Älä kysy: Olenko onnellinen? - Vaan kysy: Miten olen onnellinen?

17.2.2017

Hei rakas ystävä,

Usein pohtiessamme omaan elämäämme kysymme itseltämme: Olenko onnellinen? Kysymykseen on mahdoton löytää oikeaa vastausta, kuten pohdin Auliisti onnellinen –blogissani. Varsinkin, kun kysymystä pohditaan useimmiten alakuloisissa tunnelmissa.

Jos kysymyksen tarkoituksena on etsiä keinoja olla onnellisempi, kysymys saattaa viedä meitä väärään suuntaan. Kysymys on kuin keinulauta, joka yhtä herkästi kallistuu ei-vastaukseen kuin kyllä-vastaukseenkin eikä tunnista mitään siitä väliltä. Siispä jos haluat lisätä onnellisuutta elämääsi tai tutkia omaa onnellisuuttasi syvemmin, käytä mieluummin muita kysymyksiä.

Miten olen onnellinen?

Ota esille onnellisuuspäiväkirjasi ja varaa itsellesi hetki aikaa. Hengitä aloittaessasi muutama rauhallinen syvähengitys, jotta mielesi pääsee virittymään tehtävään.

Vastaa rauhassa seuraaviin kysymyksiin. Voit kirjata ylös niin paljon vaihtoehtoja ja vastauksia, kuin mieleesi tulee. Voit kirjoittaa vastauksen niin preesensissä kuin viitata myös menneeseen aikaan tai tulevaisuuteen.

Milloin olen tai olen ollut iloinen?

Minkälaisissa tilanteissa koen tai olen kokenut innostusta?

Minkälaisissa hetkissä koen tai olen kokenut harmoniaa tai mielenrauhaa?

Mihin asioihin voin luottaa?

Mitkä asiat tuottavat minulle tyytyväisyyttä?

Mistä olen kiitollinen?

Mitä olen valmis tekemään ollakseni onnellinen?

Kun olet mielestäsi löytänyt riittävästi vastauksia, tutki niitä hetki. Vastausten perusteella mieti, miten voisit tuoda elämääsi lisää noita asioita tai tunteita? Miten voisit lisätä hetkiä tai tilanteita, joissa koet onnellisuutta sisältäviä tunteita?

Poimi listasta yhdestä kolmeen asiaa, joita haluat tehdä tai joihin haluat paneutua tulevalla viikolla. Voit jopa kirjoittaa niistä lupauksen itsellesi onnellisuuspäiväkirjaasi. Esim. itse huomasin, että minulle paljon iloa ja onnellisuutta tuottava yhdessä syöminen rakkaiden ihmisten kanssa on viime aikoina jäänyt liian vähälle. Joten päätin heti aktivoitua asiassa ja kutsua ystäviä syömään.

Huomaatko, miten kysymyksen muoto saa alitajuntasi toimimaan eri tavoin? Kyllä/ei-kysymykset harvoin tuottavat uusia ideoita, sen sijaan Miten on hyvin eteenpäin vievä kysymys. Käytä Miten-kysymystä usein pohtiessasi elämääsi ja onnellisuuttasi.

Paljon onnellisia hetkiä viikkoosi!

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin sähköpostilistalla ja  haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uudesta mielenjumppaharjoitteesta, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet