Tutustutaan omaan onnellisuuteen

17.6.2016

Hei rakas ystävä,

Jokainen on oman onnensa seppä. Mutta tiedämmekö, mitä me oikein taomme?   

Kun seppä lähtee takomaan rautaa, hänellä on mielikuva lopputuloksesta. Hän on pohtinut ja miettinyt sitä, ehkä jopa piirtänyt paperille haluamansa tuloksen. Ja tehnyt mielessään suunnitelman, miten hän parhaiten saavuttaa sen. Hän sovittaa toimintansa ja työtapansa tuon tavoitellun lopputuloksen mukaan. Työn edetessä hän tietää, mikä kohta vaatii enää pientä naputtelua ja mihin pitää vielä käyttää reilummin voimaa muutoksen aikaansaamiseksi. Hänellä on selkeä suunta ja toimii mielikuvansa toteuttamiseksi.

Mutta entä jos seppä ei tiedäkään, mitä hän on takomassa. Jos lopputulosta ei olekaan määritelty. Hän takoo ja takoo, mutta ei tiedä, mitä oikeasti pitäisi tehdä. Hän voi ehkä nähdä, ettei saavutettu ole hyvää, hyödyllistä tai kaunista. Hän voi jopa todeta, ettei tämä ole sitä, mitä hän kaipaa tai haluaa. Mutta hän jatkaa umpimähkäistä takomista. Kunnes jossain vaiheessa hän luopuu takomisesta, koska ilman mielikuvaa lopputuloksesta työ tuntuu liian epämääräiseltä ja hankalalta tai ihan turhalta. Sillä voiko mitään saavuttaa, ellei tiedä mitä yrittää?

Onnen takomisen kanssa meillä on vähän sama juttu. Onnellisuus on meidän perustarpeemme, joka vaikuttaa koko elämäämme. Pohjavireenä kaiken toimintamme takana on kärsimyksen välttäminen ja kohti hyvää oloa etsiytyminen. Ja uskon, että jokainen meistä tunnistaa onnellisuuden sen kokiessaan. Mutta osaammeko kertoa, mistä koostuu onnellisuutemme? Kuinka usein pysähdymme kysymään, mitä onnellisuus on juuri minulle? Mitä kohden pyrin, kun haluan lisätä onnellisuuttani?

Hyvin harva ehtii arjessa pohtia oman onnellisuutensa olemusta. Senpä takia otamme koko kesän harjoitteeksi OMAAN ONNELLISUUTEEN TUTUSTUMISEN. Anna onnellisuudellesi aikaa tulla tutuksi kanssasi.

Tee päätös tutustua paremmin onnellisuuteesi tämän kesän aikana. Kysy itseltäsi silloin tällöin rauhallisina hetkinä, mitä onnellisuus on juuri sinulle. Mistä onnellisuutesi muodostuu? Milloin olet onnellisimmillasi? Mikä on todellista onnellisuutta? Kysy ja kuuntele rauhassa. Sisäinen viisautesi tietää kyllä, kun annat sille aikaa ja maltat kuunnella sitä.

Juttele onnellisuudesta ystäviesi ja läheistesi kanssa. Mitä onnellisuus tarkoittaa heille? Milloin he ovat onnellisimmillaan? Mikä tekee kenenkin onnelliseksi? Vaikka onnellisuus on meille kaikille todella tärkeää, niin harvoin oikeasti keskustelemme siitä. Siispä kesän aikana puhutaan onnellisuudesta. Meillä jokaisella on oma tapamme onnellistua, joten muiden kanssa onnellisuudesta jutellessa voi myös itse oivaltaa uusia näkökulmia.

Tee onnellisuusmeditaatio, jolloin saat alitajuntasi avuksesi. Voit tehdä tämän laiturilla istuen, metsässä kävellen tai vaikkapa soutaen. Tai anna ajatusten virrata kynäsi kautta onnellisuuspäiväkirjasi sivuille.
Ensin keskity hengitykseesi tai mahdolliseen liikkeeseen. Sitten itsellesi sopivassa rytmissä lähde toistamaan mielessäsi (tai kirjoittamaan) lausetta ’Onnellisuus on …’ . Ja anna lauseen täydentyä rauhassa. Vastauksen saatuasi älä jää pohtimaan tai arvottamaan sitä, vaan toista yhä uudelleen ’Onnellisuus on…’  Huomaat kenties saavasi mitä erilaisimpia vastauksia. Hyväksy vain kaikki sellaisenaan ja jatka lauseen toistamista ja täydentämistä.
Muutaman minuutin jälkeen, kun olet saanut jo runsaasti vastauksia ja alitajuntasi auki, siirry samalla tavoin toistamaan ja täydentämään lausetta ’Todellinen onnellisuus on…’, ’Todellinen onnellisuus on …’, ’Todellinen onnellisuus on…’ jne.
Kun meditaatiohetkesi on ohitse, voit vielä palata saamiisi vastauksiin ja miettiä, mitkä niistä ovat sinulle tärkeimpiä ja eniten totta. Miten voisit tuoda niitä enemmän elämääsi? Mitä olet valmis tai halukas tekemään toteuttaaksesi todellista onnellisuuttasi?

Ota tavaksesi tehdä päivittäin pieniä onnellisuustekoja. Pieni konkreettisia juttuja, joiden tiedät aidosti tuottavan itsellesi hyvää oloa ja lisäävän todellista onnellisuutta. Tee myös pieniä onnellisuustekoja rakkaillesi. Ja tulet huomaamaan, että yllättäen onnellisuusteko toiselle on sitä myös itselle.

Jonkun tuntemattoman viisaan sanoja mukaellen

Kukkikoon onnellisuus jokaisessa jalanjäljessäsi!

Kauniita ja onnellisia kesäpäiviä sinulle!

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet