Antelias hyväntahtoisuus

2.4.2015

Hei rakkaat kanssajumppaajani,

Tässä ajassa, jossa koko ajan kuulee ahneuden ja itsekkyyden lisääntyvän, on virkistävää lukea Frank Martelan kirjasta Valonöörit (2015) ihmisen olevan pohjimmiltaan avulias ja hyväntahtoinen otus.

Martela on itse asiassa tutkimuksissaan todennut hyväntekemisen olevan yksi psykologisista perustarpeistamme. Voimme hyvin, kun tunnemme toimintamme auttavan muita ja vaikuttavan myönteisesti maailmaan.  Halu ja alttius auttaa muita on näkyvissä jo aivan pienillä lapsilla ja jopa simpansseilla, kuten mm. nämä tutkimusvideot osoittavat.

Hyväntekeminen ilahduttaa teon kohdetta, mutta se saa myös tekijän tuntemaan iloa ja lisää hänen onnellisuuttaan. Ja myös mahdollinen sivustaseuraaja kokee lämpimiä ja kohottavia tunteita ja tuntee kiitollisuutta elämää kohtaan.

Siispä tulevalla viikolla harjoitamme ANTELIASTA HYVÄNTAHTOISUUTTA.

Kuva Fantos fasten by Brightroyalty

  • Muistuta ensin mieleesi, miltä tuntuu olla kylläinen. Kun ei kaipaa yhtään mitään lisää. Kun voi luottaa runsauteen, joka ei lopu. Huomaa kiitollisuudella kaikki se runsaus, jota jo elämässäsi on.  Avaa näin mielesi anteliaisuudelle joka aamu. Ja palaa tähän tunnetilaan päivän mittaan aina muistaessasi.
  • Aloita hyväntahtoisuus itsestäsi. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja energiavarannoistasi. Kysy sisäiseltä minältäsi, mitä hän juuri nyt eniten kaipaa, ja anna tai järjestä hänelle parhaasi mukaan kaivattu asia. On helpompi antaa muille, kun on itse voimissaan. Sillä pystyt antamaan muille vain sen verran, kuin kykenet antamaan itsellesi.
  • Pidä mielesi auki anteliaisuudelle ja hyväntahtoisuudelle, joka voi olla hyvin monimuotoista. Elämä tarjoaa sinulle runsaasti mahdollisuuksia toteuttaa luonnollista hyväntahtoisuuttasi. Voit antaa aikaa, apua, neuvoja, palvelua, rahaa, ruokaa, sydämellisyyttä, ymmärtävän hymyn, itsehillintää, kuuntelua, huomiotasi… Ole valmiina nostamaan pudonnut esine, pysähtymään suojatien eteen, kuuntelemaan keskeyttämättä, kantamaan kauppakassit, tekemään vapaaehtoistyötä, katsomaan toisen valitsemaa tv-ohjelmaa, tuomaan kupillisen teetä... Ole valmiina. Ja jaa anteliasuuttasi päivittäin.
  • Ja nauti hyväntekemisen tunteesta. Iloitse anteliaisuudestasi. Mitä sitten päätätkin tehdä, anna itsellesi mahdollisuus tehdä sitä koko sydämesi hyvyydestä lahjana niin toiselle kuin itsellesikin.

Kun ajattelen niitä hetkiä, joissa itse olen ollut hyväntekemisen kohteena, niin voimakkaimmin tilanteista muistan aidon kohtaamisen tunteen, jossa olen tullut tarpeineni nähdyksi ja ymmärretyksi. Auttavan eleen mukana välittyy paljon muuta. Sillä tuollaisessa kohtaamisessa jaetaan yhteinen ihmisyys, joka on kaunista ja pyhää.

Iloisia ja kauniita pääsiäisenpyhiä sinulle toivottaen

Auli, jolle aina niin hyväntahtoinen puoliso juuri leipoo rahkapiirakkaa.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet