Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Ilon ja onnellisuuden kuntosali / Iloversum

Vapaus valita

3.12.2014

Hei rakkaat onnellisuusjumppaajat,

Itsenäisyyspäivä saa usein miettimään vapauttamme. Ja kokemaan suurta kiitollisuutta sotien aikaan eläneitä ja maatamme puolustaneita kohtaan. Miten erilaista elämämme olisikaan, jos Suomi olisi menettänyt vapautensa.

Vapaus on myös yksi onnellisuuden kulmakivistä. Onnellisuus ei tule pakottamalla, sitä ei voi saada vaatimalla, vaan onnellisuus kasvaa vapaudesta. Ja suurin vapautemme on sisäinen tietomme, että olemme vapaita päättämään, kuinka tulkitsemme elämämme pienet ja suuret tapahtumat.


Vapaus tulkita ei kuitenkaan tarkoita, että elämässä väistämättä eteen tulevat haasteet, surut ja murheetkin pitäisi koristella vaaleanpunaisella, ruusuntuoksuisella maalilla. Se ei tarkoita, että tapahtuneet tosiasiat kiellettäisiin tai pyrittäisiin kaunistelemaan ne itsellemme paremmiksi kuin ne ovatkaan. Olen yrittänyt myös sitä. Olen hokenut itselleni aamu toisen jälkeen, että voin päivä päivältä paremmin ja olen päivä päivältä terveempi, mutta se ei nivelreumaani mihinkään kadottanut eikä kuntoani kohottanut.

Sen sijaan voimme ihan itse päättää, minkälaisen merkityksen annamme tapahtuneelle. Tulkitsenko reumani tuhoavan mahdollisuuteni mukavaan elämään, vaan ajattelenko, että reuma ei vaikuta kykyyni elää hyvä ja onnellinen elämä. Valinnanvapaus ei siis yksinomaan tarkoita mahdollisimman suurta valikoimaa punaisia kenkiä tai vaihtoehtoina koti-iltaa tai baaria, vaan vapautta valita ja päättää omat tulkinnat elämän eteemme tuomista tilanteista.  

Tulevalla viikolla keskitymme VAPAUTEEMME VALITA ja harjoittelemme sitä pienissä arkisissa tilanteissa.

•    Aamulla herättyäsi ennen ylös nousemistasi mieti, että koska sinulla tällä viikolla on lupa ja vapaus valita, minkälaisen päivän haluaisit itsellesi. Minkä tunnelman valitset päivällesi? Olisiko päiväsi aikaansaava, iloinen vai luova? Vai ehkäpä kotoisa? Vai tuntuisiko vahvuus tai rauhallisuus tänään mukavalta? Valitse tunnelma, jota nyt juuri sillä hetkellä haluat päivääsi.
•    Päivän sää, varsinkin näin pimeän aikaan, on loistava paikka harjoitella vapauttasi valita uusi tulkinta. Mieti erilaisia tulkintoja, joita voi juuri kyseisen päivän kelistä tehdä. Jos taivaalta tulee räntää, kyseessä voisi olla loistava päivä tehdä sisähommia. Tai harjoittaa keskittymistä autonratissa. Tai pohtia elämän suuria kysymyksiä alkaen räntäroippeiden muodostumisen saloista.
•    Kokeile tulkita myös päivän pienet vastoinkäymiset uudella tavalla. On sitten tapanasi harmistua tai raivostua puurohiutaleiden levittyä lattialle tai musteen loputtua tulostimesta, kokeile löytyisikö tilanteesta jotain hauskaa tai hyödyllistä. Lattiaa siivotessa saa lisäjumpan ja tulostimen toimimattomuus antaa ehkä aikaa keskittyä johonkin paljon mielenkiintoisempaan. Tai saa sinut vierailemaan jonkun luona, jolla tulostin toimii.
•    Kohdatessamme muita ihmisiä meille tarjoutuu liukuhihnalta tilaisuuksia harjoittaa valinnan vapautta. Ainakin minun mieleni on automatisoitunut tekemään tulkintoja, jotka aina eivät ole järin hyödyllisiä itseni kannalta. Miksi tuo ei tervehdi…, tuon katse tai äänensävy jo paljastaa…, miksi se sanoi noin…, se ilmiselvästi tarkoitti… Kiitä itseäsi jo, kun huomaat automaattisen tulkintasi. Vain tulkintojen tunnistaminen mahdollistaa uuden tulkinnan tekemisen.
•    Vapautta valita tulkinta saattaa auttaa, että kuvittelet itsesi kärpäseksi kattoon tai linnuksi taivaalle. Kun katsot tilannetta vähän kauempaa, lakkaat samaistumasta tilanteeseen ja tunteisiin, jolloin mielesi on vapaa valitsemaan sinulle onnellisuuttasi tukevan tai lisäävän tulkinnan.

Ihanaa viikkoa sinulle! Ollaan vapaita kuin taivaan linnut.
Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet