Joulukalenterin luukku 17: Avun vastaanottamisen lahja

17.12.2015

Hei rakkaat ystävät,

Eilen tulin ystäväni kanssa taksilla joulukonsertista kotiin. Kiittelin kuskia, kun hän niin halukkaasti nousi aukaisemaan taksin ovet meille molemmille. Autoon istuessaan ystäväni kuitenkin nauroi, miten hankalaa oli olla autettavana. Myös kuski kertoi huomanneensa saman, sillä monelle avun vastaanottaminen on vaikeaa ja jopa vähän nolostuttavaa.

Mitä me pelkäämme avun pyytämisessä ja vastaanottamisessa? Omalla kohdallani tunnistan suuren tarpeen olla hyvä, kaikessa onnistuva, pärjäävä ja pätevä henkilö. Ja olen pelännyt, että avun pyytäminen kertoo minun olevan heikko epäonnistuja.

Olenkin joutunut käymään jatkuvaa elämänkoulua avun vastaanottamisen tiimoilta. Minulle vapaus ja erityisesti itsemääräämisoikeus ovat rikkomattomia arvoja. Haluan olla itse vastuussa omasta elämästäni. Haluan pärjätä omillani enkä varsinkaan olla vaivaksi muille. Ja kuitenkin joudun joka ikinen päivä vastaanottamaan apua reumani takia. Ei ihme, että välillä olen kokenut olevani avuntarpeeni vanki.

Avun hyväksymistä olen opetellut kertomalla itselleni, että voin käyttää energiani mielenkiintoisempiinkin juttuihin, kuin yrittää hampaat irvessä selvitä arjen touhuista. Olen myös oivaltanut, että oikeasti olen useammin pärjäämisen pakon kuin avuntarpeen vanki. Itse asiassa avun pyytäminen ja vastaanottaminen tuo elämääni valtavasti lisää vapautta.

Helpottavaa on ollut myös havaita, että ihmiset auttavat todella mielellään. Olenkin joskus nauranut, että elämäntehtäväni on kulkea marketissa tekemässä ihmisistä onnellisia antamalla heidän auttaa ja ojentaa minulle tavaroita ylähyllyiltä.

Onneksi kenenkään ei tarvitse tässä maailmassa pärjätä omillaan. Me kaikki tarvitsemme toisiamme ja otamme koko ajan vastaan palveluksia toinen toisiltamme. Ajatellaanpa vaikka pientä joulupiparia. Kuinka monta ihmistä onkaan tarvittu, ennen kuin voimme nauttia tuosta jouluisesta mausta?

Ja itse asiassa keskinäinen riippuvuutemme on todella kaunista. Se kutoo meidät osaksi isoa ihmisyyden kudelmaa, jossa auttaminen ja avun vastaanottaminen ovat molemmat suuria lahjoja. Loppujen lopuksi olemme kaikki olemassa toisillemme ja toisiamme varten.  

Jouluisin ajatuksin

Auli

ps. Joulukalenterin kuvat by Ida Bragge

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet