Myönteisen muistelun taito

29.7.2016

Hei rakas ystävä,

Ihana kirjoittaa sinulle pitkästä aikaa. Tuntuu kuin edellisestä kerrasta olisi ikuisuus. Melkein kuulen, miten aivosoluni hihkuvat innosta päästä taas loman jälkeen kiinni aktiiviseen toimintaan. Voin siis todeta loman olleen riittävän leppoisan ja rentouttavan.

Mutta koska kesä jatkuu yhä kauniina, ei luovuta vielä kesäisistä tunnelmista. Sen sijaan lähdetään sisäistämään ja vahvistamaan kesän aikana kokemiamme hyviä hetkiä palaamalla niihin tietoisesti. Harjoitetaan siis tuleva viikkoa MYÖNTEISEN MUISTELUN TAITOA.


Kesäkuvani: Ihana kahvila Kuhmoisissa

Positiivisten asioiden muistelu tuottaa jo itsessään mielihyvää. Olet varmaan huomannut, miten automaattisesti hymyilet katsoessasi valokuvia hauskoista hetkistä tai onnellisista tapahtumista. Sen lisäksi myönteisen muistelun on todettu lisäävän onnellisuutta myös muilla tavoin. Se voi luoda tunteen toiveiden täyttymisestä ja rakentaa jatkumoa menneisyyden ja nykyisyyden välille. Myönteinen muistelu voi myös auttaa oivaltamaan uusia asioita itsestäsi, vahvistaa identiteettiäsi ja saada arvostamaan omaa ainutlaatuisuuttasi. Ja mitä useammin luodaan muistikuvia menneistä hyvistä hetkistä, sitä enemmän pystytään nauttimaan myös nykyhetkestä. (Lyubomirsky  2007.)

Jos olet ottanut kesän aikana valokuvia, avaa nyt kamerasi tai kännykkäsi. Katso kuvia yksi kerrallaan ja pysähdy niiden kuvien kohdalle, joista tulee hyvä fiilis. Palaa mielessäsi hetkeen, jolloin kuva otettiin. Nauti uudelleen tuosta hetkestä. Tee muistostasi mahdollisimman elävä. Muistele hetkeen liittyviä ihmisiä, yksityiskohtia, värejä, tuoksuja, ääniä, makuja jne.  Löydätkö tunteen, jota tuossa hetkessä tunsit. Anna kyseisen hetken ja tunteen täyttää sinut uudelleen juuri tässä ja nyt.


Kesäkuvani: Ensimmäiset tomaatin raakileet

Jos et ole valokuvien napsija, niin kirjoita onnellisuuspäiväkirjaasi 3-5 asiaa, jotka tuottivat sinulle iloa tai menivät hyvin kesän aikana. Ja ihan samoin valokuvien kanssa, palaa nauttimaan noista hetkistä mielessäsi. Voit luoda mieleesi tarkan mielikuvan kustakin tapahtumasta myönteisine tunteineen.

Kun olet käynyt läpi kesän hyvää mieltä tuottaneet valo- tai mielikuvat, valitse niistä yksi, johon haluat palata kahdesti päivässä seuraavan viikon ajan. Voit tehdä harjoitteen heti herättyäsi ja illalla nukkumaan käydessäsi tai vaikka käyttää työmatkasi myönteiseen muisteluun.  Tärkeintä on, että rentoudut ja nautit tuosta hetkestä yksityiskohtineen aina uudelleen. Aivan kuin katsoisit lempielokuvasi suosikkikohtausta aina uudelleen alkuun siirtyen.


Kesäkuvani: Auringonlasku Päijänteellä

Ja mikä parasta, kesää on vielä jäljellä. Nautitaan jokaisesta hetkestä ja kerätään virkistäviä muistoja talteen talven varalle.

Aurinkoisin terveisin
Auli

Lähde: Lyubomirsky Sonja, 2007, Kuinka onnelliseksi?

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Liisa 29.07.2016 20:22:45

valokuvat


Kaipaan kovasti heinäkuussa poisnukkunutta koiraani. Joka ikinen ilta katselen viimeisen yhteisen päivämme yhteisiä kuvia. Osku oli niin kaunis, tyyni, levollinen. Noista kuvista saan voimia yölle ja uuteen päivään. Auli, kiitos ihanista sivuistasi. Miten voin korvata sinulle?

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet