Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Ilon ja onnellisuuden kuntosali / Iloversum

Aidosti kuuntelemisen salaisuus

24.4.2015

Hei rakkaat kanssajumppaajani,

Olemme kahdella edellisellä viikolla jumpanneet psykologisista perustarpeista omaehtoisuutta ja kyvykkyyttä. Nyt on vuorossa läheisyys, jolla on todella voimakas vaikutus merkityksellisyyden ja onnellisuuden kannalta.

Meistä jokainen kaipaa tulla nähdyiksi ja hyväksytyiksi juuri sellaisina kuin olemme. Ja silloin kun kohtaamme toisen ihmisen ilman ennakkoasennetta, -odotuksia tai –vaatimuksia tai haluamme tuoda itseämme esiin, voimme jopa yllättyä siitä, miten suurta yhteyttä koemme toiseen ihmiseen.

Aloitettuani opinnot elämäntaidon valmentajaksi meille annettiin ensimmäisenä päivänä tehtävä, joka oli kuunnella keskittyen toista ihmistä 15 minuuttia ilman kommentteja ja välipuheita, jopa ilman eleitä. Saimme ainoastaan kuunnella ja hymyillä, kun tuo toinen, lähes tuntematon, kertoi itselleen tärkeästä asiasta varttitunnin. Muistan hyvin sen vau-tunteen, mikä valtasi minut. Voiko tuntemattomaan ihmiseen rakastua varttitunnissa? Tunsin suurta ihailua ja lämpöä häntä kohtaan. Ja huomasin olevani syvästi kiinnostunut hänestä ja hänelle tärkeästä asiasta.

Jos vieraan ihmisen kanssa voi kokea noin suurta läheisyyden ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, niin mitähän me tunsimmekaan jo valmiiksi meille tärkeän ihmisen kanssa.

Niinpä tulevalla viikolla keskitymme KUUNTELEMAAN AIDOSTI muita ihmisiä.

Kuva Big heart of art by qthomasbower

Päätä pysähtyä kuuntelemaan jotakuta perheenjäsentäsi tai ystävääsi. Lopeta se, mitä olitkaan tekemässä ja ohjaa koko tarkkaavaisuutesi ja huomiosi siihen, mitä läheisesi sinulle kertoo. Kauppakassin ehdit purkaa tai pyykit laittaa narulle muutaman minuutin kuluttuakin. Hengitä rauhassa syvään. Ja vain kuuntele ja katso.

Jos mielesi täyttyy kommenteista, vasta-argumenteista ja perusteluista, anna noiden ajatustesi lipua pois yhtä helposti kuin ne mieleen tulivat. Ja palaa takaisin kuuntelemaan. Välillä voit kannustaa toista jatkamaan ”Kerro lisää!” tai ”Mitä sitten tapahtui?” tai ”Mitä siitä ajattelit?” –tyylisillä kommenteilla. Pidä tavoitteenasi ymmärtää aidosti, mitä läheisesi ajattelee tai miltä hänestä tuntuu.

Ja ihan samoin voit kuunnella työkaveriasi. Aidosti ja keskittyen kuuntelemalla pyri lisäämään ymmärrystäsi hänestä: Mitä hän tällä tarkoittaa? Mitä hän toivoo tai tuntee? Miksi tämä asia on hänelle tärkeä? Jne.

Voit myös harjoittaa läsnä olevan kuuntelun mikrohetkiä, kun joku kanssakulkija kommentoi tai kysyy jotakin. Pienen hetken olet vain läsnä ja aidosti kuuntelet häntä.    

Tiedosta, miltä tuntuu olla hyväksyvästi ja täysin läsnä toiselle ihmiselle. Ikään kuin nähdä hänet kaiken arkisen sälän takaa. Nähdä, kuka hän oikeasti on kiinnostuksen kohteineen ja unelmineen. Mitä hän pohtii päivät pitkät? Mitkä asiat tai arvot ovat hänelle tärkeitä? Tulet huomaamaan, kauniita ja hyviä ihmiset pohjimmiltaan ovat. Ja miten mielenkiintoinen maailma on itse kunkin sisällä.

Ja aidosti kuuntelemisen salaisuus on Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssiä mukaillen:
Emme kuule tärkeitä asioita korvillamme, vaan sydämellämme.

Sydämellisiä kuunteluhetkiä toivottaen

Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet