Muistellaan mukavia

23.1.2015

Hei rakkaat onnellisuusjumppaajat,

Olemme usein Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla puhuneet läsnäolosta, tämän hetken tärkeydestä. Ja välillä olemme unelmoineet ja katsoneet kohti tulevaa. Mutta aiemmin emme ole muistelleet menneitä. Kuitenkin mukavien asioiden muisteleminen lisää tutkimusten mukaan onnellisuuttamme ja auttaa jopa meitä iloitsemaan enemmän nykyhetkestä ja suhtautumaan toiveikkaammin tulevaan. Sen lisäksi, että myönteinen muistelu saa meidät kokemaan positiivisia tunteita, se auttaa meitä näkemään jatkumon menneen ja nykyisyyden välillä ja saa meidät ehkä oivaltamaan uusia puolia itsestämme ja sitä kautta vahvistaa itsearvostustamme ja itsetuntoamme. (Lyubomirsky S. 2007, 181-183)


On huikeaa ajatella, miten paljon erilaisia hienoja hetkiä meillä muistoissamme. Ja voimme palata milloin tahansa noihin hetkiin.  Itse herkimmin pysähdyn mukavien muistojen äärelle valokuvia katselemalla. Saatan katsella yksittäisiä kuvia pitkäänkin ja palata ajatuksissani noihin hetkiin. Muistoistani löytyy maisemia, muotoja, kosketuksia, ääniä, tuoksuja, makuja, valoja, värejä…ja ihmisiä. Kun katson rakkaita ihmisiä valokuvista, tunnen lämmön virtaavan sydämessäni. Miten rakastin heitä silloin ja miten rakastan heitä yhä. Ja tuossa yhdessä muistelemisen hetkessä koen rakkauden, joka virtaa läpi kaikkien vuosien.  Rakkauden ja kiitollisuuden tunne on niin suuri, että vähemmästäkin ihminen jo onnellistuu.


Aqua de coco by brazilaanse muziek

Tuleva viikko käytetään MUKAVIEN ASIOIDEN MUISTELEMISEEN. Tässä ideoita, joista voit valita itsellesi sopivimmat.

•    Ota läheisesi mukaan ja muistelkaa jotain yhdessä kokemaanne, esim. lomamatkaa, juhlia, retkeä, lapsen ensiaskelia, uuteen kotiin muuttamista… Tai voitte ottaa iltapalapöydässä tavaksi, että jokainen kertoo jonkun mukavan muiston. Kokemukseni mukaan lapsista on kiva kuulla vanhempien lapsuusmuistoja.
•    Katsele itseksesi tai yhdessä muiden kanssa valokuvia. Digikuvista voit/voitte vaikka koota kirjaseen viime vuoden parhaista muistoista.
•    Onko sinulla esineitä, jotka tuovat sinulle hyviä muistoja? Millaisia muistoja ne palauttavat mieleen? Tässä työhuoneessani istuessani näen jo useamman esineen, jotka haluavat kertoa tarinaansa. Tuon enkelin sain lahjaksi erään kurssin päätteeksi –ja ajatus siirtyy ihaniin kurssilaisiin. Tuo minulle rakas sohva on appivanhemmilta ja muistan, miten siihen tehtiin minulle vuode tulevaa puolisoa riiatessani. Tuo perhostaulu, tuo keiju, tuo matto… 
•    Voit myös ottaa muistosi avuksi hankalassa, väsyttävässä tai stressaavassa tilanteessa. Voin tietoisesti levätä tammikuun pakkasviimasta Rio de Janeiron auringossa. Hymy tuntuu heti nousevan huulille. Kävelen kuumalla hiekalla, kuulen aaltojen kohinan ja tunnen meren suolan tuulessa. Istun rantakadulla ja juon kookosvettä ystäväni seurassa. Ei ole kiire minnekään… Voit tietoisesti muistosi avulla luoda hyvän olon keitaan sisällesi. 
•    Muistele elämäsi tähän mennessä onnellisinta päivää tai todellista huippuhetkeä. Katsele sitä kuin videonauhoitusta ja yritä muistaa mahdollisimman paljon yksityiskohtia. Päästessäsi päivän loppuun aloita filmi alusta. Lyubomirsky kertoo kirjassaan, että jos teet huippuhetken muistelua 8 min joka päivä kolmen päivän ajan (Voit tehdä sen esim. työmatkalla bussissa. Aulin huom.), onnellistavat vaikutukset näkyvät vielä neljän viikon kuluttua. Kannattaisiko kokeilla?

Meillä on muistoissa olemassa kaikki jo eletyt hetket. Nautitaan niistä!

Kuva Räsymatto by Kankurit

Auringon säteitä lapsuuden raitamatolla muistellen
Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet