavat aivojamme.

Aikuisetkin tarvitsevat syliä

Julkaistu 16.1.2015

Muutama päivä sitten ilmestyneessä Kirkko ja kaupunki –lehdessä oli loistava artikkeli, missä lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoi, miten sylissä pitäminen on lapsen aivoille tärkeää. Syliin ottaminen lähettää aivoille viestin, joka rauhoittaa, rentouttaa ja vähentää stressiä. Lapsi kokee olonsa turvalliseksi, jolloin aito yhteys toiseen ihmiseen tulee mahdolliseksi.
Auli Malimaa

Auli Malimaa

Auliisti onnellinen -blogissani pohdin onnellisuuteen liittyviä asioita, seuraan oman mieleni tempauksia pyrkiessäni olemaan onnellinen ja jaan mahdollisia onnellisuusoivalluksiani. Uskon, että hyödyllisimmät ja mielenkiintoisimmat matkat teemme omaan mieleemme.

RSS
Auliisti onnellinen-blogi RSS-syötteenä

Lisää blogikirjoituksia