Onnellisuuspuhetta

22.5.2015

Hei rakkaat kanssajumppaajani,

Kuinka monta kertaa kuluneen viikon aikana on onnellisuus ollut keskustelun aiheena ystävien tai työkaverien kanssa? Tai edes tänä keväänä?

Me kaikki puhumme päivittäin monenlaisista asioista, säästä, ruuasta, työasioista, hallitusneuvotteluista, euroviisuista jne. Useimmat meistä puhuvat ainakin jonkun kanssa päivän aikana, jotkut puhuvat jopa kymmenien ihmisten kanssa. Mutta emme juuri koskaan puhu asiasta, jonka moni kuitenkin kokee tärkeimmäksi toiveekseen elämässään. Onnellisuus ei ole tavanomainen keskustelun aihe. Ja useimmiten sitä tulee mietittyäkin lähinnä siitä näkökulmasta, miksi ei olla onnellisia.  

Minulla oli tänään tilaisuus pohtia onnellisuutta yhdessä hyvän ystäväni kanssa. Ja mielenkiintoista huomata, miten onnellisuudesta jutteleminenkin tuntuu kohottavan mielialaa.

Kuten Robert Holden kirjassaan Be happy toteaa, että onnellisuudesta puhuminen auttaa meitä ajattelemaan ja miettimään onnellisuutta, mikä taas saa meidät tuntemaan itsemme onnellisemmiksi. Ja mitä paremmin tutustumme onnellisuuden todelliseen luonteeseen, sen aidompana se avautuu meille elämässämme.

Niinpä tämän viikon tavoitteena on tulla tietoisiksi omista onnellisuuskäsityksistään PUHUMALLA ONNELLISUUDESTA, sillä määritelmämme onnellisuudestamme määrittää pitkälti kaikkia valintoja ja päätöksiä elämässämme. Kannattaa siis olla tietoinen, mitä onnellisuudesta ajattelee.

Kuva by Mario Carvajal

 • Ota tuokio omaa aikaa ja haastattele itseäsi onnellisuudesta. Voit jopa leikkiä, että olet haastateltavana TV-ohjelmassa Isot ja tärkeät kysymykset.
  Mikä on sinun määritelmäsi onnellisuudesta? Mikä tuottaa sinulle iloa tai tyydytystä? Mitä on todellinen onnellisuus?
  Elätkö onnellisuusmääritelmäsi mukaisesti? Tai missä määrin elät onnellisuuskäsitystäsi todeksi?
  Kuka on onnellisin ihminen, jonka tiedät? Mitä olet oppinut häneltä onnellisuudesta?
  Mikä on tavoitteesi, kun luet tai teet onnellisuusharjoitteita?
  Mikä on tärkein tavoite tai tavoitteet elämässäsi? Onko onnellisuus osa elämäntarkoitustasi?
   
 • Tee onnellisuusmonologi. Tätä varten lienee hyvä olla yksinään, sillä julkisella paikalla yksinään puhuminen ei kulttuurissamme ole järin suositeltavaa. Tai voit sopia kaverin kanssa, että teette monologin vuorotellen toisen keskittyessä kuuntelemaan hyväksyvästi.
  Ja ainoa ohje on: puhu ääneen ja yhtäjaksoisesti 10 minuuttia onnellisuudesta.

  Ja tehtävän jälkeen kysy itseltäsi, mikä oli monologin tuottama tärkein oppi tai oivallus itsestäsi tai suhteestasi onnellisuuteen? Voin kokemuksesta sanoa, että jos ja kun jatkat kokonaan tuon kymmenen minuuttia, niin alitajunta saattaa nostaa esiin hämmästyttäviä ajatuksia ja hyvinkin selkeitä ideoita.
   
 • Juttele lastesi ja puolisosi kanssa onnellisuudesta, mitä se on ja mikä tuottaa iloa itse kullekin. Tai pohtikaa ystäväporukalla, mitä on todellinen onnellisuus? Milloin kukakin on onnellisimmillaan? Mistä onnellisuus syntyy? Tai työpaikan kahvihuoneessa voi pohtia, mitä on onnellisuus työssä ja millä tavoin voi itse vaikuttaa kohottavasti työyhteisön onnellisuustasoon?

Juttelemalla rohkeasti onnellisuudesta pienetkin juttuhetket muuttuvat merkityksellisiksi.

Puheliasta ja onnellista viikkoa toivottaen
Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet