Joulu ilman vaatimuksia

12.12.2014

Painaako joulustressi päälle? Tuntuuko, että vielä on sata ja tuhat asiaa tekemättä ennen joulua?
Miltä tuntuisi laskeutua joulurauhaan juuri nyt?
 
Nuorempana usein kehitin itselleni armottoman joulustressin. Pääni sisäisen sääntöviidakon mukaan kaiken piti olla tarkasti järjestyksessä, täydellisen puhdasta ja jääkaappi täynnä oikeita jouluruokia. Jopa tunnelmallakin oli omat kriteerinsä. Väsäsin itse karamelleja ja väkersin omin pikkukätösin joulukoristeita. Ja aatonaattoiltana itku kurkussa, herpesrupi huulessa hakkasin rosollia, jota olen aina inhonnut ja joka aina joulun jälkeen heitettiin lähes kokonaan roskiin.


Sitten eräänä jouluna ollessani reisimurtuman takia pyörätuolissa tajusin, kuinka vapauttavaa onkaan luopua itse itselleen kehittelemistä vaatimuksista. Aatonaattoiltana raskaan markettireissun jälkeen makasin olohuoneen sohvalla ja kaipasin miestäni vessojen pesusta seurakseni. Kello lähestyi jo puoltayötä ja alakuloisena tuijotin terassin oven pielessä seinään nojaavia kirveitä, joita oli käytetty kuusen jalkaan saamiseksi pari päivää aiemmin. Niidenkin olisi pitänyt jo olla varastossa, sillä perinteisestihän kirveiden ei uskota lisäävän joulurauhaa ja hyvää tahtoa ihmisten kesken. Mutta silloin päätin, että meille tulee joulu, vaikka kirveet olisivatkin paikallaan kuusen kupeessa iankaikkisesti. Ja samalla oivalsin olevani vapaa rajoittavista ja vaativista säännöistäni. Ja koska olin ne itse itselleni luonut, niin voisin myös itse niistä luopua.

Nyt ehdotankin sinulle, että vietä jo tulevan viikon ajan JOULUA ILMAN VAATIMUKSIA.

•    Mieti juuri nyt, mikä on sinulle kaikkein tärkeintä joulussa. Ne merkityksellisimmät asiat, joista tulee hyvä ja lämmin tunnelma. Ja pohdi, mitä tarvitset noiden tärkeimpien asioiden toteuttamiseen.   en ainakaan tarvitse rakkauteen rosollia ;-)
•    Muistuta joka aamu itsellesi, että koska todennäköisesti itse luot itsellesi suurimman osan joulun vaatimuksista, voit myös itse luopua niistä.
•    Kun kuulet pääsi sisällä sanan pitäisi tai täytyy, kysy itseltäsi joka kerta, että Kuka käskee? Onko kysymys omasta säännöstäsi, josta voisit luopua? Mitä muuttuu, jos luovut stressaavasta tehtävästä? Onko jotain olennaista niistä joulun merkityksellisistä asioista pois, jos ostaakin saaristolaislimput valmiina tai jättää saunan pesemättä?
•    Mutta mitäpä, jos kyseessä ei olekaan Täytyy tehdä –asia, vaan Haluan tehdä tämän näin –asia. Kokeile, miltä tuntuu, kun muutat näkökulmaa tehtävääsi ja vaihdat Täytyy tai Pitäisi -sanan paikalle sanan Haluan tai Nautin. Tuleeko itsellesi parempi olo? Jos levollisuutesi lisääntyy, tee ihmeessä haluamasi juttu ja nauti siitä. Jos haluat pedata vuoteet valmiiksi yövieraille, tee se levollisesti nauttien. Ja tunne rauha, rakkaus ja hyvä tahto sisälläsi.
•    Mutta jos mielesi tuntuu yhä nurisevan kiukkuisena, kyseenalaista tehtävänantosi. Voisiko asian tehdä jollain toisella tavalla? Pääsetkö samaan lopputulokseen toimimalla toisin? Entäpä jos tärkeämpää olisikin ottaa kyläilijät vastaan hyvillä mielin ja antaa heidän itse pedata vuoteensa?
•    Muistuta itsellesi useasti päivän aikana: Levollisuus on valinta, levollisuus on valinta, levollisuus on valinta. Samalla hengitä muutaman kerran syvään sisään ja puhalla pitkään ulos, jotta saat kehosikin rentoutumaan. Ja palaa tuohon lauseeseen ehdottomasti, jos tunnet stressin jälleen nousevan. 

Levollisuus on todellakin valinta. Tuon kun oivalsin, se muutti kummasti minun arkeani parempaan suuntaan. Voin tehdä samat asiat kiireisenä ja kireänä tai levollisena ja tehtäviini keskittyen. Ja levollisena ehdin ajatellakin tarkemmin ja oivallan usein vaivattomampia tapoja tehdä asioita, jolloin saan ehkä enemmän aikaiseksi, mutta ehdottomasti nautin enemmän tekemisistäni. 

Levollisuudessa on mukana myös tunne omaehtoisesta vapaudesta. Tiedän, että nautin kattaa kauniisti ja haluan taitella servietit kuusenmallisiksi, mutta se tuntuu kivalta ja rakkaudelliselta teolta. Silloin ei ole kyse pakon sanelemasta tehtävästä, vaan itse vapaaehtoisesti valitusta teosta, jonka voin vielä muuttaa. Jotta hyvä mieli ja levollisuus eivät pääse rikkoontumaan, voin loppujen lopuksi päättää taittaa ne servietit vain kolmioiksi. Ja siltikään mitään merkityksellistä ei jää joulustani puuttumaan.

Touhukkaan päivän kääntyessä iltaan
Levollista viikkoa sinulle toivottaen
Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet