Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Lupa nauraa / Iloversum

Lupa nauraa

9.9.2016

Rakas ystävä,

Milloin olet viimeksi nauranut? Ääneen? Sydämesi pohjasta niin, että silmät kostuvat ja mahanpohjassa tuntuu? Nauranut niin, ettei naurusta meinaa tulla loppua?

Pikkulasten sanotaan nauravan jopa satoja kertoja päivän aikana. Teinitkin vielä kikattavat keskenään. Mutta jossain vaiheessa aikuistumista spontaani nauraminen vähenee, tai pahimmillaan loppuu.  Meistä tulee vakavasti otettavia aikuisia. Ja valitettavasti myös vakavia.  

Täällä Suomessa myös luterilainen kulttuuri kärsimyksen korostamisineen vahvistaa vielä asiallisuutta ja vakavuutta. Meidän kollektiiviseen tajuntaamme on syvään juurtunut käsitys, että liiallinen iloitseminen ei ole hyväksi. Se voi olla jopa syntiä, kuten ’Itku pitkästä ilosta’ meitä muistuttaa. Aiheetta iloitsemisessa on omat vaaransa: ’Mies se tulee räkänokastakin, muttei tyhjän naurajasta’. Ja yksin nauramisen on katsottu olevan jopa sairasta: ’Hullulla halvat huvit’.

Kuitenkin jokainen meistä on kokenut nauramisen rentouttavan ja hyvää tekevän vaikutuksen. Sen lisäksi, että nauraminen rentouttaa, lisää toiveikkuutta ja kohottaa mielialaa, siitä tiedetään olevan paljon hyötyä terveydellemme. Tutkimusten mukaan nauru vähentää kipua ja tulehdusta sekä alentaa stressihormonitasoa, kun taas terveyttä tukevien hormonien ja välittäjäaineiden määrä nauraessa kasvaa, vastustuskyky voimistuu ja veren virtaus sydämeen paranee. Johan vanha kansa jo tiesi, että nauru pidentää ikää.

Yhdessä nauraminen luo myös yhteenkuuluvuuden tunnetta. Emme useinkaan naura esim. kerrotun jutun hauskuuden takia, vaan alitajuisesti viestitämme naurullamme pitävämme toisesta henkilöstä ja haluamme pitää hänet mukana keskustelussa. Nauraminen on olennainen osa ystävyyssuhteiden rakentamista.* Naurulla on myös taipumus tarttua, joka on myös omiaan lisäämään porukkaan kuulumista ja yhteisöllisyyden tunnetta, kuten tältä videolta voit huomata.

Yhdessä nauraminen on parhaimmillaan rakkautta.

Nautinnollisimmaksi ja puhdistavimmaksi nauramisen muodoksi koen itselleen nauramisen. Kun voi nauraa omalle hölmöilylleen, se vapauttaa kaikista rooleista olemaan aitona itsenä. Juuri tällainen olen, ja näin on hyvä. Jos lisäksi siinä on joku toinen tai porukka jakamassa nauramisen, on kuin pääsisi sukeltamaan rakkauden ja hyväksynnän kylpyyn. 

LUPA NAURAA

Aivan samoin kuin viime viikkoina olemme harjoittaneet kykyämme olla avoinna rakkaudelle, voimme myös vahvistaa alttiuttamme ja herkkyyttämme nauraa. Annetaan itsellemme LUPA NAURAA enemmän ja useammin. Heitetään roskakoriin kaikki nauramista rajoittavat sanonnat. Nauraa hohotetaan jo pienestäkin syystä.

Anna itsellesi lupa nauraa ääneen. Etsi netistä hauskoja videoklippejä tai katso komedioita ja uskalla nauraa ääneen. Naura niin makeasti kuin pystyt. Ja jatka nauramista tietoisesti pikkuisen tavallista pitempään. Tässä alkajaisiksi video nauravasta vauvasta ja julkkiksista, jotta eivät saa nauruaan loppumaan.

Jos tuntuu, että ääneen nauraminen on ruosteessa, harjoittele sitä peilin edessä yksin ollessasi. Aloita tekonaurulla, jota kikatat tai hörötät reilusti. Kokemuksesta voin luvata, että hetken tekonaurua hörötellen koet tilanteen niin koomiseksi, että naurat ihan oikeasti mahasi pohjasta. Ja miten hyvältä se tuntuukaan!

Iloitse muiden kanssa. Tartu heidän iloonsa ja naura mukana sydämesi pohjasta. Varsinkin jos sinulla on lapsia, antaudu heidän iloon, kutitteluihin, painimisiin ja yhdessä nauramiseen.  

Voit myös luoda iloa ja naurua hulluttelemalla ja hassuttelemalla, muulloinkin kuin nenäpäivänä. Laita itsesi likoon ja naura itsellesi rakastavasti ja hyväksyvästi yhdessä muiden kanssa.    

Hassua, että tätä kirjoittaessani törmäsin seuraavaan lauseeseen:

"You don't stop laughing because you grow old, you grow old because you stop laughing."
Ei nauraminen lopu, koska vanhenemme, vaan vanhenemme, koska lopetamme nauramisen.  
Michael Pritchard

Joten aidosti naurattavaa viikkoa sinulle!

Auli

Ps. Nauroin tänään paljon ja sydämeni pohjasta Myötäintoseminaarin lounaalla. Saman pöydän äärellä oli yhtä ystävääni lukuunottamatta minulle ennestään tuntemattomia naisia. Ja kuinka ollakaan, vaivattomasti kupliva nauru muodosti meistä niin yhteenkuuluvan porukan, että erotessamme jo halasimme toisiamme. Kiitos teille naurun voimasta <3 <3 <3  

Lähteet:
https://www.psychologytoday.com/blog/the-possibility-paradigm/201109/are-you-meeting-your-laugh-quota-why-you-should-laugh-5-year

*https://www.psychologytoday.com/blog/talking-apes/201412/laugh-and-the-world-laughs-you

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet