Mielemme kummallisuuksia - 9 tapaa, joilla torjumme rakkauden ja onnellisuuden

25.8.2018

Hei rakas ystävä,

Mielemme toimintatavat ovat välillä käsittämättömän kummallisia. Vuosia sitten löysin oman mieleni sisältä kellokallen, joka mittaa aikaa kaikelle mahdolliselle. Se saa minut yrittämään suoriutumista ihan rutiinijutuistakin, kuten kaupassa käymisestä tai kotimatkasta, vielä normaaliakin nopeammin. Joskus se kehuu minua, kun olen ollut itseänikin nopeampi, mutta useimmiten kuulen sen moittivan minua hitaudesta ja tehottomuudesta, jolloin tunnen itseni tosi huonoksi.

Jokainen meistä kaipaa tuntea olonsa hyväksi ja olla onnellinen. Tiedostimmepa sen tai emme, pyrimme kaikissa toimissamme välttämään kipua ja lisäämään parempaa oloa. Niin minäkin yritän tehdä kellokallea totellessani ja sisäisiä kehuja odottaessani. Samoin meillä jokaisella on halu tulla hyväksytyiksi, arvostetuiksi ja rakastetuksi. Hylätyksi tulemisen pelko on suurin pelkomme, sillä aikojen alussa se tarkoitti kuolemaa.  Se on ns. peruspelkomme, josta juontuvat kaikki kipeät tunteemme. Kun pikkuisen pöyhimme tunteitamme, niiden takana on halu löytää turva peruspelkoamme vastaan sekä toive rakastetuksi ja arvostetuksi tulemisesta. Niin myös huonommuuden tunteen takaa löytyy pelko, etten kelpaa.

Mutta kenelle emme kelpaa?

Enneagrammi-persoonallisuusmalli kuvaa osuvasti toimintatapojemme taustalla olevaa sisäistä pomoamme, mielemme ylituomaria. Se pakottaa meidät kulkemaan oikeaksi katsomaansa suuntaan, jotta välttyisimme tuolta peruspeloltamme. Sitä varten se on luonut meille tiukat säännöt, joiden avulla se uskoo meidän selviytyvän elämässä. Lisäksi se väittää, että vain sen sääntöjä noudattamalla kelpaamme muille ihmisille ja tulemme rakastetuiksi, arvostetuiksi ja onnellisiksi.

Riippuen persoonallisuustyypistämme, meidän sisältä löytyy jokin seuraavista säännöistä:

  1. Minun täytyy olla aina virheetön ja oikeassa.
  2. Minun täytyy olla aina avulias, ystävällinen ja läheinen muiden kanssa.
  3. Minun täytyy olla aina tehokas ja menestynyt.
  4. Minun täytyy olla aina yksilöllinen ja erottua muista.
  5. Minun täytyy olla aina viisas ja asioihin perehtynyt.
  6. Minun täytyy aina varautua kaikkeen ja olla luotettava.
  7. Minun täytyy olla aina iloinen ja nauttia.
  8. Minun täytyy aina pysyä vahvana ja olla vastuussa.
  9. Minun täytyy aina pysyä rauhallisina ja sopeutua kaikkeen.

Mutta valitettavasti jokainen noista yhdeksästä säännöstä vie meitä vain kauemmaksi onnellisuudesta ja rakkaudesta. Vaikka me kaikkemme yritämme, ylituomarimme mielestä voimme olla vielä virheettömämpiä, avuliaampia, tehokkaampia, yksilöllisempiä, perehtyneempiä, luotettavampia, iloisempia, vahvempia tai rauhallisempia.  Jopa iloisuus vaatimuksena ja väkisin tehtynä lakkaa olemasta iloa. Me emme kelpaa ylituomarillemme. Ja koska emme ole täyttäneet viimeiseen saakka sen sääntöä, se rankaisee meitä syyllisyydellä, ahdistuksella ja huonommuuden tunteella.

Koska ylituomarimme säännöt perustuvat pelkoon, niitä noudattamalla emme koskaan saavuta onnea ja rakkautta. Sillä rakkaus ja onnellisuus ovat vapaita pelosta. Mutta kun tiedostamme oman ylituomarimme tärkeimmän säännön olevan vain mielemme sisäinen vankila, voimme vapautua sen käskyvallasta. Voimme lohduttaa hylkäämistä pelkäävää ylituomariamme ja kertoa, että emme kuole eikä elämämme sorru siihen, ettemme täytä tuota sääntöä. Voimme kiittää ylituomariamme, että se on yrittänyt pitää puoliamme omalla kummallisella tavallaan. Mutta oikeasti emme enää tarvitse sen apua, vaan olemme vapaita olemaan onnellisia, rakastamaan ja tulemaan rakastetuiksi.

Mielen kummallisuuksia pohtien, parempaa oloa sinulle toivottaen
Auli

Ps. Syksyn aikana pyrin kirjoittamaan enemmän siitä, miten eri persoonallisuustyypit vapautuvat onnellisuuteen. Ja tammikuussa 2019 julkaisen aiheesta kirjan Hidasta Elämää –kirjaperheessä. Kirjan nimi tulee olemaan Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen.  

ps. Jos et ole vielä Iloversumin sähköpostilistalla ja  haluat saada aina tuoreeltaan tiedon uudesta mielenjumppaharjoitteesta, blogiteksteistäni tai koulutuksistani niin liity tästä linkistä. Saat liittymislahjana 5 tapaa rentouttaa aivot 60 sekunnissa -oppaan.
Iloversumin tietosuojaseloste

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

greacieme 14.04.2021 11:52:11

http://vskamagrav.com/ - kamagra st review

1  

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet