Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.smarttemplate.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/class/class.keskustelu.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/iloversu/public_html/hallinta/php/hp_tietokanta.php on line 0
Peuhaaminen palkitsee / Iloversum

Peuhaaminen palkitsee

9.10.2015

Hei rakkaat ystävät,

Edellisillä viikoilla olemme tuottaneet itsellemme iloa ja hyvää oloa hoivaamisen sekä etsimiseen liittyvän palkkion odotuksen kautta. Aivoillamme on käytössä vielä kolmas alkukantainen palkitsemisjärjestelmä ja se liittyy peuhaamisleikkeihin.

Tiedämme hyvin, miten koiranpennut kisaavat ja käyvät toistensa kimppuun. Myös ihmislasten peuhaamisessa otetaan voimakas kontakti toiseen, painitaan, leikitään piilosilla oloa tai takaa-ajoa, jossa vuorottelevat pakeneminen ja kiinni käyminen. Myös kiusoittelu ja kutittelu kuuluvat peuhaamisleikkeihin, kunhan ne osataan lopettaa ajoissa.

Ihmettelin aiemmin syksyllä elämäntaitojen tuntia vetäessäni, kun ysiluokkalaiset valitsivat yhdeksi tärkeäksi ihmissuhdetaidoksi hyväntahtoisen kettuilun. Kavereiden kesken tehtynä he kokivat sen lisäävän läheisyyttä ja yhteenkuuluvaisuutta. Eli he osasivat arvostaa peuhaamisleikin verbaalista muotoa, joka myös herättää mielihyvää tuottavan palkitsemisjärjestelmän.


Kuva by Lennart Tange

Laajasti otettuna myös erilaiset leikilliset kilpailut, ulkoleikit tai aikuisilla seurapelit tai vuorotteluun perustuva tanssiminenkin saavat ilonsa saman palkitsemisjärjestelmän kautta. Leikillisyyden tulisikin olla oleellinen osa myös meidän aikuisten toimintaa.

Näihin leikkeihin liittyvä vuorottelu ja palkkion odotus vapauttaa aivoissa mielihyvää tuottavaa dopamiini-välittäjäainetta. Lisäksi peuhaamisen on todettu lisäävän endorfiinin tuotantoa, joka on hyvää vastalääkettä alakulolle.* Peuhaaminen on sosiaalisesti tärkeää toimintaa ja se vahvistaa yhdessäoloa ja kumppanuutta.

Tulevan viikon aikana Ilon ja onnellisuuden kuntosalilla heittäydytään leikkimään. Ja muistetaan, että PEUHAAMINEN PALKITSEE. Poimi itsellesi sopivimmat ideat käyttöön:

 • Sallivatko aamuhetkesi pienen peuhaamisen, kutittelun tai kiusoittelun puolison, lasten tai lemmikin kanssa? Lupaa itsellesi, että tänään saat heittäytyä leikkimään ainakin muutamaksi minuutiksi.
   
 • Kannustaminen, rohkaiseminen ja hassutteluun yllyttäminen lisäävät myös hyvää mieltä ja hyvinvointia. Huomaa myös itse hetket, jotka ovat auki hassuttelulle. Tartu tilaisuuteen ja anna mennä! Aivosi kiittävät sinua.
   
 • Hyväntahtoinen huumori ja sanallinen leikittely on erittäin suotavaa. Miten olisi perinteinen Kuka kertoo parhaan vitsin –kisailu?
   
 • Jos lähipiirissäsi on lapsia, heittäydy leikkimään heidän kanssa. Höpöttele, hupsuttele, peuhaa. Ja tiedosta, jos tunnet tarvetta rajoittaa lasten peuhaamista. Peuhaaminen tekee hyvää. Joskus tönäisykin saattaa olla hyväntahtoinen kutsu leikkiin. Peuhaaminen kannattaa kuitenkin lopettaa vielä silloin, kun kaikilla on hauskaa. Ja rauhoittua hetki ennen seuraavaan leikkiin ryhtymistä.
   
 • Milloin olet viimeksi leikkinyt piilosta? Kokemuksesta tiedän, että aikuisten kesken se on aivan yhtä jännää kuin lapsenakin. Olen joskus iltarutiinien aikaan mennytkin sängyn sijasta oven taakse piiloon, jossa olen jännittänyt ja nauraa hihittänyt miehen ihmetellessä katoamistani. Suosittelen lämpimästi. Naurattaa vieläkin, kun muistelen sitä :-D

Nyt alkavalla viikolla peuhaa ja leiki. Anna ilon kuplia ja aivojesi nauttia.

Hassunhauskaa viikkoa toivottaen

Auli

*Sajaniemi, N. &Mäkelä, J. 2015 Ihminen voi joukossa hyvin. Teoksessa Uusitalo-Malmivaara, L. (toim.) Positiivisen psykologian voima.  

ps. Jos et ole vielä Ilon ja onnellisuuden kuntosalin uutiskirjeen tilaaja ja haluat saada sähköpostiisi tiedon aina uudesta, viikoittain vaihtuvasta onnellisuusharjoitteesta, tilaa uutiskirje tällä sivulla olevalla lomakkeella.

Kommentoi   (0) Kommentit

Kommentit

Kirjoitusta ei ole vielä kommentoitu.

Kommentoi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.
Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Tervetuloa Ilon ja onnellisuuden kuntosalille!

Ilon ja onnellisuuden kuntosalin tavoitteena on tukea säännöllisessä mielen jumppaamisessa ja onnellisuuden harjoittamisessa. Vain säännöllisesti ja tietoisesti onnellisuutta harjoittaessa opimme hallitsemaan mieltämme siten, että onnellisuuden valitseminen on mahdollista kussakin hetkessä. Oleellista on itse hallita mieltään, eikä päinvastoin.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje


Täytä alla olevaan kenttään sähköpostiosoitteesi, niin lähetän sinulle tiedon viikottaisista harjoitteista, sekä muista ajankohtaisista asioista.

* merkityt kentät ovat pakollisia
 
 

Aiemmat onnellisuusharjoitteet