Kiireestä levollisuuteen

29.5.2015

Hei rakkaat kanssajumppaajani,

Kuluneella viikolla olen useammankin ihmisen kanssa jutellut kiireestä ja aikataulupaineista. Välillä on todella haastavaa sovittaa yhteen työpaikan, puolison ja lasten kalenteri. Ja vielä jostain kaivaa omaakin aikaa. Tulee tunne, että joutuu repimään itsensä moneen suuntaan tai pusertamaan itsestään ulos enemmän kuin kykenee.

Itse olen persoonallisuustyyliltäni hyvin tekevä ja aktiivinen ihminen, jolle kiire tuntuu olevan olennainen osa persoonaa. Jo kauan sitten eräs ystäväni sanoi minulle väsyvänsä ja hengästyvänsä jo kuunnellessaan, mitä kaikkea olin tehnyt tai tekemässä. Puolustuksekseni kerroin, miten minä nautin tekemisestä ja miten tekemättömyys saa minut alakuloiseksi. Pelkäsin, että kiireettömyys tarkoittaisi tekemättömyyttä, tarpeettomuutta ja kaiken kivan katoamista elämästä.

Heräsin jatkuvan kiirehtimisen järjettömyyteen, kun minua valmennettiin ajanhallinnasta ja kun minulta kysyttiin, mihin minulla on kiire. Järkytyksekseni tajusin, että kiireeni takana ei ollutkaan tarve olla enemmän rakkaitteni kanssa tai jotain muuta arvokasta, vaan minulla oli kiire tekemään lisää töitä. Lisää töitä! En minä sentään niin paljon rakastanut töiden tekemistä.

Samalla oivalsin myös, että aikataulupaineista huolimatta kiire on tunne, joka syntyy sisäisestä puheestamme. Ainakin itse kuulen usein puhuvan itselleni kiireestä: ”Nyt minulle tulee kiire, mitä vielä on ehdittävä tehdä, kuinka paljon on vielä aikaa lähtöön, tuo on tehtävä ennen kuin jne.” Mieleni ihan suoltaa Kiire!-puhetta, jos annan sille vallan. Kuitenkin tiedän, että kiire saa kehomme kokemaan ikiaikaista, eloonjäämiseen liittyvää uhkaa. Vähemmästäkin stressaantuu, ärsyyntyy ja muuttuu reaktiiviseksi.

Niinpä päätin, että joka kerran kun havahdun Kiire!-puheeseen pääni sisällä, toistan muutaman kerran lausetta ’Levollisuus on valinta’ samalla hengittäen rauhallisesti syvään. Sekä aie olla levollinen että tietoinen rauhallinen hengittäminen vaikuttavat rentouttavasti aivoissamme.


Kuva Lake Michigan peace by Kevin Dooley

Nyt kutsun sinut kokeilemaan LEVOLLISUUDEN VALITSEMISTA kokonaisen viikon ajan.

  • Joka kerta, kun huomaat ajattelevasi kiirettä ja/tai ehtimistä tai koet kiireen tunnetta, niin pari kertaa hengitä rauhallisesti sisään ja puhalla hitaasti ulos. Samalla toista mielessäsi rauhallisesti lausetta ’Levollisuus on valinta’. Näin rentoutat pääsi sisäisen paniikkinappulan, jolloin aivoillasi on taas mahdollisuus toimia parhaalla mahdollisella tavalla.
  • Huomaa, miten harjoite vaikuttaa olotilaasi ja tekemisesi laatuun.
  • Kysy myös itseltäsi: Mihin sinulla on kiire? Mitä haluaisit lisää elämässäsi? Mitä haluaisit eniten juuri nyt? Mistä olisit valmis luopumaan? Kun pysähdyt ja pohdit näitä asioita, tiedostettu kiireen tunne saattaakin muuttua hyväksi opettajaksi, joka kyseenalaistaa toimintaasi ja opastaa sinua tekemään viisaita valintoja elämässäsi.

’Levollisuus on valinta’ -lauseella ja syvähengittämisellä oli uskomattomat vaikutukset minun elämääni. Sain yhä jatkaa rakastamaani tekemistä, mutta tunnetilani on ihan toinen. Ja itse asiassa asiat tulevat hoidettua myös paremmin. Unohtelu, hösääminen ja halu kontrolloida kaikkea ovat vähentyneet, sen sijaan joustavuus ja luottamus asioiden järjestymiseen ovat lisääntyneet.

Levollisuus on myös auttanut minua näkemään, mitä asioita oikeasti ja sydämestäni haluan tehdä ja mistä turhasta touhusta olen valmis luopumaan, joten aikataulunikin on pikku hiljaa väljentynyt ja elämästäni on tullut paljon seesteisempää.

Levollisin terveisin
Auli, joka lähtee kohta hakemaan kesäkukkia etukuistin ruukkuun

Ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet