Treffeille sydämensä kanssa

14.10.2016

Rakas ystäväni,

Mietin tähän otsikoksi Anna lahjaksi aikaa. Ihan kiva ja kannustava lause, mutta ensimmäinen mielikuva on antaa aikaa jollekin toiselle. Ja tarkoitukseni on muistuttaa hidastamaan ja antamaan aikaa itselleen. Muillehan me sitä jo jossain määrin annetaan. Tai ainakin uskomme niin.

Anna itsellesi aikaa olisi ollut kuvaavampi kehotus. Kiireisessä arjessa jopa lohduttava ajatus. Aikaa itsellemme, sitä me niin usein toivomme. Mutta jotenkin lause tuntui usein kuullulta ja pliisulta. Vaikka olin törmännyt siihen toistuvasti, ei se ollut saanut ainakaan minua oikeasti antamaan itselleni aikaa. Se ei siis toiminut. Joten tätä kannattaa pohtia. Mikä tässä ajan antamisessa itselle on niin vaikeaa?

Entä jos antaisin itselleni lahjaksi aikaa? Ei, jokin mielessäni vastusti ajatusta. Mutta mikä ja miksi? Tiedän olevani suorittajatyyppi, siis pelkäänkö menettäväni muiden arvostuksen, jos pysähdyn? Kulttuurissamme on hyvin vahvasti läsnä tekemisen arvostaminen. Mutta selitys muilta saadusta arvostuksesta tai sen puutteesta tuntuu liian yleiseltä. Tässä on vielä jotain muutakin.

Kun kaivoin mieltäni vähän syvempää, tajusin, ettei kyse ole muista. Kyse on täysin itsestäni. En arvosta itseäni, jos hidastan, pysähdyn enkä toteuta vaatimuslistaani. En ole riittävän hyvä itselleni. Tai ainakaan en ole riittävän hyvä egolleni. Eli egoni ei oikeasti edes halua minun pysähtyvän, vaikka välillä se marttyyrimaisesti ansaitusta rauhasta huomauttaa vaatien omaa aikaa.

Toisaalta, haluanko tai uskallanko ylipäätään vastaanottaa tuota lahjaa? Mitä se vaatii minulta lahjan ottajana? Jääkö jokin asia saavuttamatta tai menetänkö jotain mielenkiintoista? Kykenenkö olemaan läsnä tässä hetkessä, ja omassa olemisessani? Uskallanko olla aidosti läsnä itselleni? Kuulla, mitä sydämeni kertoo. Sukeltaa mielen syvien vesien läpi. Rohkenenko katsoa, kuka minä olen kaiken touhun, ajatusten ja tunteiden takana?

Niin pelottavalta kuin se saattaakin tuntua, aidoin osa minuuttamme löytyy juuri tuolta syvien vesien alta, egomme äänekkään mekastuksen takaa. Antaessamme itsellemme aikaa, löydämme ajattomuuden. Mielemme hiljentyessä avautuu uskomattoman avara ja kaunis maisema, loputon lempeä rauha. Siellä voi kuulla sydämensä soivan minuutensa suloista melodiaa.   

Treffit sydämensä kanssa

 

Tulevan viikon aikana vie itsesi kävelylle. Jos mahdollista, mene metsään. Aina välillä kävelysi lomassa hengitä rauhallisesti syvään ja puhalla pitkään ulos. Ole läsnä hetkessä. Huomaa värejä, muotoja, pintoja. Tunne tuulen vire poskellasi. Havaitse, miten jalkapohjasi kohtaa maan kamaran. Tunne metsän tuoksuja.

Kerro itsellesi: Kiva, että olet olemassa. Kerro itsellesi, että haluat viettää aikaa kanssasi, nauttia seurastasi. Kerro itsellesi, että olet valmis ja halukas sitoutumaan omaan hyvinvointiisi, onnellisuuteesi, kukoistukseesi. Kerro, että haluat toivottaa oman sydämesi rakkauden itseäsi kohtaan tervetulleeksi omaan elämääsi.*

Jos mahdollista, voit poimia metsästä jonkin kauniin oksan tai pienen kiven muistuttamaan treffeistänne. Laita kotona oksa vaasiin tai kivi näkyville. Iltaisin voit sytyttää kynttilöitä ja kutsua sydämesi niitä katselemaan. Ole vain siinä, täysin jouten, ihan hiljaa, yhdessä sydämesi kanssa.

Vaikka muu perhe elääkin siinä ympärilläsi normaalisti, se ei sinua haittaa. Pienen pienikin hetki sisäistä hiljaisuutta, kauneuden aistimista, tuo sinut olemaan yhdessä sydämesi kanssa. Kuuletko, miten kauniisti melodiasi soi? Sisäinen rauhasi ja sydämesi melodia ovat aina olemassa, tapahtuipa ympärilläsi, maailmassa tai mielessäsi mitä tahansa.

Et koskaan voi menettää sisäistä rauhaasi tai kauneuttasi, koska ne ovat ydinminuuttasi. Mitä useammin pyydät sydämesi treffeille kanssasi, mitä useammin annat itsellesi aikaa sukeltaa todelliseen minuuteesi, sitä selkeämmäksi ja helpommaksi polku sisäiseen rauhaasi muodostuu. Nauti aidon itsesi seurasta mahdollisimman usein.

Rakastavat terveiset kauniille sydämellesi!

 Auli

*Rakkaustohtori Jason Lepomäki, Mistä tiedät rakastavasi? Ohjelmassa Ensitreffit alttarilla 

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet