Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Vapaaksi vertailusta / Iloversum

Vapaaksi vertailusta

13.11.2015

Hei rakkaat ystävät,

Luin joku viikko sitten blogia, jossa onnellinen uuden sohvan omistaja oli ryhtynyt katsomaan TV:stä sisustusohjelmaa. Hetken ohjelmaa katsottuaan hän oli tajunnut, miten ilo uudesta sohvasta oli haipunut kokonaan. Uuden sohvan hohto oli tyystin kalvennut sen rinnalla, mitä kaikkea vielä puuttui tai oli tekemättä.

Meistä jokainen tietää, että vertailu on varmin tapa tappaa ilo ja onnellisuus. Ja silti, kuinka herkästi me siihen sorrutaankaan. Kuinka helposti vertaammekaan itseämme muihin, omaa elämäämme muiden tapaan elää ja sohviamme muiden sohviin.  Ja miten vaikea on iloita sen ihmisen puolesta, joka saavuttaa jotain haluamaani, vaikkei minulta ole otettu mitään pois. Ei edes mahdollisuutta saavuttaa sama.

Vertailu syövyttää hyvän mielen, se jäytää ja korventaa itsetuntoamme ja tyytyväisyyttä itseemme ja elämäämme. Vertaillessamme keskitymme puutteeseen. Näemme vain asiat, joita meillä ei ole. Ja tällöin kykymme havaita jo olemassa oleva hyvä ja elämän runsaus supistuu olemattomiin.

Vertailu on egomme surkuhupaisa yritys kannustaa meitä eteenpäin ja muka huolehtia, että saavuttaisimme muiden hyväksynnän. Tai yritys huolehtia turvallisuudestamme kertomalla omista puutteistamme tai elämästämme uupuvista asioista. Ja ego-raukka epäonnistuu toimissaan tosi pahasti. Vertailun tuloksena on aina riittämättömyyden ja huonommuuden tunne. Aina. Joka ikinen kerta.

Nyt pyydänkin teitä Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla mukaan VAPAAKSI VERTAILUSTA -viikkoon. Koska vertailu on yksi mielemme ikivanhoista toimintatavoista, emme pääse siitä torjumalla eroon. Niin nurinkuriselta kuin se tuntuukin, ainoa tapa vapauttaa itsemme sen voimasta on hyväksyntä.    

Siispä pysähdy ja kiitä itseäsi joka kerta, kun huomaat vertailevasi itseäsi muihin tai omia saavutuksiasi tai elämääsi muiden saavutuksiin tai elämään. Tiedostaminen on tämän harjoitteen tärkein kohta, joten juhli onnistumistasi.

Tutki hetki tuota vertailun tuottamaa riittämättömyyden tai huonommuuden tunnetta. Missä kohdassa kehoa se tuntuu? Minkä muotoinen tai kokoinen se on? Onko sillä jokin tietty väri? Hengitä rauhallisesti syvään muutaman kerran ja anna ilman hoivaavasti virrata tuon tunteen ympärille.

Huomaatko, miten olet jo irrottautunut tuosta tunteesta. Katselet jo sitä ulkopuolelta. Lähetä vielä tunteellesi ja ego-parallesi muutamia myötätuntoisia ajatuksia. Parhaansa se egokin yrittää. Se ei vain osaa muita keinoja. Tunne, miten hyväksyntä hellii sinua ja tunnekohtaa kehossasi.

Voit myös hyväksyvästi naurahtaa tai vaikkapa ihan ääneen nauraa egosi tempuille. Aivan kuin Antti Tuisku nauroi omalle kilpailuvietilleen Vain elämää –ohjelmassa. Hän selkeästi oli tiedostanut ja hyväksynyt tapansa kilpailla ja vertailla, mutta naurun avulla hän kykeni ottamaan sen keveästi ja irtautumaan siitä. Silloin se ei rajoittanut tai tuhonnut hänen iloaan.


Kuva by Nicola Jane Hobbs

Ja lopuksi: Harjoita kiitollisuutta. Kiinnitä huomiosi jo kaikkeen olemassa olevaan hyvään. Voit vaikka laittaa keittiön pöydälle purkin, johon kirjoittelet kiitollisuuslappusia aina huomatessasi jotain hyvää. Tai voit ottaa avuksesi kännykän kameran ja napsaista kuvan huomatessasi kiitollisuudenaiheen. Kiitollisuus on tehokkain lääke vertailun aiheuttamaan kipuun. Ja pian huomaat valitsevasi mieluummin kiitollisuuden kuin vertailemisen.

Ihanaa vertailuvapaata viikkoa teille jokaiselle!
Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet