Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Auta aivojasi onnellisemmiksi! Osa 1: Huomaa hyvä! / Iloversum

Auta aivojasi onnellisemmiksi! osa 1: Huomaa hyvä

26.5.2017

Hei rakas ystävä,

Kiitos evoluution aivojemme toiminnassa on tietty negatiivinen vinouma, joka lisää stressaantumis- ja ärsyyntymisherkkyyttämme. Se saa meidät tuntemaan levottomuutta, tyytymättömyyttä ja erillisyyttä jopa silloin, kun elämäntilanteemme on ihan hyvä. Lisäksi tuo negatiivinen vinouma pitää huolen siitä, että otamme opin huonoista kokemuksistamme turhankin tehokkaasti ja liioittelemme niiden vaikutusta. Eikö kuulostakin tutulta?

Luin jokin aika sitten neuropsykologi Rick Hansonin loistavan kirjan Sisäsyntyinen onnellisuus, joka kertoo mahdollisuudestamme ja kyvystämme tietoisesti muovata aivojamme positiivisemmiksi. Sillä se, mitä aivoissamme tapahtuu, määrää pitkälti sen, mitä tunnemme. Onnellisuus tapahtuu aivojen tasolla. Kunhan opimme ohittamaan aivojen taipumuksen negatiivisuuteen.  

Voimme vähentää tuon vinouman vaikutusta vahvistamalla tietoisesti positiivia kokemuksia. Käyttämällä jatkuvasti ja järjestelmällisesti muutaman ylimääräisen sekunnin siihen, että otamme tietoisesti hyvän sisäämme, pystymme jättämään aivoihin jäljen positiivisesta tapahtumasta. Ilman noita muutamaa tietoista sekuntia, jolloin aktiivisesti keskitymme sisäistämään hyvän, joko emme huomaa koko hyvää juttua tai se vain vilahtaa lyhytkestoisen muistimme läpi sen kummemmin vaikuttamatta.

Hyvä uutinen Hansonin mukaan on, että voimme opetella taidon, jonka avulla hyvän sisäistäminen onnistuu. Hän on jakanut sisäistämisen kolmeen vaiheeseen: 1) Huomaa hyvä, 2) Rikasta sitä ja 3) Sisäistä se osaksi itseäsi.

Ajattelinkin, että voisimme täällä Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla harjoitella noita vaihe vaiheelta. Eli tulevan viikon harjoitteena on hyvän huomaaminen.

Hyvän huomaamisen harjoittaminen

Päätä etukäteen muutamia päivässäsi olevia hetkiä, jolloin tietoisesti keskityt treenaamaan aivojasi. Se voi olla esim. joka kerta vettä juodessasi tai hedelmää kuoriessasi. Tai se voi olla aina tietokoneen käynnistymistä odottaessasi. Ja hyviä hetkiä ovat myös aamulla heti heräämisen jälkeen ja nukkumaan käydessäsi. Kun päätät treenihetket etukäteen, sinun on helpompi pitää niistä kiinni.

Treenihetkellä keskity huomaamaan hyvä, joka on tietoisuutesi selvästi havaittavissa. Jotain hyvää nenäsi edessä tai juuri tapahtuneena. Tällä hetkellä voin itse tiedostaa esimerkiksi näppäimistön kosketustuntuman (miten kevyellä kosketuksella kirjaimet ilmestyvätkään) tai ranteessani olevan korun punaisen kauniit sävyt tai kiitollisuuden puhelusta hetki sitten. Nämä tapahtumat tai asiat ovat kuin tietoisuuden teatterilavalla, valokeilassa.

Mutta tietoisuuden kulisseissa, jossain tuolla lähes hämärän rajamailla, voin tuntea myös istuintyynyn pehmeyden, hengitykseni rauhallisen keinunnan, lintujen laulun ikkunan ulkopuolella… Opettele huomaamaan hyvä myös kulisseista tai kuiskaajan kopista. Mitä hyvää juuri nyt on jossain tietoisuutesi rajoilla?

Laajenna tietoisuuttasi myös myönteisen kokemuksen eri osa-alueille. Harjoittele tiedostamaan samasta kokemuksesta mahdollisimman monta osa-aluetta.

- Mitä ajatuksia, odotuksia, suunnitelmia tai muistoja kokemukseen liittyy?...
- Entä aistien ja kehon tuntemukset? Tunnetko tuulenvireen ihollasi? Haistatko kukkien tuoksun?...
- Huomaa myös tunnetilasi ja mielialasi. Oletko luottavainen? Vai innostunut? Vai...
- Liittyykö kokemukseen aikeita, toiveita tai haluja? Kenties jatkaa kokemustasi loputtomiin? Halu poimia kukka mukaasi?...
- Muuttaako kokemus toimintaasi, ilmeitäsi, eleitäsi tai käyttäytymistäsi? Pyyhkäisetkö hiukset silmiltäsi? Haistatko kukkaa?...

Itselleni oli riemastuttavaa tajuta, kuinka monella eri tavoin saman kokemuksen tiedostaa pelkän hyvän toteamisen sijasta.

Siispä nautitaan tulevasta viikosta ja huomataan hyvää laajasti ja monipuolisesti.

Aurinkoisin terveisin

Auli

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin sähköpostilistalla ja  haluat saada sähköpostiisi aina tuoreeltaan tiedon uudesta mielenjumppaharjoitteesta, niin liity tästä linkistä. Saat nyt liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet