Väreillä iloa elämään

16.9.2016

Rakas ystävä,

Milloin  olet viimeksi sutannut väriliiduilla? Tai käyttänyt jotain muita värejä ilmaistaksesi itseäsi paperille tai kankaalle?

Olin vuosi sitten opettamassa ysi-luokkalaisille elämäntaitoja. Eräällä tunnilla nuoret saivat tehtäväksi hiljentymishetken aikana miettiä jotain suurta unelmaansa ja erityisesti tuon unelman sävyjä. Minkävärinen oli tunne silloin, kun unelma toteutui. Mitä värejä unelmaaan liittyi? Sen jälkeen he saivat vahaliiduilla sutata paperille nuo värit.

Oli uskomatonta, miten innolla 15-16-vuotiaat tarttuivat tehtävään. Luokassa oli aivan hiljaista. Kuului ainoastaan liitujen suhinaa papereilla. Keskittyminen oli käsin kosketeltavaa. Useampi hymyili paperia värittäessään. Jotenkin koko hetki oli todella rentouttava, kuin keidas koulupäivän keskellä. Kun myöhemmin kysyin, niin nuoretkaan eivät olleet käyttäneet vahaliituja sitten ala- tai esikoulun.

Piirtäminen, värittäminen ja suttaaminen on palkitsevaa.  

Luovuudella on tutkitusti selvä yhteys niin onnellisuuteen kuin menestymiseenkin. Pelkästään värityskirjan värittäminen toimii mindfulness-hetkenä. Lisäksi luovuus ja ”taiteen” tekeminen

vähentää stressiä sekä vahvistaa kykyämme kohdata ja selvitä vastoinkäymisistä.

auttaa meitä ilmaisemaan ja käsittelemään tunteitamme.

vahvistaa tietoisuuttamme itsestämme ja voi muuttaa tapaamme nähdä itsemme ja maailma.

auttaa meitä saavuttamaan ns. flow-tilan, jossa ajan- ja paikantaju häviävät ja jossa olemme täysin läsnäolevia.

ja mikä parasta, taiteen tekeminen on itsessään kivaa, sillä se aktivoi aivoistamme alueita, jotka liittyvät palkitsemiseen.

Tulevan viikon aikana TEHDÄÄN VÄREILLÄ ILOA. Tehdään ”taidetta” ja annetaan aivojemme palkita meidät.

Laitoin taiteen lainausmerkkeihin, sillä tarkoitus ei todellakaan ole tehdä taidetta muiden tai edes itsensä arvioitavaksi. Tarkoitus on vain ilmaista itseään värien avulla, sutata, värittää, piirtää tai maalata. Sillä jos pyrimme tekemään tietynlaista, täydellistä lopputulosta, saatamme saada stressin vähentämisen sijaan ahdistua. Tärkeää on vain nauttia vapautuneesti itse tekemisestä ilman minkäänlaisia tavoitteita.

Ota esille värit ja paperia tai onnellisuuspäiväkirjasi puhdas aukeama. Väreinä voit käyttää puuvärejä, liituja, vesivärejä tai millaisia värejä tahansa.  

Mieti hetki kauneinta unelmaasi tai muistele parasta päivääsi. Ja aivan kuin koululaiset, anna värien täyttää mielesi. Minkälaisia värejä ja sävyjä tuohon unelmaan tai hetkeen liittyy?

Lähde sitten suttaamaan tai maalaamaan noita värejä paperille. Sinun ei tarvitse piirtää mitään erityistä tai tuottaa minkäänlaisia kuvia, ellet halua. Jos haluat piirtää jonkun kuvion tai kuvan, niin kaikin mokomin. Tärkeintä on, että nautit värien ilmestymisestä paperille. Anna värien ihan virrata paperille.  Jatka niin kauan, kun tuntuu hyvälle.

Jos sinulla ei ole laisinkaan värejä, ei hätää! Ota paperinkeräyspinostasi jokin lehti, mainoslehtinenkin käy. Katso lehden kuvia väripintoina ja revi talteen sinua miellyttävät sävyt.  Sommittele ja liimaa paperinpaloista kollaasi. Jos sinulla ei ole liimaa, niin niittaa paperipalat paikoilleen tai keksi jokin muu luova tapa koota ”taideteoksesi”. 

Kun ”taideteoksesi” on valmis, katsele sitä hetki. Anna värien ja työn hyvien fiilisten imeytyä itseesi.  Huomaatko hymyileväsi?

Itse olen usein tällaisten meditaatiokuvien tekemisen jälkeen vähän ihmeissäni, mistä tuo kuva tuli. Olen ehkä hiukan hämilläni ja olo on jotenkin kohottunut. Sillä vaikka kuva olisi miten yksinkertainen, niin siinä väreilee omanlaisensa kauneus. Uskon näin olevan myös sinun taideteoksesi kanssa. Sillä siinä hehkuu sinun sielusi kauneus.

Värien uskomattoman ihanaa energiaa viikkoosi

toivoo Auli

Lähde:  https://healthypsych.com/link-creativity-happiness/

 

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet