Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Vahvuuksien juhlaviikko / Iloversum

Vahvuuksien juhlaviikko

3.6.2016

Hei rakas ystävä,

Tällä viikolla juhlitaan ylioppilaita ja vastavalmistuneita. Ruusujen ja onnittelujen myötä jokainen toivoo heille mitä parhainta tulevaisuutta.

Ostin kummitytölleni kortin, jossa lukee Älä kulje sinne, minne polku johdattaa. Mene sinne, missä ei ole polkua ja jätä omat jälkesi. Toivon niin kovasti, että hän – niin kuin jokainen nuori - eläisi rohkeasti omana itsenään. Ja antaisi sisäisen kauneutensa sädehtiä ja tulla näkyväksi.

Mutta osaammeko me aikuisetkaan sanoa, keitä me olemme omana itsenämme? Tai mikä on sitä meidän sisäistä kauneuttamme?

Itse uskon, että kauneutemme sädehtii luonteenvahvuuksissamme, jotka perustuvat hyveisiin.  Nuo hyveet ovat viisaus, rohkeus, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja henkisyys. Jokaista niistä on arvostettu aikojen halki ja arvostetaan yhä kaikkialla kulttuurista riippumatta. Luonteenvahvuuksilla ilmennämme noita hyveitä käytännössä.

Vahvuudet ovat kuin hyveistä kohoavia nuotteja, jotka luovat erilaisia melodioita eri ihmisillä. Meillä jokaisella on oma kimaramme luonteenvahvuuksia, jotka soivat kauniina, kullekin luonteenomaisena sävelkulkuna. Kun saamme soida omaa sävelmäämme ja käyttää itsellemme ominaisimpia vahvuuksiamme, niin koemme enemmän onnellisuutta. Elämme vahvuuksiemme kautta itseämme todeksi.  

Ja mikä parasta, meillä jokaisella on vahvuutensa, vaikka aiemmin, ainakaan minun lapsuudessani, niistä ei puhuttu. Mieluummin keskityttiin heikkouksiin ja pyrittiin korjaamaan niitä. Mutta vahvuuksien hyvä puoli on myös, että niitä vahvistamalla myös heikkoudet heikkenevät ihan itsestään. Senpä takia sekä omalla kohdalla että nuorten ja lasten kohdalla kannattaa aina keskittyä vahvuuksiin. Asioihin, joissa olemme luonteenomaisesti hyviä.

Valitettavasti luonteenvahvuudet ovat meille vaan niin ominaisia, että niitä on itse usein vaikea havaita, vaikka muut näkevät ne hyvin helposti. Ystävällisestä, reilusta tai aikaansaavasta ihmisestä on vain ihan luonnollista ja tavanomaista olla semmoinen. Omia vahvuuksia ei koeta mitenkään erityiseksi, koska niitä käytetään ihan luontevasti koko ajan. Senpä takia niihin kannattaa tietoisesti tutustua.

Kun tunnemme vahvuutemme, voimme elämän eteen tuomissa haasteissa tietoisesti käyttää niitä nimensä mukaisesti voimaannuttavina vahvuuksina. Ja kun tunnemme vahvuutemme ja käytämme niitä ilolla, niin voimme rohkeasti elää omana itsenämme sädehtien sisäistä kauneuttamme.

Tuleva viikko olkoon VAHVUUKSIEN JUHLAVIIKKO. Juhlikaamme sekä omia että muiden vahvuuksia. Ja erityisesti koulunsa päättäneiden nuorten vahvuuksia.

Joka aamu heti herättyäsi valitse yksi hyvä piirre, joka sinussa on. Tuollaisia piirteitä voivat olla esim. ystävällisyys, tunnollisuus, yksilöllisyys, toimeliaisuus, analyyttisyys, uskollisuus, positiivisuus, oikeudenmukaisuus, rauhallisuus tai mikä tahansa muu.  Egosi saattaa vastustella kertoen, että Enhän minä aina ole noin hyvä tai että onhan minulla huonotkin puolet. Voit vastata tuolle äänelle: Kiitos huomiostasi. Mutta tänään minulla on lupa keskittyä tähän hyvään piirteeseeni ja juhlia sitä. Ja sen aion tehdä.

Apuna vahvuuksiesi tunnistamisessa voit käyttää Elämäntaidon valmennusakatemian loistavaa vahvuuslistaa. Tai jos listasta on vaikea valita, käy tekemässä VIA-vahvuustesti. (Testikysymykset ja tulokset ovat kyllä suomeksi, vaikka ohjeet ovat välillä jopa filippiiniksi :-) Varaa aikaa noin 20-30 min.) Via-testi on sinänsä mukava, koska täsiitä voi saada vain hyviä tuloksia.

Valittuasi päivän vahvuutesi, keskity siihen vähän aikaa ihan rauhassa. Voit myös kuvitella ja kirjoittaa onnellisuuspäiväkirjaasi, miten hyvät ystäväsi kuvailevat sinua ja mitä hyvää he kertovat sinusta ja tuosta ominaispiirteestäsi. Ja mitä tuntemuksia tuo vahvuutesi sinussa aiheutta. Anna sen tallentua mieleesi ja anna itsesi vakuuttua, että sinulla on juuri tuo ominaisuus.

Pitkin päivää huomaa mahdollisimman usein, missä ja miten käytät juuri kyseistä valittua vahvuutta. Etsi merkkejä hyvästä ominaispiirteestäsi. Ja aina sen tiedostettuasi, avaudu tuntemaan olosi hyväksi. Juhli vahvuuttasi. Anna noiden hetkien täyttää sydämesi itsearvostuksella ja onnellisuudella.

Voit myös miettiä päivän vahvuudelle uusia käyttötarkoituksia ja erilaisia tilanteita, joissa voisit tietoisesti käyttää juuri tuota vahvuutta sopivana ajankohtana.

Mieti myös, miten vahvuutesi vaikuttaa muihin ja miten ympärillä olevat ihmiset hyötyvät vahvuuksistasi.

Huomaa myös muiden vahvuuksia ja anna positiivista palautetta. Vahvuuksilla on taipumus tarttua. Erityisesti lasten ja nuorten kanssa on antoisaa bongailla vahvuuksia, mutta kyllä aikuisetkin siitä tykkää. 

Ja iltaisin, voit mielessäsi muistella huomioita päivän ajalta, kirjoittaa niitä onnellisuuspäiväkirjaasi. Kertaa mielessäsi myös aikaisempien päivien vahvuudet. Viikon loputtua sinulla on seitsemän juhlittua vahvuutta :-)

Soikoon vahvuuksiesi kauneus heleänä sävelkulkuna!
Sädehtivän kaunista viikkoa toivottaen

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet