Älä oleta, kysy! Hyvän suhteen salaisuus osa 3

4.11.2016

Rakas ystävä,

Olemme kahden viime viikon aikana käyneet läpi hyvän suhteen salaisuuksista eli 5 K:sta kunnioittamisen ja kuuntelemisen. Nyt on vuorossa kysyminen. Tämäkin K tuntuu niin arkiselta ja tavalliselta. Mutta usein ihmissuhteiden pyörteissä käytämme kysymistä hankkiaksemme vain vahvistusta omille olettamuksillemme ja tulkinnoillemme. Nyt haastan meidät kysymään aidosti ja mieli avoinna.  

Muistan, kuinka 90-luvulla Kitkerät neitsyet lauloivat, että Älä usko miehen sanaan, usko omaan tulkintaan. Riimi osui ja jäi kummittelemaan mieleeni, sillä olihan meillä ollut likkakavereiden kanssa tapana ruotia ja analysoida parisuhteitamme. Uskoimme tietävämme miestemme syvimmän olemuksen jo puolesta sanasta tai jokaisesta teosta tai tekemättömyydestä. Jopa olohuoneen nojatuolin viereen riisutut sukat saivat minut tekemään surkeaa oloa tuottavia tulkintoja puolisoni rakkauden määrästä minua kohtaan.

Onneksi nykyisin tiedän, että meidän jokaisen päässä on automaattisesti toimiva tulkintakone, joka perustuu oppimisen lainalaisuuksille. On itse asiassa hyvinkin tärkeää oppimiselle, että pystymme yhdistelemään vastaanotettua informaatiota jo muistissamme olevaan tietoon. Valitettavasti mielemme tehokkuudessaan usein muokkaa tulevaa uutta informaatiota sopimaan yhteen jo olemassa olevaan tietoon asiasta. Tämä vaatii vähemmän energiaa kuin päässämme olevien oppien ja uskomusten muuttaminen ja muokkaaminen uuden tiedon vaatimaan malliin, mikä olisi joskus kuitenkin huomattavasti paljon viisaampaa.

Kun päämme on täynnä olettamuksia tai uskomuksia, mielemme jumiutuu niihin ja poimii ohikiitävästä informaatiovirrasta vain ennakko-oletusta vastaavia tiedonmuruja. Se vaan juoksee nopeasti päätelmästä toiseen. Ja niin pään sisäinen tulkintamylly jatkaa jauhamistaan eikä kykene havaitsemaan tärkeitä asiayhteyksiä tai yksityiskohtia.

Kun mielemme on täynnä, sillä ei ole enää mahdollista olla avoin.

Onneksi meidän tulkintakoneessamme on myös punainen nappula, jossa lukee STOP. Kun tiedostamme tulkintojemme olevan vain tulkintoja, mielemme vapautuu olemaan avoin. Kun emme oleta, pääsemme vapaaksi päämme sisäisestä tulkintamyllystä. Kykenemme olemaan enemmän läsnä, kuuntelemaan ja kysymään aidosti. Vasta avoimuudessa aito kysyminen tulee mahdolliseksi.

Aidon kysymisen tavoitteena on ymmärtää toista paremmin, nähdä asiat tai tilanne ikään kuin toisen silmin. Päästä samalle kartalle toisen kanssa. Aidosti kysyminen ei pyri ohjaamaan vastapuolta mihinkään suuntaa eikä liitä vastaukseen minkäänlaista arvolatausta. Mikä tahansa vastaus on silloin yhtä hyvä ja arvokas minulle.

Aito kysyminen osoittaa kiinnostusta. Se on kunnioittavaa ja arvostavaa. Kysymyksessä on silloin mukana viesti Olet niin tärkeä, että haluan ymmärtää sinua ja sanomaasi paremmin. Se on halua nähdä toisen ihmisen hyvyys ja sisäinen kauneus.

Älä oleta - Kysy!

Pidä tulevalla viikolla päivittäin yksi oletus-vapaa vartti. Päätä sen ajankohta etukäteen. Se voi olla esim. lounasaikaan tai töistä kotiin saapuessasi. Tuon varttitunnin aikana kieltäydy olettamasta tai tietämästä etukäteen yhtään mitään. Koska et oleta etkä tiedä valmiiksi mitään, niin kaikki maailman mahdollisuudet ovat avoinna.

Huomaatko, miten vapauttavaa on, kun sinun ei tarvitse tietää, mitä työkaverisi tavoittelee lauseellaan. Tai kun sinulla ei ole minkäänlaisia oletuksia, mitä keskelle eteisen lattiaa jäänyt reppu tai keittiön pöydältä löytyvät likaiset astiat merkitsevät. Anna mielesi levätä varttitunnin ajan joka päivä ei-tietämisen-ja -ei-olettamisen -tilassa.

Keskustellessasi ota käyttöösi kysymykset Avaatko vielä tuota…? tai Kerrotko vielä lisää tuosta…?, jotka antavat sinulle mahdollisuuden kuulla ja nähdä lisää keskustelukumppanisi kokemuksia ja näkökulmaa.

Ja kun mielesi on avoin ja kunnioittava ja olet valmis ottamaan vastaan vastauksen kuin vastauksen, myös  Tarkoititko, että… ? tai Ymmärsinkö oikein, että…? ovat loistavia kysymyksiä ymmärryksen lisäämiseen toisesta.  Itse noita kysymyksiä käyttäessäni olen monesti joutunut toteamaan, miten usein joudun korjaamaan jo valmiiksi muodostunutta käsitystäni.

Kysymättä emme koskaan voi oikeasti ja todella tietää, mitä toinen ihminen ajattelee, tuntee tai kokee.

Kun lakkaamme olettamasta ja vapautamme mielemme avoimuuteen, on kuin aivomme saisivat ilmaa ja happea ympärilleen. Silmät hämmästyksestä suurina näemme maailman ja ihmiset aivan uudella tavalla. Ilman uskomuksiamme ja tulkintojamme maailma ja ihmiset ovat huikean paljon kauniimpia ja kiinnostavampia kuin ikinä osaamme olettaa. Aidosti kysymällä pääsemme nauttimaan tuosta kauneudesta.

Lämpimin ajatuksin

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet