Sano Kyllä!

10.10.2014

Hei rakkaat onnellisuusjumppaajat,

Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota, miten usein ensimmäinen reaktio uusille ehdotuksille tai eteen tuleville asioille on EI? Ei, en jaksa juuri nyt laittaa astioita koneeseen tai viedä roskia. Ei, en halua lähteä nyt lenkille. Ei, ei puolisoni voi lähteä kavereiden kanssa viikonloppureissulle. Ei, en vielä jaksa lähteä TV:n äärestä iltapesulle ja nukkumaan. Ei, en tykkää toisen tavasta toimia. Jne.


Auki kirjoitettuna nuo reaktiot kuulostavat ihan lapsellisilta. Aikuisina olemmekin oppineet reagoimaan vain hiljaa mielessämme, lähes jopa huomaamattamme. Mutta kun hetken aikaa seuraamme ajatuksiamme, niin kyllä nuo lukemattomat Ei:t sieltä löytyvät.

Kuitenkin ei ja kyllä aiheuttavat kehossamme ihan erilaisia tuntemuksia. Kokeilepa sanoa vahvasti Ei ja tunnustele kehoasi. Ja sen jälkeen sano Kyllä, hyväksyen ja avoimin mielin. Huomasit varmasti eron?

Myönteinen vastaus tarkoittaa, että hyväksyt tosiasiat sellaisina kuin ne ovat etkä vastusta niitä emotionaalisesti, vaikka kaikin voimin yrittäisitkin niitä muuttaa. Tällainen ei-vastustava suhtautuminen rauhoittaa ja itse asiassa saa meidät toimimaan tehokkaammin ja tarkoituksenmukaisemmin.

Tällä viikolla tarjoilen teille Rick Hansonin kirjasta Kehitä Buddhan aivot harjoitteen SANO KYLLÄ.

•    Pane merkille, milloin tunnet halua sanoa ei. Ja katso sitten mitä tapahtuu, jos sanotkin kyllä.
•    Sano ensinnä kyllä asioille, joista pidät. Tämä tuskin tuottaa vaikeuksia. Myös neutraaleille asioille voit kohtuullisen helposti sanoa kyllä.
•    Kokeile sitten sanoa kyllä jollekin, mistä et pidä. Sinun ei tarvitse pitää kaikesta, mille vastaat myönteisesti. Eikä sinussa ole mitään vikaa, vaikka ei-pitämäsi asiat ovat olemassa. Yritä tuntea sanoessasi kyllä hyväksyntää, antautumista tosiseikoille sellaisina kuin ne ovat huolimatta siitä, miellyttävätkö ne sinua vai ei. Esim. Kyllä, juhlapäivänä sataa. Kyllä, moottoritiellä on ruuhkaa. Kyllä, myöhästyn tapaamisesta. Kyllä, minulla on kuumetta. Kyllä, ystävällä todettiin syöpä. Kyllä, niin vain on.
•    Sano kyllä kaikelle, mikä mieleen nousee: tunteille, tuntemuksille, ajatuksille, mielikuville, muistoille, haluille jne. Jopa asioille, joita on hillittävä tai pidättäydyttävä tekemästä, esim. halulle vastata ilkeästi sinua loukanneelle tai vihaiselle mielijohteelle löydä jotakin. Kyllän sanominen ei tarkoita, että sinun pitäisi toimia tarpeesi mukaan, vaan että olet hyväksynyt, että sinulla on tuo mielihalu tai tarve. Esim. Kyllä, nyt tunnen halua suuttua. Kyllä, minulla on mielihalu syödä tuo rasvainen munkki. Kyllä, minulla on tarve saada enemmän aikaa itselleni. Kyllä, huomaan tarpeeni olla rakastettu.
•    Sano kyllä, kaikille ominaisuuksille, joita läheisillä tai kohtaamillasi ihmisillä on. Myös niille ominaisuuksille, jotka häiritsevät sinua.
•    Sano kyllä myös itsesi kaikille erilaisille puolillesi. Älä valikoi tai nirsoille. Sano kyllä kaikelle, mitä sisältäsi löytyykään.
•    Sano kyllä myös teoille. Kyllä hampaiden harjaamiselle, kyllä suudelmalle, kyllä laukun pakkaamiselle, kyllä siivoamiselle, kyllä suolaripottimen kurkottamiselle jne.
•    Kokeile sanoa kyllä myös erilaisilla sävyillä eri eteesi tuleville asioille. Ja kuulostele, miltä tuntuu varovainen kyllä, alakuloinen kyllä, innostunut kyllä, pehmeä kyllä jne.
•    Sano kyllä elossa olemiselle. Jokaiselle päivälle, tunnille ja minuutille. Kuvittele, että elämä kuiskailee kyllä kaikille olennoille, myös sinulle. Kuule, miten elämä kuiskaa kyllä jokaisessa henkäyksessä. Jokainen synapsin lävistävä viesti toteaa iloisesti kyllä. Jokaisessa sydämen sykäyksessä soi kyllä. Kyllä, kyllä, kyllä! Niin, kyllä!

Ja minä sanon nyt kyllä teille, rakkaat ystävät. Kyllä tälle harjoitteelle. Ja kyllä tälle perjantai-illalle. Ja tulevalle viikolle.

Lämpimin terveisin
Auli

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet