Hyveellisyyttä elämään

7.10.2016

Hei rakas ystävä,

Ystäväni kertoi minulle eilen aamuliikenteessä kohtaamistaan isästä ja rattaista istuvasta pikkupojasta, jotka olivat näyttäneet vielä hyvin unisilta ja jopa äreiltä haukotustensa välillä. Yhtäkkiä isä oli kuitenkin huomannut ystäväni myötätuntoisen katseen, jolloin hän oli kääntynyt poikansa puoleen ja koskettanut tätä hellästi. Poika oli pyörähtänyt katsomaan isäänsä kirkastunein kasvoin leveästi hymyillen, johon isä vastasi yhtä rakastavalla hymyllä. Ystäväni mukaan nuo toisilleen hymyilevät isä ja poika tekivät hänen aamustaan paremman ja ilahduttivat häntä vielä iltapäivälläkin.

Olet varmaan itsekin huomannut, miten hyvä mieli voi tulla siitä, kun näkee ihan jonkun auttavan toista tai toimivan muuten hyveellisesti. Vaikka itse on vain sivusta seuraajana, niin pelkästään hyveellisen toiminnan huomaaminen kohottaa omaankin olotilaa. Maailmasta tulee ainakin muutamaksi hetkeksi parempi paikka.

Me kaikki osaamme hyveellisen toiminnan. Meihin on jo syntymästämme sisään istutettu halua auttaa ja kyky rakastaa. Sen lisäksi meillä on kyky olla sinnikkäitä tai rohkeita tai voimme osoittaa suurta viisautta ja luovuutta haastavissa tilanteissa. Myös reiluus ja oikeudenmukaisuus pilkahtavat esiin oikeissa tilanteissa. Osaamme myös tarpeen vaatiessa olla harkitsevia ja säädellä omaa toimintaamme. Kiitollisuuden tunne tai kauneuden arvostaminen voi saada meidät jopa liikuttumaan.

Hyveellisen toiminnan työvälineinä meillä jokaisella on luonteenvahvuudet. Jokaisella on oma persoonallinen kirjonsa vahvuuksiaan, joita toteutetaan jopa niin luontevasti, ettei niitä edes aina itse huomaa käyttävänsä. Kuitenkin juuri vahvuudet ovat olennainen osa persoonaamme. Ne saavat minuutemme soimaan kauniina, yksilöllisenä melodiana sisällämme. Vahvuutemme tekevät meistä kauniita. Ihan jokainen on kaunis antaessaan vahvuuksiensa tulla esiin.

Miksi vahvuudet ovat sitten vahvuuksia eikä esimerkiksi luonteenpiirteitä? Koska vahvuuksien käyttäminen on tahdonvaraista toimintaa. Ystäväni olisi voinut tuijottaa isää mitäänsanomattomasti tai jopa arvostelevasti, mutta hän valitsi myötätunnon. Samoin isä olisi voinut jättää käyttämättä mahdollisuuden osoittaa rakkauttaan, mutta hän valitsi toisin. Kun valitsemme käyttää vahvuuksiamme, tietämättämme osoitamme hyveellisyyttä, jolloin sekä me että kanssakulkijamme koemme hyvää mieltä ja havaitsemme olomme ja elomme jotenkin kohottuneen.

Hyveellisyyttä elämään vahvuuksiaan käyttäen

Parasta on, hyveellisyyttä voi tuoda elämäänsä lisää käyttämällä ja vahvistamalla omia vahvuuksiaan. Kiinnittäkäämme siis tulevan viikon ajan huomiomme vahvuuksiimme ja huomatkaamme hyveellisyyttä.

Virittäytyäksesi viikon tunnelmaan katso tästä ensimmäinen videoklippi. Tunnustele, minkälaisen olotilan se sinussa aiheutti. Onko sinulla tiedossasi muita hyveellisyyttä osoittavia videon pätkiä? Jos on, katsele niitä päivittäin. Ja jaa halutessasi facebookissa.

Ensimmäisenä askeleena vahvuuksien maailmaan on niin Tunnistaminen ja tiedostaminen. Suosittelen sinua lämpimästi ottamaan n. 20 minuuttia omaa aikaa ja tekemään tämän luonteenvahvuustestin   (Valitse ylhäältä kieleksi suomi ja rekisteröidy. Testin tehtyäsi downloadaa tuloksesi. Vaikka sivustolla kielenä on osittain englanti, itse testi on suomeksi.) Tämän testin hyvä puoli on, että voit saada vain hyviä tuloksia, sinun luontaisimmat vahvuutesi.

Tulevan viikon aikana kiinnitä erityisesti huomiota testin tuloksissa viiteen ensimmäiseksi mainittuun vahvuuteen. Ne ovat ominaisvahvuutesi. Huomaa ja tiedosta, kun käytät niitä arjessasi. Voit vaikka mielessäsi sanoa ”Jess!” aina huomatessasi jonkin ominaisvahvuuksista olevan käytössäsi.

Seuraavaksi löydä vahvuuksillesi Uusia käyttötarkoituksia. Kun huomaat joutuneesi johonkin haasteelliseen tilanteeseen, pysähdy hetkeksi miettimään, miten voisit hyödyntää kyseisessä tilanteessa vahvuuksiasi. Tai voit tietoisesti päättää käyttää jotakin vahvuutta uudenlaisessa tilanteessa tai asiayhteydessä.

Esim. jos olet luontaisesti ystävällinen läheisillesi, niin entä jos osoittaisit samaan ystävällisyyttä esim. puhelinmyyjälle (ilman että tilaat mitään). Tai kaivat esiin sinnikkyyden tilanteessa, jossa tavallisesti luovuttaisit. Uusissa tilanteissa laajennat tapaasi käyttää vahvuuttasi.

Osoita myös muille heidän vahvuuksiaan. Sanoittamalla toisten vahvuuksia teet heidät tietoisiksi omista vahvuuksistaan. Sen sijaan että sanoisit, ’Kiitos, että teit tuon’, mikä sekin on loistava palaute, ota käyttöön vahvuuskieli: ’Kylläpä olit reilu, kun…’ tai ’Innokkuutesi tuossa tehtävässä …’ Samalla vahvistat tuota ominaisuutta hänessä, mutta myös itsessäsi. Lisäksi tuotat toiselle hyvää mieltä.

Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla tämä vahvuuksien osoittaminen toimii loistavasti. He ihan paistattelevat hyvässä mielessä kuultuaan jotain hyvää itsestään. Mutta emme me aikuisetkaan ole immuuneja vahvuuksiemme osoittamiselle. Kun joku huomaa vahvuutemme, niin kyllä se saa sisäisen kissamme kehräämään.

Vahvuuksien kautta myös Liitymme voimakkaammin toisiin. Onhan selvää, että jos joku saa meidät kehräämään, ts. aivomme tuottamaan hyvänolon välittäjäaineita, niin mielellään olemme tuon henkilön kanssa. Sitoudumme toisiimme vahvemmin.

Huomaa tämä erityisesti erilaisissa porukoissa, työyhteisössä, perhepiirissä tai harrasteryhmässä. Kokeilkaa, jos tietoisesti jaatte tehtäviä niin, että jokainen pääsee käyttämään omia vahvuuksiaan. Jos joku on hyvä jossain ja nauttii sen tekemisestä, niin on vain kaikkien etu, että hän pääsee toteuttamaan omia vahvuuksiaan. Samalla koko yhteisöstä tulee toimivampi – ja onnellisempi.

Lopuksi Iloitaan vahvuuksistamme käyttämällä niitä mahdollisimman usein, mahdollisimman laajasti ja mahdollisimman monenlaisissa yhteyksissä. Iloitaan myös, kun havaitaan niitä muilla ja kun erilaisissa yhteisöissä hyödynnetään vahvuuksia. Voimme itse toimia vahvuuksien puolestapuhujina ja viestinviejinä.

Muistisäännöksi yllä olevista toimintaideoista muodostuu TUOLI. Sen avulla istutat vahvuutesi tietoiseen käyttöön ja vahvistat niitä.

Kun käytämme vahvuuksiamme, toteutamme universaaleja hyveitä. Hyveiden ja vahvuuksien käyttämisen onkin todettu lisäävän onnellisuutta ja luovan hyvää ja täyttymyksellistä elämää*.  Koemme elämämme arvokkaammaksi ja merkityksellisemmäksi. Ja sisäinen kauneutemme ja hyvyytemme pääsee puhkeamaan kukkaan. Kun lisäämme hyveellisyyttä elämään, elämme hyveellisyyttä.

Hyveellistä viikkoa sinulle toivottaen

Auli

*Lähteenä, myös harjoitteessa, Lotta Uusitalo-Malmivaara, Hyveet ja luonteenvahvuudet, teoksessa Positiivisen psykologian voima, 2014 

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet