Tietoinen aistillisuus

6.11.2015

Hei rakkaat kanssajumppaajani Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla,

Hyvän kahvin tuoksu yhdistyy mielessäni lapsuuden pyhäpäiviin. Kun kaikkialla oli siistiä ja rauhallista, aurinko paistoi raitamatoille ja kiireettömyyden yllä leijui juuri keitetyn kahvin tuoksu. Toki meillä kahvia keitettiin useampaan kertaan myös arkisin, mutta touhun keskellä sen tuoksua ei edes huomannut. Vaikka itse en ole oppinut kahvia juomaan, yhä tunnistaessani sen tuoksun minulle tulee pyhä olo. 

Kahvin tuoksu toimii minulle kuin porttina kiireisestä, ajatusten kuormittamasta arkimielestä levolliseen, ajatuksettomaan ja rajattomaan tietoiseen mieleen. Pienen hajuaistimuksen avulla aivoni saavat levätä hetken tietoisuuden keitaalla.


Kuva by Olga Pavlovsky

Tällä viikolla me harjoittelemme HUOMIOIMAAN AISTIEN TUOTTAMAA MIELIHYVÄÄ ja nauttimaan tietoisesti pienistä elämän iloista. Keskity yhteen aistiin päivässä. Päätä aina aamulla ensimmäisenä, mistä aistista nautit juuri kyseisenä päivänä.  Ja anna itsellesi lupa antautua aistin tuottamalle mielihyvälle.

 • Mikä tuoksuu hyvälle? Appelsiinin kuori, mustaherukkapensaan oksat, paahdettu ruisleipä, lempiparfyymi, saunan pesässä palavat puut, lapsen iho … Tunnistaessasi sinulle mieleisiä tuoksuja, pysähdy hetkeksi. Hengitä syvään ja anna tuoksun täyttää tietoisuutesi. Nauti. Ja kiitä mielessäsi kykyäsi nauttia tuoksuista.
   
 • Mikä maistuu hyvälle? Hapan omena, tumma suklaa, mustikkapiirakka, persilja… Syödessäsi keskity maistamaan. Tiedosta, milloin ruoka on sinusta hyvää. Anna maun täyttää tietoisuutesi. Nauti. Ja kiitä.
   
 • Mikä näyttää kauniilta? Laskevan auringon punaamat pilvet, pikkukiven muoto, kallion sammal, salaatin värikkyys, rakkaan profiili… Huomioi ympärilläsi oleva kauneus. Juuri nyt. Mitä kaunista näet juuri nyt? Keskity esimerkiksi työmatkasi ajan huomioimaan kaunista. Anna kauneuden täyttää tietoisuutesi. Nauti. Ja tunne kiitollisuutta.
   
 • Mikä kuulostaa kauniilta? Lapsen askeleiden töminä, työkavereiden nauru, pianomusiikki, veden solina, puolison tapa sanoa nimeni … Terästä kuulosi poimimaan sinulle kauniita ääniä. Tiedota äänien kauneus. Pysähdy kuuntelemaan. Ja anna kuulemasi kauneuden täyttää tietoisuutesi. Nauti.  Ja kiitä mahdollisuudesta kuulla.
   
 • Mikä tuntuu hyvältä iholla? Puhtaat lakanat, ystävän halaus, maton pehmeys paljaan jalan alla, kosteusvoide, veden virtaus …Tuntoaisti välittää sinulle viestejä koko ajan. Pysähdy ja tiedosta, mikä tuntuu hyvältä. Ja hetken ajan anna tuon tunteen täyttää tietoisuutesi. Nauti. Ja kiitä.
   
 • Ota itsellesi muutama minuutti omaa aikaa. Kirjoita lista asioista, joiden tiedät tuottavan itsellesi mielihyvää. Esim. lämmin teekupponen aamun hiljaisuudessa, metsässä kävely, ruokapöydän kattaminen kauniisti, ystävien tapaaminen, taikinan vaivaaminen jne… Ja anna itsellesi vähintään yksi mielihyvähetki joka päivä.

Aisteista nauttiminen ei vaadi muuta kuin avautumista kaikelle sille hyvälle, joka jo on. Aistien tuottamasta mielihyvästä nauttiminen lieventää stressiä ja kohottaa mielialaa. Se voi jopa parantaa ruuansulatusta ja vahvistaa vastustuskykyä. (Rick Hanson: Kehitä buddhan aivot, s 63)

Aistillista ja miellyttävää viikkoa toivottaen

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.




Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet