Kunnioittaminen kunniaan! Hyvän suhteen salaisuus osa 1

21.10.2016

Rakas ystävä,

Mitä sinulle merkitsee kunnioitus? Mistä tiedät olevasi kunnioitettu? Tai millä tavoin osoitat kunnioitusta toista kohtaan? Mitä kunnioittaminen ylipäätään on?

Nämä kysymykset pyörivät mielessäni Elämäntaidon valmentaja –koulutuksen alkupuolella. Opettajamme Marika Borg esitteli meille viisi K:ta, jotka ovat jokaisen hyvän vuorovaikutussuhteen kulmakiviä. Niissä piilee hyvän ihmissuhteen salaisuus. Ja ensimmäinen noista K-kirjaimista on kunnioitus.

Kunnioitus on niin tuttu sana, että luulisi jokaisen tietävän sen merkityksen. Mutta mutta… ei se niin helppoa ollutkaan. Kunnioitus tai kunnioittaminen ovat hyvin abstrakteja käsitteitä. Sen lisäksi sanathan pitävät sisällään erilaisia merkityksiä ja yhteyksiä eri ihmisille. Mutta jotta minä pystyisin tietoisesti kunnioittamaan toista ihmistä, niin täytyihän minun ymmärtää, mitä sana minulle tarkoittaa. Joten ei auttanut kuin sukeltaa sisälle mieleensä tutkimaan kunnioitusta ja törmäsin yllä mainittuihin kysymyksiin.

Helpointa oli lähteä liikkeelle omista kokemuksista. Tiesin ja aistin kyllä hyvin herkästi, jos minua ei kunnioitettu. Esim. kun tajuaa, että toinen näkee vain oman mielikuvansa minusta eikä todellista minua, niin se tuntuu epäkunnioittavalta. Tai jos minua yritetään saada mahtumaan johonkin muottiin tai mielikuvaan. Eli minut halutaan muuttaa toisenlaiseksi kuin olen. Tai kun minulta viedään itsemääräämisoikeus. Kun minun sanomisillani tai toiveillani ei ole mitään merkitystä sen suhteen, miten minun sallitaan elää tai miten minua kohdellaan.  

Kun nämä kääntää toisinpäin, niin kunnioittaminen tarkoittaa minulle sitä, että ihmisellä on tilaa ja mahdollisuus olla aito oma itsensä. Hänen todellinen minuutensa nähdään ja kuullaan, sitä arvostetaan juuri sellaisena kuin se on. Ja ihmisellä on vapaus kasvaa juuri sellaiseksi kuin hänelle on luontaisinta. Kulkea siihen suuntaan ja sillä aikataululla, jonka hänen syvin minuutensa kokee oikeaksi.

Kun tämän kaiken itselleni selvensin, oivalsin myös, miten epäkunnioittava oli lempisloganini: En ole missään niin hyvä kuin neuvomaan muita. Olin aina ollut todella hanakka jakelemaan neuvojani joka puolelle, pyytämättä ja yllättäenkin. (Eri asia on tilanne, jossa toinen pyytää neuvoja, jolloin ystävällistä on auttaa häntä.)

Pyytämättä neuvomisen tavoitehan on saada toinen ihminen muuttumaan tai ainakin toimimaan eri lailla kuin tähän saakka. Yleensä neuvoja kokee olevansa oikeutettu neuvomaan, koska uskoo olevansa parempi kuin toinen. Niinpä minun oli opittava, että kunnioittavaa on olla tuputtamatta neuvojaan. Ja varsinkin ymmärtää, että jokainen meistä on egominänsä tasolla yhtälailla rikkonainen. Ja jokaisen ydin on kaunis, ehjä ja täydellinen.  

Tiedän, että en ole vieläkään päässyt täysin irti tavastani neuvoa. Varsinkin kiireisenä, kun yritän selvitä käsillä olevasta tilanteesta nopeasti, neuvot lipsahtelevat huuliltani tosi herkästi. Pyydän anteeksi kaikilta, jotka joutuvat aina välillä neuvojeni kohteeksi.Tämän takia tulevalla viikolla keskitymme harjoittelemaan KUNNIOITTAMISTA.

Kunnioittaminen kunniaan

Lähde liikkeelle pohtimalla, mitä kunnioitus merkitsee sinulle? Mistä tiedät olevasi kunnioitettu? Tai millä tavoin osoitat kunnioitusta toista kohtaan? Mitä kunnioittaminen ylipäätään on? Käytä apunasi onnellisuuspäiväkirjaa ja kirjaa sinne ajatuksiasi kunnioituksesta. Voit myös liimata tai piirtää sinne kuvia, joissa mielestäsi näkyy kunnioittaminen.

Päätä joka aamu, että olet hieman, esim. 10%, kunnioittavampi itseäsi kohtaan päivän aikana kuin normaalisti. Mikä muuttuu ja miten? Missä konkreettisissa asioissa huomaat eron? Tee viikon ajan niitä itseäsi kunnioittavia juttuja, joita sisäinen viisautesi nostaa esiin.

Kun löydät lisää kunnioitusta itseäsi kohtaan, anna kunnioituksesi kohdata myös lähi-ihmisiäsi. Viikon ajan muistuta itseäsi kunnioittamaan pikkuisen enemmän jokaista kohtaamaasi ihmistä. Juuri sellaisena kuin hän on. Haluamatta muuttaa häntä.

Uskon, että kun tietoisesti kunnioitamme pikkuisen enemmän toista, niin se ei voi olla vaikuttamatta positiivisesti suhteeseen. Ja itse koen, että dramaattisimmin se vaikuttaa itseeni. Koin sen jotenkin riemullisen vapauttavana, kun tajusin, että toinen ihmisen kauneudella on mahdollisuus puhjeta kukoistukseensa parhaiten ilman neuvojani. Minun tarvitsee vain katsoa – ja kunnioittaa.

Tiedätkö, rakas lukijani, mitä juuri tätä kirjoittaessani järkytyksekseni tajusin? Koko Ilon ja onnellisuuden kuntosali perustuu neuvomiseen. Olen pahoillani! Olenko tietämättäni epäkunnioittava pyörittäessäni tätä kuntosalia?…

Pienen pohtimisen jälkeen ehkä puolustuksekseni voin sanoa, että kirjoitan näitä harjoitteita useimmiten omasta tilanteestani käsin eli tavallaan nämä harjoitteet ovat yhtä paljon tai jopa enemmän itselleni kuin sinulle. Voisinko myös olettaa, että kun tulet vapaaehtoisesti lukemaan näitä juttuja, samalla ikään kuin pyydät minulta näitä neuvoja?  Etten tuputa näitä sinulle vasten tahtoasi? Ja toivottavasti osaan antaa sinulle vapauden kasvaa ihan omanlaiseksesi ja kulkea ihan omaan suuntaasi. Toteuttaa itseäsi juuri sellaisena kauniina ihmisenä kuin jo olet.

Rakastavin terveisin

Auli, joka opettelee kunnioittamaan enemmän

Ps. Neljä muuta K:ta opit tuntemaan seuraavien viikkojen aikana.

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Marja 22.10.2016 14:58:18

Kunnioitus

Kiitos Auli kauniista ja vakuuttavista sanoistasi! Jaoin tämän facesivullani myös ystävieni luettavaksi. <3

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet